Éčka v potravinách: 9 věcí, které byste o nich měli vědět | Pro ženy | Blesk.cz

Éčka v potravinách: 9 věcí, které byste o nich měli vědět

  • Podrobné studování etiket potravin se opravdu vyplatí.
    15. března 2013 | 14:00

    Dostáváte neodolatelnou chuť na limonádu, když vidíte její svítivě žlutou barvu a sbíhají se vám sliny na jasně růžovou zmrzlinu? Lákavé barvy, chemické chutě, dlouho dobu trvanlivosti a mnoho dalšího mají na svědomí přídatné látky, které znáte pod názvem „éčka“.

  • Co jsou éčka zač


    Přítomnost éček v bio potravinách při nejmenším zarazí.
    Přírodní nebo umělá potravinová aditiva a přídatné látky, kterým se jinak říká éčka, našemu tělu nic nedodávají, jsou do potravin přidávány jen pro zlepšení a podpoření jejich vlastností.  Dělí se na více jak 26 skupin, mezi které nejčastěji patří:

    Barviva: Dodávají lákavou barvu
    Konzervanty: Zamezují vzniku mikroorganismů a prodlužují trvanlivost potravin
    Antioxidanty: Zabraňují žluknutí potravin
    Zahušťovadla: Zvyšují viskozitu potravin
    Emulgátory: Pojí těžko mísitelné složky
    Kyseliny a zásady: Mění nebo udržují kyselost potravin a jejich alkalitu
    Látky chuťové: Zvýrazňují chuť potravin
    Náhradní sladidla: Používají se místo cukru, který má příliš velkou energetickou hodnotu.

  • Kde se berou


    Chcete být za pár dní o něco lehčí? Zkuste citronovou dietu!
    Éčka se začala používat v potravinářství už během 19. Století a zpočátku byly některé používané barviva a konzervanty dokonce toxické. Většinou to bylo tím, že se výrobci snažili za každou cenu dosáhnout lákavější barevnosti.

    Dnes dělíme přídatné látky do skupin podle jejich původu. Na přírodní, které jsou výtažky z rostlin, plodů nebo hub, živočišné, při jejichž výrobě se používá například živočišný tuk, přírodně identické, které jsou vyrobeny chemicky, ale na základě přírodních chutí a poslední jsou éčka chemická.

  • Bezpečná nebo nebezpečná?


    Tučné potraviny by neměly ve vaší lednici nic pohledávat. Zatočte i s levnými margaríny a na vaření si nechte kvalitní sádlo, čerstvé máslo a oleje.
    Přesto že je množství přídatných látek regulováno na jen určité povolené množství, je lepší se jim raději zkusit vyhýbat. Některá éčka mohou vyvolávat lehké alergické reakce a také co si budeme povídat, čerstvá potravina chutná zatraceně jinak než ta, která je nadopována celou škálou pomocných látek. Bohužel je ale v dnešní době složité najít potravinu, která by nějaké to éčko neobsahovala, a tak je dobré se v nich orientovat.

    Mezi přídatné látky, které byste si neměli nosit domů, patří například:

    E120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280–283, 338–341, 343, 355–357, 380, 385, 405, 407a, 412–414, 432–436, 442, 444, 450–452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520–523, 535, 536, 538, 541, 620–635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1204, 1410, 1412–1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1517, 1518

    Mezi ty, které jsou dokonce zdraví škodlivé patří:

    E102, 104, 110, 122–124, 127–129, 131–133, 142, 151, 154, 155, 180, 210–224, 226–228, 230–233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310–312, 320, 321, 512, 586, 905, 927, 944, 952, 954, 962, 1519

  • Vegetariáni a vegani


    Každý čech sní průměrně 40 kg vepřového ročně
    Protože jsou některé látky jsou živočišného původu a tudíž pro vegany a vegetariány doslova nepřijatelné. Mezi taková „zvířecí éčka“ patří:

    E120, 304, 422, 429-436, 441, 470a, 470b, 471, 472a-f, 473-477, 479b, 481, 483, 488, 491-495, 570, 572, 630-635, 640-642, 901, 904, 913, 920, 921, 1100, 1101, 1104, 1105

  • Éčka na etiketě


    Při nákupu si kromě složení nezapomeňte zkontrolovat datum spotřeby
    Všechny látky musí být uvedeny na etiketách výrobků a seřazeny podle množství, které je v nich obsaženo. Proto si pozorně pročítejte složení a vyhýbejte se potravinám, které mají tyto látky na některých z předních příček nebo jich obsahují příliš mnoho.
  • Kouknu a vidím


    Látka s názvem karmín (E120), která se dává do cukrovinek, jogurtů nebo zmrzliny, se vyrábí ze sušených těl samiček hmyzu nopálovec karmínový.
    U některých výrobků už na první pohled poznáte, že se to éčky jen hemží. Většinou jsou to výrobky s výraznou a hlavně nepřirozenou barvou, jako jsou ostře červené limonády, barevná cukrátka apod. Patří sem ale i výrobky s příliš dlouhou trvanlivostí nebo výrazně nízkou cenou.
  • Mohou způsobit zdravotní problémy


    Lepek může ve vašem trávicím ústrojí způsobit bolestivou alergii
    Některé přídatné látky, které najdete v potravinách, mohou u citlivých lidí vyvolat nepříjemné reakce, jako je vyrážka, rýma, žaludeční problémy nebo bolesti hlavy. Zvláště citlivý jsou na éčka lidé s atopickými ekzémy, astmatici a lidé s častými ekzémy a kožními potížemi. Nejčastěji tyto problémy způsobují barviva a konzervanty, jako jsou například glutamany (E620-E625)
  • Kde je nenajdete


    Tučné potraviny by neměly ve vaší lednici nic pohledávat. Zatočte i s levnými margaríny a na vaření si nechte kvalitní sádlo, čerstvé máslo a oleje.
    V dnešní době to pomalu bez těchto látek nejde, přesto se naštěstí nesmějí přidávat do základních surovin, jako je med, olej, mléko, máslo, mouka, bílý jogurt a také v potravinách označených jako bio. Éčka se také nesmějí používat v potravinách určených speciálně kojencům a malým dětem. Pozor si ale dávejte na sladkosti, které svým malým ratolestem dáváte, často jsou to totiž právě cukrátka, která jich obsahují nejvíce.
  • Jak se jim vyhnout


    Konzumují se potraviny, které mají velký objem a velký obsah vody, ale málo kalorií. Je to třeba meloun, dýně, paprika. Potraviny vás zasytí, ale přitom po nich nepřiberete.
    -    Ve svém jídelníčku dávejte přednost čerstvým potravinám. Minimalizujte používání instantních a konzervovaných surovin a pokrmů.

    -    Pokud už musíte, vybírejte ty, které neobsahují chemické konzervanty, ale jsou konzervovány díky sterilizaci nebo pasterizaci.

    -    Snažte se omezit potraviny s umělými barvivy, jako jsou limonády a cukrovinky. Také omezte kolové nápoje, které obsahují kyseliny fosforečné.

    -    Pozorně čtěte etikety na všech výrobcích, budete překvapeni, kde všude najdete éčka.

Diskuse ke článku
.