Éčka v potravinách: 9 věcí, které byste o nich měli vědět
Dostáváte neodolatelnou chuť na limonádu, když vidíte její svítivě žlutou barvu a sbíhají se vám sliny na jasně růžovou zmrzlinu? Lákavé barvy, chemické chutě, dlouho dobu trvanlivosti a mnoho dalšího mají na svědomí přídatné látky, které znáte pod názvem „éčka“.
Co jsou éčka zač
Přítomnost éček v bio potravinách při nejmenším zarazí.Autor: profimedia.cz, isifaBarviva: Dodávají lákavou barvu
Konzervanty: Zamezují vzniku mikroorganismů a prodlužují trvanlivost potravin
Antioxidanty: Zabraňují žluknutí potravin
Zahušťovadla: Zvyšují viskozitu potravin
Emulgátory: Pojí těžko mísitelné složky
Kyseliny a zásady: Mění nebo udržují kyselost potravin a jejich alkalitu
Látky chuťové: Zvýrazňují chuť potravin
Náhradní sladidla: Používají se místo cukru, který má příliš velkou energetickou hodnotu.Kde se berou
Chcete být za pár dní o něco lehčí? Zkuste citronovou dietu!Autor: Profimedia.czDnes dělíme přídatné látky do skupin podle jejich původu. Na přírodní, které jsou výtažky z rostlin, plodů nebo hub, živočišné, při jejichž výrobě se používá například živočišný tuk, přírodně identické, které jsou vyrobeny chemicky, ale na základě přírodních chutí a poslední jsou éčka chemická.
Bezpečná nebo nebezpečná?
Tučné potraviny by neměly ve vaší lednici nic pohledávat. Zatočte i s levnými margaríny a na vaření si nechte kvalitní sádlo, čerstvé máslo a oleje.Autor: profimedia.czMezi přídatné látky, které byste si neměli nosit domů, patří například:
E120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280–283, 338–341, 343, 355–357, 380, 385, 405, 407a, 412–414, 432–436, 442, 444, 450–452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520–523, 535, 536, 538, 541, 620–635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1204, 1410, 1412–1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1517, 1518
Mezi ty, které jsou dokonce zdraví škodlivé patří:
E102, 104, 110, 122–124, 127–129, 131–133, 142, 151, 154, 155, 180, 210–224, 226–228, 230–233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310–312, 320, 321, 512, 586, 905, 927, 944, 952, 954, 962, 1519
Vegetariáni a vegani
Každý čech sní průměrně 40 kg vepřového ročněAutor: Archiv BleskuE120, 304, 422, 429-436, 441, 470a, 470b, 471, 472a-f, 473-477, 479b, 481, 483, 488, 491-495, 570, 572, 630-635, 640-642, 901, 904, 913, 920, 921, 1100, 1101, 1104, 1105
Éčka na etiketě
Při nákupu si kromě složení nezapomeňte zkontrolovat datum spotřebyAutor: scomKouknu a vidím
U některých výrobků už na první pohled poznáte, že se to éčky jen hemží. Většinou jsou to výrobky s výraznou a hlavně nepřirozenou barvou, jako jsou ostře červené limonády, barevná cukrátka apod. Patří sem ale i výrobky s příliš dlouhou trvanlivostí nebo výrazně nízkou cenou.Mohou způsobit zdravotní problémy
Lepek může ve vašem trávicím ústrojí způsobit bolestivou alergiiAutor: ShutterstockKde je nenajdete
Tučné potraviny by neměly ve vaší lednici nic pohledávat. Zatočte i s levnými margaríny a na vaření si nechte kvalitní sádlo, čerstvé máslo a oleje.Autor: profimedia.czJak se jim vyhnout
Konzumují se potraviny, které mají velký objem a velký obsah vody, ale málo kalorií. Je to třeba meloun, dýně, paprika. Potraviny vás zasytí, ale přitom po nich nepřiberete.Autor: profimedia.cz- Pokud už musíte, vybírejte ty, které neobsahují chemické konzervanty, ale jsou konzervovány díky sterilizaci nebo pasterizaci.
- Snažte se omezit potraviny s umělými barvivy, jako jsou limonády a cukrovinky. Také omezte kolové nápoje, které obsahují kyseliny fosforečné.
- Pozorně čtěte etikety na všech výrobcích, budete překvapeni, kde všude najdete éčka.