Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Objevte rakytník! Pomůže vaší pokožce, nervům i očím

Sirup z rakytníku si snadno připravíte doma.
13. listopadu 2012 | 16:04

Máte pocit, že se na vás nalepí každý bacil, se kterým se potkáte? Jste často nachlazená a chcete posílit imunitu? Cítíte se unavená a potřebujete dodat energii? Vsaďte na rakytník!

Poznejte malý zázrak pro krásu i pro zdraví. Ne nadarmo je rakytník nazýván rostlinou budoucnosti, skrývá v sobě obrovskou léčivou sílu. Plody obsahují velké množství vitaminů (C, B, E, A, D, K), minerálních látek a tzv. flavonoidů. Užívat ho můžete vnitřně (čaje, sirupy, olej) i zevně (gely a krémy). Tato léčivka celkově zlepšuje zdravotní stav člověka.

Na co všechno vám pomůže?

* pomáhá při léčbě kožních problémů
* zklidňuje podrážděné sliznice
* zmírňuje zažívací potíže
* je výbornou prevencí gynekologických potíží a zánětů močových cest
* podpůrně působí při rekonvalescenci po onkologické léčbě
* má blahodárné účinky na nervovou soustavu a zvyšuje odolnost vůči stresu
* zlepšuje krevní oběh
* prospívá očím
* působí preventivně proti skleróze
* přispívá ke zdraví jater a sleziny

Sirup z rakytníku si snadno připravíte doma.
Autor: Profimedia.cz
Léčivý olej
Rakytníkový olej se získává lisováním ze semen, má charakteristickou vůni i chuť a žlutooranžovou barvu. Pokud trpíte ekzémy, akné, suchou a popraskanou pokožkou nebo křečovými žilami, smíchejte ho s krémem, balzámem nebo olivovým olejem a použijte jako regenerační a zklidňující masku nebo zábal. Máte žaludeční vředy nebo podrážděná střeva? Pomůže vám samotný olej. Užívejte pár kapek při jídle.

Uvařte si vlastní sirup
Rakytníkový čaj obsahuje velké množství vitaminu C, je proto perfektní při prevenci i léčbě nejrůznějších viróz, nachlazení i chřipky. Stejnou službu vám prokáže i rakytníkový sirup. Připravte si ho jednoduše doma do zásoby, v zimě se vám bude hodit! Jak na to?

Budete potřebovat:
3 l plodů rakytníku
2,5 l vody
25 g kyseliny citronové
2 kg cukru krystal

Postup:
Rozdrťte nebo umelte na masovém mlýnku omyté plody, přelejte je 2 litry vlažné vody, přidejte kyselinu citronovou, přikryjte a nechte do druhého dne ustát. Pak sceďte a vymačkejte. Na 2 litry šťávy přidejte 2 kg krystalového cukru a na mírném ohni nechte za stálého míchání cukr rozpustit (nevařte!). ještě teplý sirup plňte do lahví a dobře uzavřete. Uchovávejte v chladu.

Rakytník řešetlákový

Opadavý trnitý keř, dosahující výšky až 5 metrů. Původně pochází z Ruska, dnes je již rozšířen po celé Evropě a Asii. Na Sibiři jej lidé využívali pro jeho léčivé účinky a v tamějších oblastech je nazýván "sibiřským zázrakem" nebo "citroníkem severu". Plody jsou peckovité kulovitého tvaru a červenooranžové barvy. Dužina má barvu oranžovou a její struktura je olejovitá.

Jak pěstovat rakytník a jak ho zpracovat? Ve videu vám to prozradí bylinkářka.

Autor: sim