Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lexikon dětských nemocí

29. října 2007 | 10:00

Jde jen o nachlazení, nebo je to angína? Vysvětlíme vám, podle čeho poznáte nejčastější dětské nemoci a jak na ně

Typické dětské nemoci, jako jsou příušnice, černý kašel nebo dětská obrna, se díky povinnému očkování u nás už téměř nevyskytují. Rozpoznáte ale onemocnění, která ohrožují vaše děti? S naším lexikonem to bude určitě snazší. Poradíme vám, jak můžete svým dětem pomoci sama a kdy je návštěva lékaře nezbytná.


PORUCHA POZORNOSTI PROVÁZENÁ HYPERAKTIVITOU Příčiny a příznaky Některé děti jsou nadměrně živé, často skáčou dospělým do řeči, neposedí, jsou impulzivní a reagují na konfliktní situace neklidem a nadměrnou aktivitou. Trpí poruchou ADHD (porucha pozornosti doprovázená hyperaktivitou). Příčinou poruchy je malé poškození mozku způsobené vnějšími vlivy během těhotenství, porodu, a nebo v útlém dětství. Vznik ADHD může být podmíněný i geneticky. Léčba Pokud je dítě jako "z divokých vajec", pomůže zavedení pravidelného denního režimu a hodně pohybu. Čaj z meduňky lékařské dítě uklidní. I některé homeopatické přípravky mají uklidňující účinek. Jestliže však problémy trvají déle, měla byste s dítětem navštívit lékaře, který vás může poslat na speciální vyšetření: psychologické, psychiatrické nebo neurologické.


NACHLAZENÍ Příčiny a příznaky S ucpaným nosem a kašlem (někdy provázeným mírně zvýšenou teplotou) se u dětí setkáváme poměrně často. Tato kapénková infekce se totiž snadno přenáší ve škole nebo ve školce, tedy v dětském kolektivu. Ale pozor! V tomto stavu jsou děti náchylné k zánětu středního ucha, případně k jinému onemocnění dýchacích cest. Léčba Děti musí hodně pít, aby se hleny rozpustily. V lékárnách jsou k dostání éterické oleje určené speciálně pro malé pacienty (nejsou vhodné pro miminka do šesti měsíců věku). Díky cibulové šťávě nachlazení odezní rychleji. Nasekejte nadrobno 1 cibuli, přidejte 1 lžičku medu nebo cukru a podávejte několikrát denně. Do nosu můžete kapat nosní kapky. Pozor! Dětem do 1 roku věku nosík pouze vytírejte. Podle potřeby můžeme podávat léky tlumící kašel. Malým dětem pomůže, když mohou spát ve zvýšené poloze. Vzduch v místnosti zvlhčujte a hlavně ho nepřehřívejte. Jestliže nachlazení ani po sedmi dnech neustoupí, případně dítě bolí ouška, má teplotu nad 38 °C a kašel se zhoršuje, měla byste s ním navštívit lékaře.


POLYPY V NOSE Příčiny a příznaky V případě častých infekcí nebo u alergiků se v nose mohou vytvořit slizniční výrůstky, polypy. Děti s polypy chrápou, mluví nosově a dýchají ústy. Velmi často se k tomu přidruží onemocnění ucha a nedoslýchavost. Téměř stejné příznaky vznikají při zvětšení nosohltanové mandle. Léčba Pokud u dítěte pozorujete delší dobu příznaky, jako jsou dýchání ústy, nosové mluvení nebo chrápání, obvodní lékař vás může poslat k odborníkovi na ušní-nosní-krční oddělení (ORL). Ten podle stavu může doporučit i operaci. Někdy je vhodná i spolupráce s imunoalergologem.


