Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Léčebné konopí: Lék na rakovinu, roztroušenou sklerózu i astma

Věříte v léčebné účinky konopí?
13. února 2013 | 06:00

Ještě donedávna si ho pacienti kupovali od dealerů, teď jim konopí předepíše lékař. Drogu si nemůžou vynachválit pacienti s roztroušenou sklerózou i AIDS.


Senát schválil používání marihuany k léčebným účelům, takže vám ji časem může předepsat lékař. Pacienti, kteří ji nelegálně vyzkoušeli a pomohl jim od bolesti nebo nechutenství, nebudou muset běhat po ulicích a shánět ji od dealerů a nehrozí jim, že je za držení lehké drogy zavřou. Teď ji dostanou na předpis.

Nevyléčí, ale pomůže
Konopí se pořád ještě zkoumá a vědci odhadují, že časem přijdou na to, že může léčit třeba rakovinu. Teď jsou si ale jisti, že pomáhá zmírňovat některé projevy nemocí. Pomáhá od bolesti při různých neurologických poruchách, ztuhlosti při roztroušené skleróze, vrací chuť k jídlu, snižuje oční tlak a doporučuje se užívat ho při rakovině prsu, nádorech štítné žlázy, nebo rakovině tlustého střeva.

Užívala ho i královna
Konopí neboli marihuanu prý na menstruační bolesti a migrénu užívala i královna Viktorie, ale poradí si i s astmatem, cukrovkou a tlumí projevy Alzhaimerovy a Parkinsonovy nemoci.

Dávka legálního konopí na měsíc by měla vyjít na 1200 Kč
Autor: profimedia.cz - ilustrační foto


Mastičky na všechno
Konopí přidávané do mastí léčí klouby a pomáhá i pacientům s lupénkou, atopickým i jiným ekzémem a suchou pokožkou. Obsahuje totiž takzvané kanabionoidy, které mají spoustu léčebných účinků.

„Příznivě působí zejména při léčbě ekzémů, opruzenin, oparů a zvláčňuje suchou, podrážděnou a popraskanou kůži. Mezi jeho typické vlastnosti patří zmírnění bolesti a zklidnění postiženého místa,“ popisuje účinky konopných mastí Jiří Stabla z konopnyshop.cz. Konopné masti jsou dobré i na spáleniny, pro posílení vlasů a nehtů. Nejlepší účinky mají krémy obsahující výtažek z celé rostliny.

Autor: MAJ