Neděle 24. listopadu 2024
Svátek slaví Emílie, zítra Kateřina
Oblačno, déšť se sněhem 5°C

Dýňový dezert

Ilustrační foto
14. října 2009 | 12:35

Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 20 až 25 minut

Budete potřebovat:

1 balení listového těsta
300 až 400 g dýně
1 lžíci mleté skořice
šťávu a kůru z jednoho pomeranče
1 kelímek zakysané smetany
2 vejce
250 g cukru moučky
100 g nesolených piniových ořechů
mouku na posypání válu

Postup:

1. Dýni oloupejte, zbavte jader, dužninu nakrájejte a dejte do hrnce. Přidejte 100 g cukru, pomerančovou šťávu a duste doměkka. Zvyšte teplotu, aby se tekutina téměř odpařila a dýni nechte mírně zkaramelizovat. Hrnec sejměte z ohně a dýni rozmixujte na pyré.

2. Troubu předehřejte na 210 °C. Rozmražené těsto rozválejte na pomoučené desce a vložte do kulaté koláčové formy. Z těsta, které přečnívá přes okraje formy, vytvarujte silnější okraj. Těsto propíchejte vidličkou.

3. V míse rozšlehejte vejce se smetanou, zbylým cukrem a skořicí a přimíchejte dýňové pyré. Směs vlijte na připravený korpus. Formu vložte do trouby a koláč upečte dozlatova.

4. Piniové oříšky nasucho opečte. Před podáváním nakrájejte, poprašte cukrem, posypte oříšky a ozdobte pomerančovou kůrou.

Autor: archiv