Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

14 potravin, které nás chrání proti rakovině

27. října 2011 | 14:28

Nenabízíme vám spásu. Pokud se ale budete zdravě stravovat, můžete snížit riziko vzniku rakoviny o třetinu. A přitom někdy stačí jen si trochu upravit a obohatit jídelníček.

Jablka

Říká se, že jedno jablko denně ochrání proti rakovině. Něco na tomto rčení je. Podle vědeckých studií je riziko vzniku nádoru u lidí, kteří pravidelně jedí jablka, o několik procent nižší než u těch, již se jim vyhýbají.

Vědci dokonce tvrdí, že v případě rakoviny ústní dutiny je to o 25 %, tlustého střeva 20 % a rakoviny prsu 18 %. Ale důležité je jablko před jídlem neloupat. Látky obsažené ve slupce dokážou omezit růst nádorů, nebo dokonce zabíjet nádorové buňky.

Zelené jablko
Autor: profimedia.cz

Česnek a cibule

Cibule a česnek
Autor: profimedia.cz

Už staří Egypťané věřili v jejich léčivou sílu. Mají významnou úlohu při prevenci rakoviny jícnu, žaludku a tlustého střeva. Brzdí růst rakovinových buněk a chrání před škodami, které můžou tyto buňky napáchat.

U pravidelných konzumentů česneku je výskyt různých druhů rakoviny dokonce nižší až o 32 % než u lidí, kteří ho nesnášejí. Látky, které jež obsahuje, zpomalují dělení zhoubných buněk a ty zdravé chrání před působením volných radikálů.

Olivy

Díky obsaženým antioxidantům podporují olivy i olej z nich buňky, které jsou pak odolnější vůči útokům volných radikálů. Olivový olej je navíc obrovská zásobárna nenasycených mastných kyselin (olejové a linoleové), jež pomáhají likvidovat rakovinové buňky a potlačují zhoubné bujení.

Olivový olej
Autor: profimedia.cz

Avokádo

Američtí vědci zjistili, že pravidelné mlsání avokáda může snížit riziko rakoviny úst. Ze dvaceti procent ho tvoří tuky, z nichž je většina nenasycených mastných kyselin. Avokádo navíc obsahuje i vitaminy E, C, B6, B1, měď a draslík, což je kombinace, která pomáhá bojovat proti rakovině, dokáže snížit hladinu cholesterolu a prospívá očím.

Avokádo
Autor: profimedia.cz

Čokoláda
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Čokoláda

Obsahuje velké množství blahodárných polyfenolů. Tato dobrota díky antioxidantům působí proti rakovině, má příznivý vliv na trávení, doplňuje energii a zlepšuje náladu.

Jenže není čokoláda jako čokoláda. Pokud chcete udělat něco pro zdraví, vybírejte tu, která obsahuje nejméně 70 % kakaa.

Žen-šen

Jedna ze studií prokázala, že složka žen-šenu – prositol – má protirakovinový účinek u metastáz do lymfatických uzlin. Žen-šen také zvyšuje obranyschopnost u pacientů s rakovinou a pomáhá tělu dát se dohromady po radiologické léčbě.

Citrusy

Obsahují obrovské množství vitaminu C. Kromě toho, že působí protizánětlivě, posilují cévní stěny, můžou také přispívat k prevenci rakoviny. Některé lékařské studie dokonce tvrdí, že každodenní konzumace citrusů snižuje riziko vzniku rakoviny až o padesát procent.

Citrusy
Autor: profimedia.cz

Zelený čaj
Autor: profimedia.cz
Zelený čaj

Je bohatým zdrojem flavonoidu zvaného katechin, který má 20krát vyšší antioxidační schopnost než vitamin C a pomáhá tak zastavit poškozování buněk. Vědecké studie říkají, že pití zeleného čaje snižuje riziko vzniku rakoviny kůže, prsu, plic a tlustého střeva.

Rajčata

Konzumace čerstvých rajčat minimálně dvakrát týdně snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty až o 40 procent. Zázrak, který tyto plody obsahují, se jmenuje lykopen a najdete ho v tenké vrstvě pod slupkou. Tato látka pomáhá tělu proti rakovině dělohy, prsu a plic.

Rajská šťáva
Autor: profimedia.cz

Luštěniny, rýže a sója

Jsou plné velmi cenné látky – inositolu –, která působí i proti vzniku rakoviny prsu, prostaty, ale i nádorovým onemocněním všeobecně. Vzhledem k tomu, že této látky si tělo umí vyrobit jen omezené množství, je důležité mu ji dodávat v potravě.

Luštěniny
Autor: profimedia.cz

Červené víno
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Víno

Jedna až dvě skleničky kvalitního vína udělají se zdravím zázraky. Díky nim snížíte riziko, že vám onemocní srdce, cévy nebo propukne cukrovka.

Víno totiž obsahuje polyfenoly, které mají významný protirakovinový a protizánětlivý účinek, ale hrají také důležitou roli při prevenci srdečních chorob a cévních onemocnění. Ptáte se, zda sáhnout po bílém, nebo červeném? Raději po červeném, které má vyšší obsah účinných látek.

Kurkuma

Čínská medicína využívá toto koření hlavně při problémech s játry, ale kurkuma má i silné protirakovinové účinky. Kurkumin je prospěšný jak při prevenci, tak při léčbě rakoviny. Blokuje růst nádorových buněk a brání tvorbě cév, které nádor vyživují.

Kurkuma
Autor: profimedia.cz

Losos

Antioxidanty, vitamin E a selen v něm obsažené zlikvidují volné radikály dřív, než stačí poškodit buňky v těle, a tím způsobit rakovinu nebo srdečně-cévní onemocnění. Na vašem talíři by se měla tato zdravá ryba objevit alespoň jednou týdně.

Losos
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Košťáloviny

Patří mezi ně brokolice, růžičková kapusta, květák, hlávkové zelí a listová kapusta. Obsahují látky, které brání rozvoji rakoviny a chrání zdravé buňky před těmi karcinogenními. Tyto „vitaminové bomby“ kromě toho snižují riziko cévních onemocnění. Ideální je jíst je syrové nebo vařit v páře.

 

Kalendář preventivních prohlídek

Od 18 let: Každá žena má nárok na každoroční onkologickou preventivní prohlídku. Její součástí je také cytologický stěr buněk z děložního čípku.
Od 45. do 69. roku: Každý druhý rok mají ženy nárok na bezplatnou mamografii.
Od 50. roku: Každý má nárok na preventivní vyšetření přítomnosti krve ve stolici.
Ve věku od 50 do 54 let jednou ročně, od 55 let jednou za dva roky. Lidé starší 55 let můžou jednou za deset let podstoupit endoskopické vyšetření střev (tzv. kolonoskopii).
Autor: Majka Vinická, Kbak