Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sex nesnižuje výkonnost aneb Největší mýty o cvičení

Opravdu se sportem vždy hubne? A je účinnější ráno, nebo večer?
31. března 2013 | 07:00

Sport je nejlepší prostředek proti celulitidě, problémové zóny se dají vytvarovat cvičením, čím více tréninku, tím lepší výkon – to slyšíme pořád. Je ale všechno pravda?

Je jasné, že pohyb člověku dělá dobře, a to nejen po fyzické stránce. Ovšem abychom sportovali lépe a zdravěji, je dobré zbořit některá nepravdivá tvrzení o cvičení:

Bolest svalů je důkaz optimálního tréninku

Bohužel je to právě naopak! Pokud vás bolí svaly, pak jste prostě cvičení „přepískli“ a rozhodně to nesvědčí o vhodném tréninku. Pro svalovou únavu pak platí jediné: namožené svaly potřebují dostatek času na regeneraci.

Spalovat tuky začínáme až po 30 minutách

Kdepak, tělo spaluje tuky kvůli získávání energie permanentně, i když třeba ležíte na pohovce v obýváku nebo spíte. Při sportu se v těle spaluje glukóza a tuk od počátku cvičení.

Nejdříve se ale tohle „spalování“ soustřeďuje na glukózu, kterou ukládá tělo do svalů. A přibližně po 20-30 minutách běží spalování tuků naplno.

Plavání je skvělé na záda

To platí jen tehdy, pokud budete plavat správnou a odpovídající technikou. Při plavání si posilujete stejné svalové skupiny jako u jiného sportu, takže i záda. Když však máte potíže s páteří nebo koleny, můžete si je špatným plaveckým stylem ještě zhoršit.

...
Autor: Shutterstock

Plavete jen občas? Pak je pro vás vhodný styl kraul nebo znak. Při plavání ve stylu prsu byste měli plavat s brýlemi, abyste při každém tempu ponořili hlavu a odlehčili tak krční páteři.

Jogging ničí klouby

Nesmysl! Je sice pravda, že jogging zatěžuje klouby kotníků a kolen 3x více než normální chůze, ale pravidelné běhání naopak klouby posiluje a zlepšuje tak jejich schopnost funkce. Běhání také posiluje svalstvo a vazivo kolem kloubu, čímž se zvyšuje produkce kloubního mazu.

Sex před sportem snižuje výkonnost

Tohle „antisexové“ nařízení nemá žádné opodstatnění. Důkazy pro toto tvrzení neexistují a nejrůznější sportovní studie dokonce prokázaly, že sex před sportem nemá na fyzický výkon vliv - ať už se to týká svalové síly, rovnováhy, rychlosti reakcí či schopnosti soustředění.

...
Autor: Shutterstock

Jako důkaz uveďme vítězství německé fotbalové reprezentace v roce 1996 na Mistrovství Evropy, přestože tehdejší trenér týmu sex před utkáním hráčům jednoznačně povolil.

Sportem se hubne

To neplatí stoprocentně a tak jednoduché to není (bohužel). Když chcete zhubnout, musíte holt spotřebovat více kalorií, než přijmete. Takže pokud nesportujete jako diví každý den, musíte pro hubnutí udělat víc: přidat vyvážený jídelníček.

Sport po ránu je účinnější než večer

To také není pravda, když sportujete, spalujete kalorie, a je jedno, jestli ráno, v poledne nebo večer. Aby byl člověk schopný výkonu, jeho tělo potřebuje sacharidy ze zásob uložených ve svalech a játrech, a ráno před snídaní tyhle zásoby nejsou kdovíjak velké.

Zvláště u začátečníků by to mohlo vést až ke kolapsu. Pokud tedy chcete sportovat ráno, pak si dopřejte před cvičením aspoň půlku banánu nebo jinou sacharidovou dobrotu.

Autor: Ivana Ašenbrenerová
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...