Budete potřebovat:
4 šálky dýně nakrájené na drobné kostičky
2 brambory
1 cibuli
2 lžíce másla
1 stroužek česneku
1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru
3 šálky zeleninového vývaru
půl šálku smetany
půl šálku bílého vína
strouhaný muškátový oříšek
špetku mletého kardamomu
sůl, pepř
dýňová semínka
Postup:
1. Tykev oloupejte a dužinu nakrájejte na kostičky. Oloupejte brambory, cibuli a česnek. Brambory nakrájejte na kostičky, česnek na plátky a cibuli nasekejte nadrobno. Připravenou zeleninu opečte na másle, ochuťte zázvorem a kardamomem.
2. Zeleninovou směs zalijte vínem, vývarem a vařte do změknutí 20–30 minut. Rozmixujte, přidejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Podle potřeby nařeďte ještě trochou vývaru. Podávejte posypané opraženými dýňovými semínky a s plátky tmavého chleba nebo se žemlemi.