Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Deník šíleného otce aneb Jak jsem si poradil se zavšivenou rodinou

Dětské vši útočí hlavně v zimě.
15. října 2009 | 05:05

Urputné boje s vší dětskou, kterou si naše zlatíčka přinesou každoročně domů, asi známe všichni. Přečtěte si část deníčku, ve kterém jeden z vás takový boj vtipně popisuje.

1. den
V žákovské se objevil vzkaz od paní učitelky, který informuje o výskytu vší ve škole. S nechápajícím údivem, jak může mít někdo vši v dnešní době, jsem tuto informaci přešel.

10. den
Děti se doma drbou. Při kontrole jejich hlav jsem zjistil výskyt vší.

11. den
Přemýšlím, do jaké lékárny vyrazit, abych tam nepotkal nikoho známého, který by o nás následně roznesl „co jsme zač“. Kupuji přípravek Jacutin. Nanáším přípravek, který má vydržet na hlavě dva dny. Naštěstí nepáchne a není ani k postřehnutí.

21. den
Informace, že jsou přípravky špatně účinné se nepotvrzuje. Vši jsou pryč a neobjevují se ani po deseti dnech z nevyčesaných hnid.

80. den
Přišla znovu informace ze školy o výskytu vší. Dlouho nás to nemine a lítáme v tom také.

81. den
Vzhledem k dobrým zkušenostem s Jacutinem se pro něj vydávám do lékárny. Je mi oznámeno, že distribuce tohoto přípravku je ZAKÁZÁNA. Beru si náhradní přípravek s nechápajícím údivem, proč se zakazuje něco, co funguje.

82. den
Na internetu jsem objevil informaci o důvodu zrušení přípravku Jacutin. Prý se tam přidává jedovatá látka, která je srovnatelná s DDT. To znamená, že jde o jednu z nejjedovatějších látek, které na naší planetě existuje. Horší je snad jen radiace. Při představě, že to měly děti dva dny na hlavě, se mi dělá špatně.

90. den
Zjišťuji, že jedna lahvička přípravku za 200 Kč je pro mojí dlouhovlasou dceru málo.

95. den
Tím, že se netajím mluvit o našem „vším“ problému, ubývá dříve početných návštěv.

100. den
Tím, že se stále netajím mluvit našem problému, začínají se objevovat posměšné poznámky na všivou rodinu.

102. den
Zjišťuji, že vši má druhá dcera a dokonce i manželka.

103. den
Přemýšlím, v jaké lékárně jsem ještě nebyl, abych nakoupil další přípravky. Je mi hloupé chodit pořád do stejné znovu a znovu pro přípravky proti vším.

112. den
Zjišťuji skutečnost, že hnidy nebyly zabity a líhnou se z nich vši. Ostatně, návod k použití to ani nesliboval. Zjišťuji, že je potřeba odvšivení zopakovat znovu.

114. den
Tím, že se netajím mluvit o našem problému s parazity, začínají se svěřovat ty nejdůvěrnější přátelé se stejným problémem v jejich rodinách.

116. den
Snažím se uplácet starší dceru, aby se nechala ostříhat na krátko. Žádný úplatek není dost veliký v porovnání s cenami přípravků a množství starostí. V uplácení nejsem úspěšný. Kupuji další přípravky.

118. den
Dozvídám se drastické způsoby, jak si poradit s napadením vši dětské. Pro hrůznost raději nepublikuji. Ostříhání do hola je proti tomu slabý odvar.

119. den
Kupuji další přípravky na zopakování procedúry pro zbytek rodiny a snažím nešetřit na použitém množství. Dodržuji pečlivě návod. Peru ložní prádlo, čepice, šály, gumičky. Čistím hřebeny a kartáče. Provádím celkovou desinfekci bytu.

125. den
Zabralo to. Rodina je bez nálezu vší a hnid. Zažívám pocit vítězství.

Závěr
Po zvážení všech dostupných informací nabývám názoru, že se jedná o velmi rozšířený a vážný problém. Nebojím se napadení vší nazvat epidemií. Boj s ní je těžký, vyčerpávající a dlouhý. Bohužel, nikde se moc o úspěšné a rychlé likvidaci nedozvíte. Možná vzhledem k citlivosti tématu a studu napadených rodin.

PS: Nezačala vás taky nějak podezřele svrbět hlava?

Zdroj: hnidy.cz

Autor: INT
Klíčová slova: vši;vaše příběhy;
Diskuse ke článku
.
Související články