Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zabiják podprsenka: Navodí infarktový stav

Fotografie
30. června 2010 | 11:28

Podprsenku oblékají ženy s naprostou samozřejmostí. A samozřejmostí by měla být i nabídka pro každý typ postavy. Bohužel není, stejně jako řada nositelek netuší kolik zdravotních komplikací může tento kousek negližé způsobit.

Obchody s podprsenkami lákají různými střihy, barvami, materiály, ale ve velikostním sortimentu až tak široká nabídka nepanuje. Dostupné často bývají jen řady A, B, C.

A ženy i dnes bojují s nepřiléhavými košíčky, zařezávajícími se ramínky, odstávajícími kosticemi. A stačilo by tak málo – rozšířit běžnou škálu o označení D, E, F a číselnou řadu startující na cifře 60. Řada trablů by zmizela. Estetickými problémy počínaje, zdravotními potížemi konče.

Bolesti hlavy, infarktové stavy

Podprsenka, která špatně sedí, může způsobit spoustu fyzických komplikací, které se mohou zdát až absurdní. Patří k nim bolest hlavy a někdy až těžká migréna. Nepravidelný srdeční rytmus, blokáda páteře. Problémy s dýcháním, kožní defekty, zapařeniny. Potíže se žaludkem, utlačené vnitřní orgány, závratě...

Podprsenku je tedy záhodno vybírat s maximální pozorností, dobře si ji vyzkoušet. Nákup po internetu není příliš ideální už proto, že výrobci mají různé číslování. O stánkových prodejích nemluvě. Na tomto prádle by se nemělo šetřit. Výběr podprsenky by se rozhodně neměl zúžit na barvu či materiál. Tady nejde jen o linii, ale také o zdraví.

Co je nutné vědět

- Kostice pomohou ochablejším a těžším prsům a push up podprsenky udělají s malými ňadry divy... Těžká prsa si rovněž zaslouží širší ramínka. A tato ramínka jsou vhodná i pro statný trup se silnými pažemi.

- Pokud se sune zadní díl podprsenky, zapínání nahoru, nemůže ňadrům poskytnout dostatečnou oporu. Je tedy nutné zvolit menší obvod.

- Zarudlá kůže nebo dokonce otlaky pod ramínky naznačují, že váha poprsí spočívá pouze na zmíněných ramínkách a je záhodno zvolit menší obvod podprsenky..

- zvrásněné košíčky znamenají, že jsou příliš velké a nebo naopak malé a ňadro se do jejich špice nevejde. Překypující košíčky jsou také špatně – pod šaty nevypadá prso dobře, chce to větší velikost.

- Jestliže kostice v přední části podprsenky odstává tak, že lze pod ni zasunout dva a více prstů, je košíček malý a prsa tlačí podprsenku do těla. I tady je větší košíček žádoucí.

- Pokud míří podprsenka při zvednutých rukou vzhůru, je obvod příliš velký nebo jsou malé košíčky.

- Prsa nesmí nikdy sahat pod spodní obvod podprsenky. To pak ňadra nemají žádnou oporu. To pak je namístě zkusit menší obvod, větší košíčky nebo upravit ramínka.

Pamatujte, že...

- Velikost ňader se vlivem hormonálních změn může během měsíce i o jedno číslo změnit a tomu by měl odpovídat i arzenál prádla.

- Podprsenka na sport musí udržet prsa i při pohybu v klidu. Ňadra nesmí při jejím nošení bolet. Ideální je typ s kosticemi nebo výztuhou. Pro velká prsa je vhodný nekompresní model, jenž je nepřimáčkne k tělu a poskytuje oporu každému prsu zvlášť v samostatném košíčku.

- Podprsenky se mají prát v ruce a v pračce ve speciálním perforovaném sáčku na jemný program bez aviváže, která gumičky, elastické materiály ničí. Také sušička je tabu.

Tipy pro každé poprsí:

Povislá ňadra
Potřebují pevnější oporou ve spodní části košíčku nebo celkově pevnějším košíček. Podstatný je pevný obvod, který má moc ňadra udržet ve správné výšce. Podprsenky z velmi pružných materiálů jsou nevhodné!

Velká prsa
Podprsenka musí sedět,poskytovat maximální oporu. Ideální jsou nevyztužené modely uzavřeného střihu nebo typy s boční oporou.

Malá ňadra

Nabízí s vycpávky, push-up efekty. Nicméně jejich stálé nošení se nedoporučuje! Prsa jsou totiž v nepřirozené poloze.

Rozdílné prsy

V podstatě každá žena má určitý rozdíl ve velikosti prsů, který se obvykle dá korigovat utažením ramínek. Pokud je ňadro opravdu markantně větší, řídí se výběr tím větším. Dobré jsou pružnější materiály, které se různé velikosti přizpůsobí.

Autor: Kateřina Pokorná, Františka Čížková