Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na chřipku a nachlazení vyzrajte se zázvorem!

15. listopadu 2012 | 07:00

Jak zahnat podzimní bacily? Jedině s čerstvým zázvorem je budete mít vždycky pod kontrolou! Proti rýmě, kašli, ucpaným dutinám i teplotě vám pomůže téměř okamžitě.

Krásně prohřeje celé tělo, posílí imunitu a zbaví vás všech otravných příznaků nachlazení.

Tento čistě přírodní lék s antibakteriálními a protizánětlivými účinky skoro nic nestojí a bude vám velkým pomocníkem v boji s podzimními virózami, ale dokáže podpořit i dobré trávení a zmírnit žaludeční nevolnosti. Pozor, je velmi silný a má ostrou pikantní chuť, takže ho dávkujte opatrně.

Pokud nás přepadne nemoc, nejčastěji sáhneme po zázvorovém čaji. Zkuste si ale doma připravit třeba sirup nebo kandovaný zázvor. Budete ho tak mít po ruce kdykoli.

Zázvor je téměř zázračný všelék.
Autor: Profimedia.cz
Čaj z čerstvého zázvoru s medem

Budete potřebovat:
asi 4 cm dlouhý kus kořene zázvoru
2 lžíce medu
1/2 citronu

Postup:
Zázvor oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Zalejte horkou (ne vroucí) vodou a nechte 4 až 5 minut vylouhovat. Pak sceďte, přidejte med a vymačkanou citronovou šťávu. Promíchejte a podávejte.

Zázvorový sirup

Budete potřebovat:
2 středně velké kusy zázvoru
2 l vody
2 citrony
1 limetu
2 kg cukru krystal

Postup:
Zázvor dobře omyjte a očistěte. Nastrouhejte ho nebo nadrobno nakrájejte (i se slupkou) do hrnce, přilejte 2 litry vody a na plátky nakrájené citrony. Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Odstavte, nechte vychladnout a přikryté louhujte 24 hodin. Pak sceďte, přiveďte opět k varu, přisypejte cukr a za stálého míchání povařte asi 5 minut. Odstavte, přidejte do sirupu ještě vymačkanou šťávu z limety a nechte vychladnout. Pak plňte do lahví, dobře uzavřete a uchovávejte v chladu.

Kandovaný zázvor

Budete potřebovat:
500 g čerstvého zázvoru
600 ml vody
600 g cukru krupice
cukr moučka podle potřeby

Postup:
Zázvor dobře očistěte, nakrájejte na plátky silné 4 až 5 mm, vložte do vody a nechte asi 20 minut povařit. Pak přisypejte cukr, promíchejte a nechte přejít varem. Odstavte a nechte 24 hodin uležet. Pak opět 20 minut vařte, odstavte a nechte ještě jednou 24 hodin odležet v nálevu. Třetí den opět 20 minut povařte a sceďte. Takto připravený zázvor obalte v moučkovém cukru, rozložte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela oschnout.



Autor: sim