Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tajemství našich předků: Zdraví z obilí

Odborníci doporučují, abychom v našem jídelníčku na oves nezapomínali.
28. července 2010 | 14:24

Dva tisíce let byl oves základní složkou jídelníčku obyvatel celého světa. Až začátkem 19. století ho začaly postupně nahrazovat jiné cereálie a brambory. Odborníci přesto doporučují, abychom na něj v žádném případě nezapomínali. Obsahuje totiž ovesný betaglukan, který má tolik úžasných účinků...

Výrobky z ovsa jsou z hlediska lidského zdraví vysoce ceněné už dávno. I proslulý léčitel Kneipp považoval ovesný nápoj s medem za vynikající lék pro nemocné, aby se zotavili z těžkých operací a chorob.

Účinek ovesných produktů na lidské zdraví ovšem nepropagovali jen lidoví léčitelé. Vyvolal i velký zájem u vědců, kteří prokázali, že tato plodina má přímo zázračné výživové vlastnosti.Jaké?

Chrání a posiluje srdce i další orgány

Oves obsahuje významnou složku, ovesný betaglukan, tzv. ovesnou gumu. Vědecké práce prokázaly, že konzumace výrobků s vysokým obsahem ovesného betaglukanu výrazně snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi a přitom nijak neovlivňuje hladinu zdraví prospěšného HDL cholesterolu.To znamená, že působí preventivně proti nemocem srdce i cév.

Na své si přijdou také diabetici. Zjistilo se totiž, že ovesné betaglukany mají schopnost vyrovnávat hladinu glukózy v krvi. Jsou proto důležitou složkou jídelníčku při prevenci i léčbě cukrovky druhého typu. Kromě toho minimalizují riziko hypoglykemie a pomáhají inzulinu, aby na něj tkáně dobře reagovaly.

Oves jako pomocník při redukci váhy

Obilné betaglukany mají další důležitou vlastnost. Svým bobtnáním ve střevech zvětšují a zahušťují střevní objem, což z velké části znemožňuje cukrům a tukům, aby se mohly ve větší míře vstřebávat. Proto jsou to šikovní pomocníci i při hubnutí.

Mimoto dobře zasytí žaludek, a zmenšují tak chuť k jídlu. Proto se doporučují i jako účinný doplněk redukčních diet. Za zmínku stojí i klinické dermatologické testy, které potvrdily silné účinky při hojení ran a vyhlazování vrásek, při odstraňování plísní, ekzémů a mykóz.

Ovesný betaglukan funguje i jako prebiotikum, čímž pozitivně ovlivňuje růst užitečných střevních bakterií a zároveň čistí střevo. Víte, že až 80 procent zdravotních problémů zapříčiňuje špatná funkce tlustého střeva?

Tři gramy betaglukanu denně, delší život

Nejlepším způsobem, jak zvýšit příjem ovesného betaglukanu, je konzumace potravin, které ho přirozeně obsahují, nebo potravin, které si ovesným betaglukanem obohatíte.

Tato složka se nachází v tvrdých obalech ovesného zrna, jeho množství je závislé i na jeho druhu, místě a podnebí, ve kterém roste. Avšak i ty nejkvalitnější odrůdy ovsa obsahují minimální množství betaglukanu.

Dnes už ale existují technologie, které umí tuto látku extrahovat. I na našem trhu se začínají objevovat produkty, které jsou ovesným betaglukanem obohacené.

BETAGLUKAN

- Vyrovnává hladinu krevního cukru, pomáhá při redukční dietě
- Snižuje cholesterol

- Zvyšuje naši odolnost vůči virům, bakteriím a parazitům

- Působí preventivně proti onemocněním srdce a cév.
- Zvyšuje oslabenou imunitu
- Pomáhá v boji proti alergiím

- Zlepšuje plicní , kožní, kloubní i srdeční problémy

VHODNÝ PRO DĚTI

Betaglukan je čistě přírodní látka, a proto se u ní neobjevují žádné vedlejší účinky. Je vhodný i pro ženy v těhotenství a malé děti. Ve vyspělých evropských zemích se ovesný betaglukan přidává do dětských kaší.

Více informací naleznete zde.

Autor: Jana Šlegrová