Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zhubněte rychlostí blesku s dietou podle Dukana!

Chcete zhubnout? Naordinujte si Dukanovu dietu!
25. února 2013 | 07:00

„Přibíráme proto, že se jídlem snažíme nahradit potěšení, které nám v jiných sférách života chybí, a zhubnout zase můžeme pouze tehdy, pokud nám to dělá radost,“ řekl Dr. Pierre Dukan, autor světoznámé diety založené na konzumaci potravin s velkým podílem živočišných bílkovin a zeleniny.

Dieta má celkem čtyři fáze. První je bleskový start, který přináší výrazný a motivující úbytek váhy. Trvá 2 až 10 dnů podle počtu kilogramů, které chcete shodit (např. zhubnutí o méně než 20 kg – pět dnů). V tomto období jíte libové telecí a hovězí maso, drůbež, denně byste měli také vypít alespoň 2 litry vody, a pokud tato fáze trvá více než pět dnů, dopřejte svému organismu multivitaminové tablety.

Ve druhé fázi dochází ke stálému ubývání hmotnosti, to vede až k cílové váze, kterou jste si stanovili.  V této fázi střídáte po pěti až sedmi dnech stravu bílkovinnou a bílkovino-zeleninovou, kdy můžete konzumovat například rajčata, špenát, brokolici, chřest, pórek nebo mrkev. Ve třetí fázi se snažíte udržet si novou váhu, nesmíte se tedy v žádném případě vrátit k původním stravovacím návykům.

melounová dieta
Autor: Profimedia.cz

Do jídelníčku si přidáte kousek ovoce, dva krajíčky celozrnného chleba a 40 g sýra. Jednou za týden si můžete dopřát třeba těstoviny nebo rýži a jeden den v týdnu musíte naopak dodržet bílkovinný den. Délka této fáze je podle počtu shozených kil – na každý kilogram počítejte s deseti dny. V poslední, čtvrté fázi jen upevňujete svou novou váhu, jíte všechno, jeden den v týdnu dodržujete bílkovinnou stravu z první fáze.

Chcete si také vyzkoušet světoznámou dietu, kterou podle zahraničních zdrojů držela před svatbou i britská princezna Kate, její sestra Pippa nebo matka Carole Middleton? Zkuste některý z receptů z Dukanovy dietní kuchařky -

Fenyklová polévka

Suroviny:
3 hlízy fenyklu
1 l netučného slepičího vývaru
500 ml vody
4 zralá rajčata
3 šalotky
2 stroužky česneku
čerstvé bylinky (petrželka, kopr, pažitka)
pár snítek
bobkový list
sůl a pepř

Zelená zelenina ochrání vaše srdce před infarktem
Autor: profimedia.cz

Postup:
Hlízy očistíme, nakrájíme na tenké plátky a zhruba 20 minut vaříme ve vývaru zředěném vodou.  Rajčata oloupeme a zbavíme jadérek a pak rozmixujeme se šalotkou a česnekem. Směs vmícháme do polévky, přidáme tymián, bobkový list, osolíme, opepříme a vaříme dalších 30 minut. Před podáváním vmícháme do polévky tvaroh a čerstvé bylinky.
Můžeme posypat troškou strouhaného sýra.
Doba přípravy: 60 minut


Masové kuličky s bylinkami

Suroviny:
750 g hovězího masa
středně cibule
2 stroužky česneku
vejce
2 lžíce čínské švestkové omáčky
lžíce worcesteru
2 lžíce rozmarýnu
2 lžíce máty nebo bazalky
sůl a pepř

Postup:
Mleté maso smícháme s nakrájenou cibulí, drceným česnekem, vejcem, omáčkou a nasekanými bylinkami, směs osolíme a opepříme. Rukama tvarujeme menší kuličky a ze všech stran je opečeme dozlatova. Necháme na ubrousku okapat a pak podáváme s rajčatovou omáčkou.
Doba přípravy: 40 minut

Jíst pouze jen zdravé jídlo nemusí být úplně zdravé
Autor: profimedia.cz

zdroj: Dukanova dieta ve 350 receptech

Autor: ot