Éčka v potravinách: 9 věcí, které byste o nich měli vědět
Dostáváte neodolatelnou chuť na limonádu, když vidíte její svítivě žlutou barvu a sbíhají se vám sliny na jasně růžovou zmrzlinu? Lákavé barvy, chemické chutě, dlouho dobu trvanlivosti a mnoho dalšího mají na svědomí přídatné látky, které znáte pod názvem „éčka“.
Co jsou éčka zač
Přírodní nebo umělá potravinová aditiva a přídatné látky, kterým se jinak říká éčka, našemu tělu nic nedodávají, jsou do potravin přidávány jen pro zlepšení a podpoření jejich vlastností. Dělí se na více jak 26 skupin, mezi které nejčastěji patří:
Přítomnost éček v bio potravinách při nejmenším zarazí.Autor: profimedia.cz, isifaBarviva: Dodávají lákavou barvu
Konzervanty: Zamezují vzniku mikroorganismů a prodlužují trvanlivost potravin
Antioxidanty: Zabraňují žluknutí potravin
Zahušťovadla: Zvyšují viskozitu potravin
Emulgátory: Pojí těžko mísitelné složky
Kyseliny a zásady: Mění nebo udržují kyselost potravin a jejich alkalitu
Látky chuťové: Zvýrazňují chuť potravin
Náhradní sladidla: Používají se místo cukru, který má příliš velkou energetickou hodnotu.Kde se berou
Éčka se začala používat v potravinářství už během 19. Století a zpočátku byly některé používané barviva a konzervanty dokonce toxické. Většinou to bylo tím, že se výrobci snažili za každou cenu dosáhnout lákavější barevnosti.
Chcete být za pár dní o něco lehčí? Zkuste citronovou dietu!Autor: Profimedia.czDnes dělíme přídatné látky do skupin podle jejich původu. Na přírodní, které jsou výtažky z rostlin, plodů nebo hub, živočišné, při jejichž výrobě se používá například živočišný tuk, přírodně identické, které jsou vyrobeny chemicky, ale na základě přírodních chutí a poslední jsou éčka chemická.
Bezpečná nebo nebezpečná?
Přesto že je množství přídatných látek regulováno na jen určité povolené množství, je lepší se jim raději zkusit vyhýbat. Některá éčka mohou vyvolávat lehké alergické reakce a také co si budeme povídat, čerstvá potravina chutná zatraceně jinak než ta, která je nadopována celou škálou pomocných látek. Bohužel je ale v dnešní době složité najít potravinu, která by nějaké to éčko neobsahovala, a tak je dobré se v nich orientovat.
Tučné potraviny by neměly ve vaší lednici nic pohledávat. Zatočte i s levnými margaríny a na vaření si nechte kvalitní sádlo, čerstvé máslo a oleje.Autor: profimedia.czMezi přídatné látky, které byste si neměli nosit domů, patří například:
E120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280–283, 338–341, 343, 355–357, 380, 385, 405, 407a, 412–414, 432–436, 442, 444, 450–452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520–523, 535, 536, 538, 541, 620–635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1204, 1410, 1412–1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1517, 1518
Mezi ty, které jsou dokonce zdraví škodlivé patří:
E102, 104, 110, 122–124, 127–129, 131–133, 142, 151, 154, 155, 180, 210–224, 226–228, 230–233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310–312, 320, 321, 512, 586, 905, 927, 944, 952, 954, 962, 1519
Vegetariáni a vegani
Protože jsou některé látky jsou živočišného původu a tudíž pro vegany a vegetariány doslova nepřijatelné. Mezi taková „zvířecí éčka“ patří:
Každý čech sní průměrně 40 kg vepřového ročněAutor: Archiv BleskuE120, 304, 422, 429-436, 441, 470a, 470b, 471, 472a-f, 473-477, 479b, 481, 483, 488, 491-495, 570, 572, 630-635, 640-642, 901, 904, 913, 920, 921, 1100, 1101, 1104, 1105
Éčka na etiketě
Všechny látky musí být uvedeny na etiketách výrobků a seřazeny podle množství, které je v nich obsaženo. Proto si pozorně pročítejte složení a vyhýbejte se potravinám, které mají tyto látky na některých z předních příček nebo jich obsahují příliš mnoho.
Při nákupu si kromě složení nezapomeňte zkontrolovat datum spotřebyAutor: scomKouknu a vidím
U některých výrobků už na první pohled poznáte, že se to éčky jen hemží. Většinou jsou to výrobky s výraznou a hlavně nepřirozenou barvou, jako jsou ostře červené limonády, barevná cukrátka apod. Patří sem ale i výrobky s příliš dlouhou trvanlivostí nebo výrazně nízkou cenou.Mohou způsobit zdravotní problémy
Některé přídatné látky, které najdete v potravinách, mohou u citlivých lidí vyvolat nepříjemné reakce, jako je vyrážka, rýma, žaludeční problémy nebo bolesti hlavy. Zvláště citlivý jsou na éčka lidé s atopickými ekzémy, astmatici a lidé s častými ekzémy a kožními potížemi. Nejčastěji tyto problémy způsobují barviva a konzervanty, jako jsou například glutamany (E620-E625)
Lepek může ve vašem trávicím ústrojí způsobit bolestivou alergiiAutor: ShutterstockKde je nenajdete
V dnešní době to pomalu bez těchto látek nejde, přesto se naštěstí nesmějí přidávat do základních surovin, jako je med, olej, mléko, máslo, mouka, bílý jogurt a také v potravinách označených jako bio. Éčka se také nesmějí používat v potravinách určených speciálně kojencům a malým dětem. Pozor si ale dávejte na sladkosti, které svým malým ratolestem dáváte, často jsou to totiž právě cukrátka, která jich obsahují nejvíce.
Tučné potraviny by neměly ve vaší lednici nic pohledávat. Zatočte i s levnými margaríny a na vaření si nechte kvalitní sádlo, čerstvé máslo a oleje.Autor: profimedia.czJak se jim vyhnout
- Ve svém jídelníčku dávejte přednost čerstvým potravinám. Minimalizujte používání instantních a konzervovaných surovin a pokrmů.
Konzumují se potraviny, které mají velký objem a velký obsah vody, ale málo kalorií. Je to třeba meloun, dýně, paprika. Potraviny vás zasytí, ale přitom po nich nepřiberete.Autor: profimedia.cz- Pokud už musíte, vybírejte ty, které neobsahují chemické konzervanty, ale jsou konzervovány díky sterilizaci nebo pasterizaci.
- Snažte se omezit potraviny s umělými barvivy, jako jsou limonády a cukrovinky. Také omezte kolové nápoje, které obsahují kyseliny fosforečné.
- Pozorně čtěte etikety na všech výrobcích, budete překvapeni, kde všude najdete éčka.
