Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S šéfem na grilu: Zdeněk Pohlreich vám ukáže, jak na to!

Zdeněk Pohlreich vás naučí, jak di ugrilovat ty největší pochoutky!
22. července 2012 | 11:10

Pod širým nebem chutná v létě nejlíp. Užijte si s námi neodolatelně šťavnaté jehněčí, voňavé kuře i křupavý štrúdl. Na gril můžete „hodit“ skoro cokoliv. Mistr svého řemesla a vyhlášený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vám ukáže, jak na to.


Krůtí bochánky s okurkovou salsou

Doba přípravy: 15 minut
Doba grilování: asi 8 minut

Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Autor: Profimedia.cz

Budete potřebovat

(pro 4 osoby):
na bochánky:
500 g mletého krůtího masa
100 g strouhanky
4 nasekané jarní cibulky
30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
malou hrst jemně nasekané čerstvé bazalky
15 ml sojové omáčky
1 až 2 stroužky nasekaného česneku
špetku chilli
mořskou sůl
čerstvě mletý černý pepř
na salsu:
300 g nahrubo nastrouhané okurky
trochu nasekaného čerstvého kopru
špetku najemno nasekané papričky jalapeño
mořskou sůl
pepř
80 až 100 ml olivového oleje


Postup:
V míse smíchejte všechny ingredience na krůtí bochánky. Vytvarujte 6 až 8 stejně velkých masových kuliček a každou zmáčkněte dlaní do tvaru vyšší placičky. Zakryjte je fólií a dejte do lednice. Zatímco masové bochánky odpočívají, připravte si salsu. Z nastrouhané okurky vymačkejte přebytečnou vodu, smíchejte ji se zbytkem ingrediencí a uložte do lednice. Připravte gril na přímé grilování. Masové bochánky potřete olivovým olejem a dejte na gril. Podle velikosti bochánků grilujte 3 až 4 minuty z každé strany. Jakmile jsou hotové, přendejte je na talíř a servírujte s okurkovou salsou.

Kuře Grand Marnier

Doba přípravy: 45 minut
Doba marinování: aspoň 30 minut
Doba grilování: asi 25 minut

Kuře Grand Marnier
Autor: SPAR ČOS, Weber Grily, Prima FTV

Budete potřebovat

(pro 4 osoby):
1 naporcované celé kuře
na marinádu Grand Marnier:
60 ml likéru Grand Marnier
30 ml čerstvě vymačkané šťávy z limetky
30 ml sójové omáčky
60 g medu
10 g jemně nasekané pomerančové kůry
špetku mořské soli
30 g velmi jemně nasekaného zázvoru
30 g nasekané čerstvé bazalky
2 nasekané jarní cibulky
1 čerstvou chilli papričku

Postup:
Pusťte se do toho. Nejprve si připravte marinádu. V misce smíchejte všechny ingredience a dobře promíchejte. Polovinu marinády si dejte stranou. Do mísy se zbytkem připravené marinády vložte kuře a několikrát ho otočte, aby se marináda dostala všude. Mísu zakryjte fólií a uložte do lednice, ideálně na několik hodin, nejméně však na 30 minut. Připravte gril a rozpalte ho na střední žár. Kusy kuřete položte na gril kůží nahoru. Zavřete víko a maso grilujte asi 12 minut z každé strany. V průběhu pečení potírejte maso zbylou marinádou. Kuře je hotové, když zapíchnete vidličku hluboko do masa a vytékající šťáva je čirá. Hotové kuře dejte na talíř a přelijte omáčkou Grand Marnier.

Jehněčí v arabském chlebu

Doba přípravy: 30 minut
Doba grilování: 7 až 9 minut

Jehněčí maso s jogurtovým dipem
Autor: SPAR ČOS, Weber Grily, Prima FTV

Budete potřebovat

(pro 4 osoby):
600 g mletého jehněčího masa
na směs koření:
špetku mořské soli
špetku mletého zázvoru
špetku mletého římského kmínu
špetku kurkumy
špetku mletého nového koření
špetku nahrubo mletého pepře
špetku mletého kardamonu
špetku šafránu
 na omáčku:
200 ml bílého jogurtu
35 g jemně nasekané červené cibule
20 g jemně nasekaného kopru
20 g jemně nasekané čerstvé máty
15 ml citronové šťávy
15 ml olivového oleje
špetku čerstvě namletého barevného pepře
špetku mořské soli
extra panenský olivový olej
4 pita chleby
hrst listů hlávkového salátu
2 čerstvá rajčata, na kostičky nakrájená

Postup:
Připravte si směs koření: na malé pánvi smíchejte všechny ingredience a restujte je na středním ohni po dobu jedné minuty, dokud se neuvolní vůně. Odstavte z ohně. V míse smíchejte jehněčí maso, směs koření a 40 ml studené vody. Zlehka rukama promíchejte. Vytvarujte z masa 4 stejné bochánky, přikryjte je mikrotenovou fólií a dejte do lednice. Připravte si jogurtový dip – v malé misce vyšlehejte všechny ingredience. Připravte gril na přímé grilování. Bochánky masa potřete olivovým olejem a grilujte 7 až 9 minut. Otočte je jednou v polovině grilovacího času. Na stejném plamenu grilujte i pita chléb, stačí půl minuty z každé strany. Jehněčí bochánky vložte do pita chleba a zalejte je jogurtovým dipem. Přidejte salátové listy, rajče a ihned podávejte.

Štrúdl na grilu
Štrůdl s vanilkovou omáčkou
Autor: SPAR ČOS, Weber Grily, Prima FTV

Doba přípravy: 25 minut
Doba grilování: 20 minut

Budete potřebovat

(pro 4 osoby):
600 g listového těsta
120 g cukru krystal
1/2 lžičky skořice
50 g vlašských ořechů
1 kg jablek
2  vejce
20 g strouhanky
100 g hladké mouky
80 g rozinek
30 g vanilkového cukru
100 g cukru moučky
50 g rumu
1 balíček vanilkového pudinku
1/2 l mléka
100 až 150 ml smetany ke šlehání

Postup:
Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky. Přidejte cukr, skořici, rozinky namočené do rumu, vanilkový cukr a sekané vlašské ořechy. Listové těsto rozválejte na obdélník, použijte hladkou mouku na podsyp, aby se těsto nelepilo. Takto připravené těsto nejprve zlehka posypejte strouhankou a poté vršte do středu těsta jablečnou směs. Zabalte. V průběhu balení potírejte okraje rozšlehaným vejcem, aby těsto dobře drželo u sebe. Přendejte na pás pečicího papíru. Nakonec celý štrúdl potřete rozšlehaným vejcem a horní stranu propíchejte v několika místech vidličkou. Dejte do vyhřátého grilu a pečte. Po upečení posypejte moučkovým cukrem. Pro přípravu štrúdlu využijte metodu nepřímého grilování po dobu přibližně 20 minut, kdy bude štrúdl do zlatova propečený.
Podávejte přelitý vanilkovou omáčkou. Uvařte vanilkový puding podle návodu na obalu, potom ho rozřeďte smetanou ke šlehání.

Autor: sim, Kema