AKUTNÍ ZÁNĚT HRTANU - LARYNGITIDA Příčiny a příznaky Je to onemocnění, se kterým se běžně setkáváme, obvykle v zimě a na jaře. Způsobují ho nejčastěji viry, někdy i bakterie. V důsledku otoku sliznice v hrtanu pacient může ztratit hlas. Objeví se štěkavý kašel a v těžších případech ztížený dech doprovázený chrčením, případně modravé zbarvení kůže z nedostatku kyslíku. Někdy má pacient i horečku. LéčbaLehké formy zvládnete léčit doma. Vhodná je inhalace par s obsahem soli, zvlhčování vzduchu (přes postýlku položte vlhké ručníky, můžete je dát i na radiátory), případně se doporučuje krátkodobý pobyt na studeném vzduchu. Je potřeba zajistit dítěti klid a dbát na to, aby si co nejvíce šetřilo hlas, a spalo ve zvýšené poloze v postýlce. Osvědčil se také kalciový sirup. Nutné je podávat hodně tekutin, léky na snížení teploty a léky tlumící kašel. V těžších případech nechte děťátko vyšetřit lékařem.


ROUP DĚTSKÝ Příčiny a příznaky Roupy patří mezi malé parazity, které se velice snadno přenášejí mezi dětmi ve školkách. Vajíčka se přenesou z okolí konečníku znečistěnými prsty do úst a v tenkém střevě se z nich vyvinou dospělí červi. Ti v noci vylézají ven a kladou v okolí konečníku vajíčka, což způsobuje výrazné svědění. Děti se kolem konečníku škrábou, a proto spí neklidně. Někdy se přidají i bolesti břicha, nevolnost, případně průjmy a zvracení. Typická je zvýšená chuť na sladké. Léčba Jestliže při prohlídce stolice naleznete parazita nebo jeho vajíčka, lékař předepíše dítěti lék, který roupy usmrtí. Vhodné je přeléčit celou rodinu nebo dětský kolektiv. Léčba se má za měsíc zopakovat. Preventivně dítěti stříhejte nehty a učte ho umývat si důkladně ruce po každém použití záchodu.


ZÁNĚT MANDLÍ Příčiny a příznaky Bolesti hlavy a krku a teplota nad 38 °C jsou příznaky zánětu mandlí. Obvykle se přidruží i zarudnutí mandlí, které mohou být pokryté žlutavými skvrnami, nebo lékař zjistí oteklé krční lymfatické uzliny. Malé děti navíc často trpí bolestmi břicha a nevolností. Zánět mohou vyvolat viry nebo bakterie. Kvůli bolesti při polykání odmítají děti jíst. Léčba Při silných obtížích s polykáním a vysoké teplotě je nutné co nejdříve vyhledat lékaře - bakteriální infekce se musí léčit antibiotiky. Před jejich nasazením lékař udělá výtěr z mandlí. Jestliže má dítě teplotu, patří do postele. Dávejte mu léky na snížení teploty. Podrážděnou sliznici pomáhají zklidnit bylinkové bonbony, starší děti mohou kloktat. Účinné jsou i vlhké zábaly. Ponořte čistou utěrku do vlažné vody, vyždímejte ji, přeložte, omotejte dítěti okolo krku a ještě obmotejte ručníkem. Ponechte 10 minut.


ŽALUDEČNÍ A STŘEVNÍ INFEKCE Příčiny a příznaky Křeče v břiše, zvracení a akutní průjmy. To sice není příjemné, ale většinou jsou žaludečně-střevní infekce neškodné a po 2-4 dnech samy odezní. Spouštěči těchto onemocnění jsou rotaviry, které se snadno přenášejí například ve školkách. Onemocnění mohou také způsobovat bakterie, paraziti nebo otrava jídlem. Léčba Největším problémem při průjmu je ztráta tekutin. Proto je velmi důležité pít hodně čaje, převařené vody nebo minerálky bez bublinek. Vhodné jsou čaje ze sušených borůvek (ne však šťáva z borůvkového kompotu!). Miminka musíte při silných příznacích okamžitě dopravit k lékaři, větší děti by měl vidět lékař teprve tehdy, když teplota překročí 38 °C, pokožka je žlutě zabarvená, ve stolici se objeví krev nebo když děti odmítají pít a málo čůrají.


