Neděle 24. listopadu 2024
Svátek slaví Emílie, zítra Kateřina
Oblačno, déšť se sněhem 5°C

Krémová polévka z dýně

Krémová polévka z dýně
5. října 2009 | 08:24

Doba přípravy: 25 minut, doba vaření: 20 až 30 minut

Budete potřebovat:

4 šálky dýně nakrájené na drobné kostičky
2 brambory
1 cibuli
2 lžíce másla
1 stroužek česneku
1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru
3 šálky zeleninového vývaru
půl šálku smetany
půl šálku bílého vína
strouhaný muškátový oříšek
špetku mletého kardamomu
sůl, pepř
dýňová semínka

Postup:

1. Tykev oloupejte a dužinu nakrájejte na kostičky. Oloupejte brambory, cibuli a česnek. Brambory nakrájejte na kostičky, česnek na plátky a cibuli nasekejte nadrobno. Připravenou zeleninu opečte na másle, ochuťte zázvorem a kardamomem.

2. Zeleninovou směs zalijte vínem, vývarem a vařte do změknutí 20–30 minut. Rozmixujte, přidejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Podle potřeby nařeďte ještě trochou vývaru. Podávejte posypané opraženými dýňovými semínky a s plátky tmavého chleba nebo se žemlemi.

Autor: připravila: lap