I přes svou baculatost jsou dýně přítelkyněmi štíhlé linie. Obsahují hodně vody a málo kalorií. Navíc ještě provitamin A, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a fosfor. Jako jejich přírodní zásobárna vcelku dlouho vydrží, chce však chladnější klima. V dobré kvalitě je lze v těchto dnech zakoupit na farmářských trzích. Seženete je však i ve většině supermarketů.
S příchodem sychravého počasí zařazuje dýně do jídelního lístku už i spousta restaurací, a to ve slané či sladké úpravě, třeba do koláčů. Jsou bohaté na vlákninu a tělu dodají i kvalitní nenasycené mastné kyseliny a beta karoten. K vaření se nejběžněji používají máslová, muškátová či špagetová dýně a také ta s názvem Hokkaido. Máslová dýně je nejsladší, hodí se i do marmelád, muškátová je ideální například do polévek.Že nemáte v tuhle u nás stále ještě málo používanou zeleninu důvěru? Zkuste ji a uvidíte, že ji zařadíte do svého jídelníčku. Nejzajímavější pokrmy z dýní můžete do 4. listopadu ochutnat i díky Festivalu chutí, který hostí 16 restaurací po celém Česku. Například v pražské restauraci U Emy Destinnové připravili dýňový cheesecake s muškátovým oříškem, v Restaurantu Renommé zase dýňový krém s restovaným chorizem a dýňovými semínky.
V brněnském Valoria restaurantu připravují dýňový koláč se zmrzlinou z vlašských oříšků a javorového sirupu a Ristorante Rialto pro své návštěvníky připravila dokonce celé speciální podzimní menu. Dýně tu je základem předkrmu (dýňové rizoto s krevetami), polévky (dýňová polévka s restovanými semínky) i dezertu (dýňový koláč se skořicovou zmrzlinou).
RECEPT na báječnou polévku z dýně
Jednoduchou dýňovou polévku si však může uvařit i nešika. Dýni typu Hokkaido je nutno nejprve rozčtvrtit, vydlabat semínka, oloupat tvrdou slupku a nakrájet na kousky. Ty se pokapané olivovým olejem pečou 20 minut při 160 stupních v troubě. Pak se vloží do půllitru zeleninového vývaru a povaří. Přidají se dva či tři stroužky česneku a vše se rozmixuje. Přilije se kelímek sladké smetany, vše se zředí dalším půllitrem zeleninového vývaru, osolí a opepří.
Fajnšmekři mohou přidat kousek nastrouhaného zázvoru, pražená semínka, případně výsledek pokapat dýňovým olejem, ten štýrský je prý nejlepší. Chutná nejlépe s opečenou bagetou.