MOUČNIVKA Příčiny a příznaky Týká se zejména dětí v prvním půlroce života, vyskytuje se v okolí úst nebo na místě, kam se dítěti přikládají plenky. Ústní formu poznáte podle bělavého povlaku na ústní sliznici a jazyku, který nelze setřít. V oblasti plenek se vyskytují vřídky, šupinky a otevřené ranky. Moučnivka je vyvolaná kvasinkami. Léčba Pro oblast plenek se používají masti, které koupíte v lékárně. Je potřeba plenky měnit častěji a děťátko nechávat občas ležet bez plenek. Proti ústní formě pomáhá gencianová tinktura - jednou denně s ní vytřete dítěti pusinku. Jestliže se infekce nezbavíte ani po třech dnech, je nutné navštívit lékaře, který zřejmě předepíše léky s účinkem proti kvasinkám. Důležitá je dokonalá hygiena při krmení dítěte a zvýšená péče o bradavky v případě kojení.


ZÁNĚT STŘEDNÍHO UCHA Příčiny a příznaky Jestliže kojenci převalují hlavu z jedné strany na druhou, může to být průvodní znak zánětu sliznice středního ucha. Toto onemocnění bývá způsobeno bakteriální infekcí nebo viry. Děti trpí horečkou, nechutenstvím, některé i zvracejí a hůře slyší. Je možný i výtok z postiženého ucha. Léčba V případě bolesti ucha je nutné navštívit odborníka na ušní-nosní-krční onemocnění. Ten po vyšetření předepíše kapky do uší, případně nasadí antibiotika. Do nosu kapejte pro zmírnění otoku nosní sliznice. Léky nebo sirupy s obsahem paracetamolu snižují teplotu a tlumí bolest.


PLANÉ NEŠTOVICE Příčiny a příznaky Jde o silně svědivou kožní vyrážku, která se vyvíjí od malých červených fl íčků a později puchýřků téměř po celém těle i na sliznicích. Dítě může mít horečku. Onemocnění je velmi nakažlivé, příznaky se objevují 2-3 týdny po kontaktu s nakaženým člověkem. Léčba Ke zmírnění svědění se podávají antihistaminika. Zároveň použijte tekutý pudr. Dětem je vhodné stříhat nehty, aby si puchýřky nerozškrábaly do krve. Dobrou zprávou je, že v dnešní době už je možné nechat dítě proti planým neštovicím očkovat a ušetřit ho zbytečného trápení.


ZÁPAL MOZKOVÝCH BLAN Příčiny a příznaky Zápal mozkových plen postihuje jak děti, tak i dospělé. Nejčastěji bývá způsoben bakteriemi a viry. Děti mají vysokou horečku, bolesti hlavy, ztuhlé svalstvo šíje a zad, jsou světloplaché a zvracejí. Mohou být ospalé nebo naopak podrážděné. Na kůži se může objevit vyrážka. Léčba Při tomto onemocnění domácí léčba neexistuje! Dítě musíte co nejdříve odvézt do nemocnice.


SPÁLA Příčiny a příznaky Bolesti v krku s vystřelováním do uší, obtíže při polykání, zarudlá oblast nosohltanu, malinově červený jazyk, teplota do 39 °C, zvětšené a bolestivé krční uzliny, červená vyrážka rozšiřující se po těle - to všechno jsou typické příznaky spály. Příčinou tohoto onemocnění jsou bakterie. Léčba Nemoc se léčí antibiotiky. Lékař dítěti udělá výtěr z krku. Opět je nutné podávat pacientovi dostatek tekutin, léky na snížení teploty, větší děti mohou kloktat (slanou vodou, odvar ze šalvěje). Vyrážku nepotírejte. Po zaléčení lékař opět udělá výtěr a vyšetří moč a srdce.


