Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vši útočí na školky a školy: Poradíme vám, co s nimi

7. září 2018 | 08:00

Dřív se říkalo, že kdo má vši, nežije zrovna v čistotě. Dnes si vši nevybírají a napadají každého bez rozdílu a hlavně děti. Na dveřích školek se tak celkem pravidelně objeví cedulka s textem "pozor, ve třídě se vyskytly vši". Visí to toto varování i u vás a týká se právě vaší ratolesti? Poradíme, jak vši z hlavy vystrnadit. 

Veš dětská se šíří hlavně přímým stykem, zejména v kolektivech. Přenést se může také hřebeny, čepicemi, ložním prádlem. Neplatí ale, že postiženy jsou jen osoby, které zanedbávají hygienu. Napadeni mohou být i velmi čistotní lidé a zbavit se vší je často běh na dlouhou trať.

Jak poznat vši a čeho si všímat u hnidů?

Poznat zavšivení je celkem snadné, upozorní na ně mnohdy nesnesitelné svědění kůže hlavy, které nutí děti ke škrábání. Při prohlídce hlavy můžete pouhým okem nalézt stříbřitě bílá vajíčka – hnidy, kterých je nejvíce za ušima a v zátylku. Podle umístění hnidy na vlasu také odhadnete délku trvání infekce. Jsou-li hnidy těsně u hlavy, je napadení čerstvé.

Je vhodné dětem hlavu pravidelně prohlížet, protože samičky kladou těsně k pokožce hlavy denně až sedm vajíček – hnid, z nichž se líhnou za sedm až deset dní larvy, které začínají ihned bodat a sát krev. „Během krátké doby, tak může mít dítě hlavu plnou vší,“ říká doktorka Michaela Ferancová ze serveru lekari-online.cz.

Jak se zbavit vší v 10 krocích?

  1. Důkladně překontrolujte celou rodinu a všechny postižené okamžitě odvšivte speciálním přípravkem.
  2. Přečtěte si pečlivě návod na použití a řiďte se přesně pokyny.
  3. Denně důkladně pročesávejte všechny vlasy co nejblíže od pokožky hřebenem »všiváčkem«, poté je postříkejte odvšivovačem a spláchněte do záchodu.
  4. Pro snadnější vyčesávání použijte pomocný olejový přípravek (např. Pedicap OL).
  5. Pokuste se co nejvíce hnid odstranit mechanicky (nehty nebo pinzetou).
  6. Proveďte další hygienické úkony. Vydrhněte své hřebeny. Vyperte minimálně při 60 °C ložní prádlo, všechny gumičky do vlasů, čepice, molitany u sluchátek, textilní hračky.
  7. Každý rodinný příslušník ať používá vlastní hřeben. Dezinfikujte polstrování sedaček, židlí, atd.
  8. Vyvarujte se kontaktu s hlavami ostatních lidí. Vyhněte se raději polstrování v dopravních prostředcích.
  9. Při hledání parazitů je nutnost dostatečného světla. Pro přisvětlování je vhodné použít čelní lampu.
  10. Za osm dnů odvšivení zopakujte.

Dětská veš a infekce: Hrozí nebezpečí?

Z lékařského hlediska člověk, který má vši, trpí infekčním onemocněním zvaným pedikulóza (o toto onemocnění nejde, pokud má dotyčný pouze hnidy).

„Ačkoli toto onemocnění není výrazně nebezpečné, provází jej svědění případně boláky. Veš sice nepřenáší jiné infekce, ale může mít špatný vliv na psychiku postiženého i jeho rodiny,“ říká Michaela Ferancová s tím, že tito lidé považují za ostudu, že mají v rodině vši. „Opravdu se není za co stydět,“ upozorňuje Ferancová s tím, že veš dětská napadá i vlasy, které jsou pravidelně umývány.

Autor: Iva Dvořáková, Krvs
Video se připravuje ...