Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Největší lži o mléčných výrobcích

25. února 2013 | 07:00

Není pochyb, že mléko obsahuje spoustu tělu prospěšných živin, jako je vápník, vitamín A, D a B12 nebo kyselina pantotenová. Mléčné výrobky ale také obsahují nasycené mastné kyseliny, které zase až tak prospěšné nejsou. A tak se lidé i vědci dělí na dva tábory, na ty, kteří mléku holdují a na ty, kteří jej zatracují.

Jak to s mlékem vlastně je

Mýtus 1. Mléko může za pupínky
Také jste slyšeli, že pokud pijete příliš mléka, začne se vám tvořit akné? Podle odborníků to platí jen v případě, že k akné máte už tak sklony. Za špatný stav pleti může většinou vaše genetická výbava, životní prostředí, ve kterém se pohybujete a v neposlední řadě hormony, které jsou obsaženy v potravě, tedy i v mléce. Mléko samo za akné ale nemůže.

.
Autor: Isifa.com
Mýtus 2. Mléko zahleňuje organismus
Nejčastější výtkou vůči mléku je to, že zahleňuje organismus.  Jenže podle některých studií tomu zase až tak není.  „Po požití mléka vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak – ochranný film – který může být subjektivně vnímán jako hlen,“ říká  PhDr. Karolína Hlavatá, odbornice projektu Bílé plus. „Povlak je tvořen mléčným tukem, který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se dokonce této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Nejedná se tedy o žádný hlen,“ doplňuje odbornice.

mléko
Autor: Profimedia.cz
Mýtus 3. Trvanlivé mléko je jen bílá voda
Ano, říká se, že trvanlivé mléko v krabicích je jen obarvená voda, která navíc obsahuje spoustu „éček“. Jenže je to jen mýtus. Obsah proteinů, vitamínů i minerálů se u trvanlivého mléka téměř neliší od toho čerstvého. Ztráta živin při tepelné úpravě je totiž maximálně 10%.

Mýtus 4. Mléko je pro nás těžko stravitelné
Laktózová intolerance se projevuje jen u maximálně 10% populace a může za ní nedostatek enzymů štěpících mléčný cukr ve střevech. Pro většinu lidí je ale mléko lehce stravitelná potravina. Díky přirozenému výskytu vápníku navíc slouží mléko jako prevence před osteoporózou. Lékaři navíc upozorňují, že vápník je nezbytný pro pohyb svalů, vývoj nervového systému, umožňuje srážení krve a ovlivňuje v neposlední řadě také pohyb mužských spermií. Selen obsažený v mléce navíc zpomaluje stárnutí.

Mléko je lék na všechny neduhy!
Autor: Profimedia.cz
Mléčné výhody
Výzkumy navíc prokazují, že mléko a mléčné výrobky mohou omezit riziko osteoporózy, při které dochází k úbytku kostní hmoty,  rakoviny tlustého střeva nebo diabetu 2. typu. Americké studie navíc prokázali, že konzumace mléčných výrobků v kombinaci s ovocem a zeleninou, dokáže snížit krevní tlak.