VŠI Příčiny a příznaky Veš je drobný parazit, který sídlí ve vlasech. Vyvolává svědění pokožky, která bývá zarudlá a rozškrábaná. Veš klade bílá vajíčka, kterým se říká hnidy. Ty jsou pevně přichycené u kořínků vlasů a těžko se z nich odstraňují. Vši se velmi snadno šíří v dětských kolektivech, mnozí z nás s nimi mají i osobní zkušenosti. Léčba V lékárně nebo v drogerii lze zakoupit prostředek proti vším i hnidám. Postupujte podle návodu na obalu. Vlasy důkladně ošetřete. Vhodné je tímto prostředkem umýt vlasy celé rodině.


ATOPICKÝ EKZÉM Příčiny a příznaky Atopický ekzém je alergické onemocnění, může se objevovat už v 2. až 4. měsíci života dítěte. Typickými znaky jsou červené tvářičky a šupinaté suché skvrny v záhybech pokožky (krk, vnitřní strana loktů, záhyb pod kolenem, okolí článků prstů). Průvodními příznaky jsou i bolesti, otevřené ranky a svědění. V těžších případech se vyrážka rozšíří po celém těle. Tvoří se puchýřky a šupinky. Výskyt ekzému je pravděpodobnější v případě, kdy je v rodině alergik. Určitou roli při vzniku tohoto onemocnění sehrává i celkové klima, strava a dráždivé látky v okolí dítěte. Léčba Nedávejte dětem stravu s vysokým obsahem alergenů, neoblékejte jim oblečení, které "kouše", používejte prací prostředky vhodné pro alergiky. Podráždění pokožky mohou způsobit i masti s obsahem rostlinných výtažků. Děti nekoupejte moc často a v příliš teplé vodě, protože se tím pokožka vysušuje. Pokožku ošetřujte výživnými produkty, nejlépe speciálním olejem pro ekzematiky přidávaným do koupele. V případě těžkého průběhu onemocnění lékař předepíše kortizolovou mast nebo antihistaminika.


INFEKCE MOČOVÝCH CEST Příčiny a příznaky Kterákoliv část močového ústrojí - ledviny, močový měchýř nebo močové cesty - mohou být infikované bakteriemi. Projevuje se to častějším a bolestivým močením, přičemž moč má změněnou barvu i zápach. Děti mají zvýšenou teplotu až horečku, ztrácejí chuť k jídlu, objevují se bolesti břicha a někdy i zvracejí. Léčba Jestliže máte podezření, že dítě má zánět močových cest, doneste lékaři na vyšetření vzorek moči (odebrané nejlépe do sterilní zkumavky z lékárny). Pozor! Moč nesmí být smíšená se stolicí! Na základě vyšetření dítěte a jeho moči lékař doporučí další vyšetření a léčbu. Každopádně se musí dítěti podávat dostatek tekutin (urologický čaj, brusinkový džus, atd.)


ŠESTÁ NEMOC Lékaři spočítali, které nemoci se vyskytují mezi dětmi nečastěji. Na šesté příčce se objevil soubor příznaků, který nešlo zařadit ani do jedné z diagnóz. Nemoc tedy jednoduše nazvali "šestou". Tato nemoc je známa také jako dětská růžovka nebo třídenní horečka. Příčiny a příznaky Jestliže se kojencům nebo malým dětem ve věku od 6 měsíců do 2 let vyšplhá teplota v průběhu několika hodin na 39 až 40 °C a přetrvává 3-4 dny, ukazuje to zpravidla na šestou nemoc. Při poklesu teploty se na těle objeví drobná vyrážka, která v průběhu několika hodin, případně 1-2 dnů zmizí. Léčba Vysoká horečka se dá snížit paracetamolem. Nejdůležitější opatření je, aby dítě pilo dostatek tekutin. U kojenců se kromě kojení musí přidávat i dětský čaj nebo převařená voda. Kojence s horečkou nad 39 °C musí v každém případě vyšetřit lékař. Vyrážku není vhodné potírat žádnou mastí.

Související články