Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trvanlivé či čerstvé mléko? Které je jen obarvená voda?

Mléko je bohatým zdrojem bílkovin, jodu, vitamínů D a A i B a samozřejmě vápníku.
28. března 2014 | 08:00

V kuchyni se bez něj téměř neobejdeme. Zaléváme si s ním cereálie, přidáváme ho do kávy, dětem z něj vaříme kakao. Je bohatým zdrojem bílkovin, jodu, vitaminů D a A i B a samozřejmě vápníku. Jenže je trvanlivé mléko, který vydrží několik měsíců, skutečně zdravé?

Názory na mléko a mléčné výrobky se různí. Převažuje však ten, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. A to už od dětství. Bílkoviny v něm obsažené jsou totiž nezbytné pro stavbu, růst i obnovu tkání, a také důležitých hormonů i protilátek v těle.

Díky vysokému obsahu vápníku, který se v mléčných produktech nachází v dobře vstřebatelné formě, dochází ke snižování rizika vzniku řídnutí kostí a tím prevenci vzniku osteoporózy. Díky ideálnímu poměru vápníku, fosfátů a hořčíku, je mléko důležité pro správný vývoj kostry. železo, bez něhož by nemohl fungovat proces tvorby a obnovy krve. Zároveň je železo důležité pro správnou aktivitu většiny enzymů.

Mléko
Autor: Shutterstock.com
Zakysané mléčné výrobky zase zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí, které je centrem imunity. Probiotika podporují správný růst a aktivitu prospěšných bakterií.

Trvanlivé, čerstvé, nebo z automatu?

To trvanlivé v praktickém kartonovém obalu kupujeme asi nejčastěji. Často nám ale hlavou probleskne myšlenka, jestli tohle mléko skutečně obsahuje všechno to, co by mělo. Zda našim dětem opravdu "dodá" všechno to, co by mělo.

"Trvanlivé mléko sice ztratí při ohřevu přibližně třetinu vitaminů C a B1, na obsah vápníku stejně jako odtučnění nemá žádný vliv. Výživově je téměř stejné," říká Ing. Petr Roubal, CSc., ředitel Výzkumného ústavu mlékárenského.

Mléko je zdravé
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Trvanlivé mléko v "krabicích" je ošetřené UHT - Ultra High Temperature - záhřevem (při teplotě 135 stupňů). Je zcela sterilní, neobsahuje žádné mikroorganismy a vydrží při pokojové teplotě minimálně tři měsíce. Po jeho otevření ho musíte uložit do chladničky a co nejdříve vypít. Otevřením totiž svou sterilitu ztrácí a chová se jako mléko pasterované, tedy to, které je označováno jako čerstvé. To bylo krátkodobě zahřáto na mnohem nižší teplotu než to trvanlivé. Obsahuje tedy více vitaminů a jeho chuť je výraznější, množství vápníku je ale stejné. Mléko lze koupit i v automatech. Tady je ale neupravené, zcela čerstvé. Mohou v něm však být nebezpečné mikroorganismy, které způsobují například průjmy. Proto je vždy převařte.

Mléko je zdrojem vápníku
Autor: profimedia.cz

Které si tedy vybrat?

To čerstvé si zachovává nutriční hodnoty i obsah vápníku. Při pasterizaci ztrácí asi 10 procent vitaminů. Trvanlivé mléko si i po sterilizaci zachovává své nutriční hodnoty, mění se ale chuť a přijde až o polovinu vitaminů. Obsah vápníku je však stejný.

Plnotučné vs. odtučněné

Nejčastěji kupujeme to polotučné, které obsahuje 1,5 % tuku. "Dietářky" pak obvykle volí to odtučněné (0,5 %), "fajnšmekři" si zase radši dopřejí to plnotučné (3,5 %).

Máte ale někdy pocit, že je odtučněné mléko jen "obarvená" voda? Nemusíte mít obavy. O podstatné živiny při jeho konzumaci nepřijdete. Vápník, bílkoviny a většina dalších živin i nadále zůstanou, nejsou totiž obsaženy ve smetaně, takže zůstávají v mléku i po odstředění. Vytratí se z něj však vitaminy rozpustné v tuku – A a D.