Budete potřebovat (pro 4 osoby):
1 šálek nastrouhaného tvrdého sýra
půl šálku zakysané smetany
4 šálky nastrouhaných brambor
2 šálky nastrouhané dýňové dužiny
1 vejce
tuk na smažení
hladkou mouku na zahuštění
sůl, pepř
tymián na ozdobu
Postup:
1. Brambory a dýni oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Z nastrouhané zeleniny vymačkejte šťávu, odměřte požadované množství a pak smíchejte s moukou, vejcem a sýrem, abyste získala těsto husté, podobně jako na bramboráky. Podle chuti osolte a opepřete.
2. Na pánvi rozpusťte máslo a pomocí lžíce rozetřete těsto a osmažte po obou stranách. Místo pánve můžete použít i lívanečník.
3. Hotové placičky dejte na teplé místo nebo je uložte do trouby vyhřáté na 80 °C, aby nevystydly, dokud všechny neusmažíte. Rozdělte je na talíře, ozdobte snítkou tymiánu a podávejte se zakysanou smetanou.
Náš tip:
Placičky jsou skvělé jako příloha. Vynikající jsou však i jen tak samostatně.