Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Angelina Jolie: Odstranění vaječníků pro ni bylo jedinou nadějí

Doufejme, že Brad Pitt bude snášet případné změny nálad své ženy statečně.
24. března 2015 | 12:30

Zvýšená podrážděnost, nervozita a deprese. I to jsou příznaky menopauzy. Brada Pitta tak zřejmě doma čekají nelehké chvilky. Angelina Jolie (39) totiž ze strachu z rakoviny dobrovolně podstoupila odstranění vaječníků a vejcovodů, čímž nástup přechodu urychlila. Neměla ale moc na vybranou.

Před dvěma lety si devětatřicetiletá herečka nechala preventivně odstranit prsa, teď přišly na řadu i ženské reprodukční orgány. Není divu, že má herečka obavy. Na rakovinu vaječníků zemřela její matka, které lékaři nemoc zjistili, když jí bylo 49 let. A na rakovinu zemřely i babička a teta Angeliny Jolie.

Pro tenhle vážný krok, kterým se dobrovolně dostala do menopauzy, se po poradě s lékaři rozhodla poté, co testy ukázaly některé změny v oblasti vaječníků, které by mohly vést ke zhoubnému nádorovému onemocnění.

Možná vás teď napadne, že je slavná herečka zbytečně hysterická a má o sebe nesmyslný strach. Už v minulosti ale vyšetření prokázala, že je Jolie nositelkou mutace genu nazývaného BRCA1. V rodinách s touto mutací je 85procentní riziko, že ženy onemocní nádorem prsu, a 60procentní riziko, že se nádor objeví na vaječnících, což je přibližně 40krát vyšší riziko než u běžné populace.

"Jako jediná metoda prevence nádoru vaječníků může být dnes vysoce rizikovým ženám doporučeno právě jejich preventivní odstranění," říká MUDr. Blanka Vavřinková, CSc. z První české lékařské společnosti.

Jak nám gynekoložka potvrdila, studie prokázaly snížení rizika karcinomu vaječníků a vejcovodů o 96 až 98 % a rizika rakoviny prsu o 53 až 76 % v závislosti na věku, ve kterém byl zákrok proveden. Optimální věk provedení tohoto výkonu se pohybuje mezi 35 a 40 lety, neboť v tomto věku riziko strmě stoupá.

"Tento zákrok s sebou ale nese i některá rizika, především nástup chirurgické menopauzy. Je proto nutné ženu informovat podrobně o možných problémech po operaci a o možnosti hormonální substituce, pokud to bude potřebné," dodává doktorka Vavřinková.

NEPŘEHLÉDNĚTE!
Pokud se chcete o genetice dozvědět víc, zjistit, jaké nemoci dědíme nejčastěji, a zajímá vás, kde a za kolik si můžete nechat genetické testy udělat, kupte si už zítra časopis Blesk zdraví, který se právě tento měsíc
problémům s dědičnými chorobami věnuje.

Blesk Zdraví
Autor: archiv