Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pekelná zóna: Bolesti hlavy a migréna

15. prosince 2008 | 14:35

Lidé dělají všechno možné, aby se zbavili nemoci, která je sužuje a dělá jim ze života peklo: bolesti hlavy. Proč nás bolí a co tyto obtíže způsobuje? Víte, o který typ bolesti jde u vás?

Ať už to přestane! Ale - jak to přestane? Pomůže sklenice vody, dva šálky kávy nebo tablety? Nebo jít na injekci, rozbít si hlavu o zeď, nechat si operovat mozek či se dokonce zabít? To všechno napadá ty, které bolí hlava.

Kolem 1400 kubických centimetrů měří prostor pod lebkou, ve kterém sídlí bolest. Místo je vždy stejné, ale intenzita, četnost a druh bolesti se liší tak jako lidé, kteří ji musejí snášet. Ještě před 20 lety bylo toto téma v lékařských knihách popsáno jen stručně. Mezitím se protrhla hráz: existují specialisté na bolesti hlavy a migrénu, odborné kliniky, mezinárodní kongresy a terapeutické skupiny. Většina postižených však bojuje na vlastní pěst: 38 procent pacientů s migrénou a 64 procent lidí s chronickými bolestmi hlavy se nijak systematicky neléčí. Má to tři důvody. Zaprvé: Mnozí si stále myslí, že tyto bolesti jsou neléčitelné. Zadruhé: V lékárně lze koupit mnoho přípravků bez receptu. A zatřetí: Pacienti se často domnívají, že lékaři nic nevyřeší.

Proti chřipce zabírají nejen farmaka, ale také teplo pod peřinou a horký čaj.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Chce to komplexní přístup
Odborníci přicházejí s vlastními metodami: internista sleduje vysoký krevní tlak a podá tablety. Oční lékař předepíše nové brýle. Ortoped napravuje páteř. Psychiatr bojuje s depresí, anestetik nasadí narkotizační injekce a gynekolog to zkouší s hormóny. Než se pacienti dostanou ke schopnému odborníkovi, tedy neurologovi nebo terapeutovi, uplynou mnohdy měsíce. Nebo celá léta. Z toho plyne jedno - potřeba osvěty a souvislé, správné léčby.

Vše se odehrává v mozku
Bolest je v zásadě užitečná - varuje nás při počínajícím poškození tkáně. Její intenzita zavisí na hustotě nervových vláken vedoucích bolest v určité oblasti. Lidský mozek taková nervová vlákna prakticky nemá a tak nebolí, ani když je velmi poškozen. Proto zde také mohou chirurgové operovat při plném vědomí pacienta. Naopak velmi silná bolest vzniká v mozkových plenách, tedy obalech na povrchu mozku. Zde přítomná nervová vlákna patří ke trojklannému nervu, zodpovědném za vnímání v kožních oblastech hlavy. Nejčastější jsou primární bolesti hlavy, na jejichž vzniku se nepodílí žádná jiná choroba. Ty se dají často utišit aspirinem nebo procházkou na čerstvém vzduchu, což už tolik nepomáhá u tzv. tenzních bolestí hlavy, způsobených nadměrným pychickým napětím.

Když bolí hlava
Poměrně vzácným typem jsou takzvané clusterové bolesti hlavy. Objevují se v pravidelných intervalech a travjí od několika minut po několik hodin. Soustředí se kolem jednoho oka a pak se šíří dolů po tváří nebo nahoru na spánek a čelo. Clusterová bolest je pronikavá a ničivá. Nejznámějším typem bolesti hlavy je však migréna. Jde o opakující se bolest většinou jen v jedné polovině hlavy, která obvykle pulzuje v rytmu srdce. Slovo migréna pochází z řeckého hemicrania, což znamená "pouze polovina hlavy". Postihuje asi 4-7 % mužů a 15-18 % žen. Nejčastěji začíná v pubertě nebo mezi 20.-30. rokem života, přičemž mladých pacientů stále přibývá. Dnes migrénou trpí zhruba pětina českého obyvatelstva.

Bolesti dutín sú veľmi nepríjemné.
Autor: Shutterstock

Migréna není výmluva
Migréna se hlásí poruchami vidění, závratěmi nebo zvracením, zvýšenou citlivostí na světlo, zvuky nebo pachy. Bolest je tepavá, zhoršuje se námahou a trvá obvykle 4-72 hodin. Migrenózní bolesti hlavy sice nehrožují život, ale hodně jej ztěžují. O málokteré nemoci navíc koluje tolik předsudků: onemocnění prý postihuje jen ženy, vyvolává je čokoláda nebo je ryze "duševního původu". Slouží jako laciná výmluva při nechuti k sexu, úklidu v domácnosti nebo práci v kanceláři. "To byl velký problém před 20 lety," říká MUDr. Petr Dočekal. "Zaplať pánbůh se to velmi, velmi změnilo k lepšímu."

Jak vzniká záchvat
Na základě intenzivního výzkumu v polsedních 50 letech bylo zjištěno, že při migrénovém záchvatu má důležitou úlohu látka zvaná serotinin, které se vyskytuje v mozku, krevních destičkách i jinde v těle. Tato látka se váže na takzvané receptory čili vazebná místa, která se hodí právě pro ni. V mozku je hned několik typů takových receptorů. Některé podporují vznik migrény, jiné ji dokážou zastavit. Záchvat bezprostředně spouští zmenšení elektrické aktivity v mozkové kůře, které způsobí podráždění trojklanného nervu. Ten se potom chová abnormálně a vyvolává změny na mozkových plenách, které se podobají zánětu. Ten bolí, a tím ještě více dráždí již zmíněný trojklanný nerv. Migrénová bolest tedy vlastně živí sama sebe, a proto bývá tak silná, dlouhá a těžko zvladatelná

Nejčastější příčiny bolestí hlavy

1. migréna

2. bolesti hlavy od psychického napětí (hněv, stres nebo strach, přepracování, nedostatečná relaxace)

3. bolesti hlavy od krční páteře (trvalé napětí svalů při sedavém zaměstnání, špatné držení hlavy)

4. vše ostatní (infekce, dlouhodobé užívání analgetik, vysoký krevní tlak, nádor)

Co je to aura
Přibližně 20% migreniků je na nastupující záchvat upozorněno takvanou aurou (předzvěstí). Tedy 80% migreniků tento jev nezná, a proto se mnozí z nich domnívají, že nejsou migrenici. Podle nejnovějších výzkumů ji způsobuje nadměrná elektrická vzrušivost neuronů. Lidé vidí záblesky a jiskřičky, cik-cak linie nebo rozvlněné tvary. Nastupují problémy s mluvení a soustředěním, černé skvrny v zorném poli, mravenčení nebo poruchy citu v končetinách. V takových stavech je životně nebezpečné řídit auto, není možné hovořit...
Jak tyto příznaky zvládnout? Počkat, až přejdou. Ať budete v naprostém klidu nebo se rozčílíte, ony přejdou. Taková je realita. Aura zmizí za 20 až 30 minut. Potom nastupuje bolest.

Zkuste jógu! Naučí vás tlumit stres a poznat svoje tělo.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak bolesti hlavy léčit?
V zásadě se nabízejí dvě možnosti - s léky a bez nich. Medikamentózní léčbu můžeme dělit na léky na migrénu (akutní léčba záchvatů) a léky proti migréně (zabraňující vzniku záchvatu). Léčba může směřovat pouze proti bolesti hlavy (acetylsalicyl, ibuprofen, paracetamol atd.) nebo zasahovat přímo do mechanismu vzniku migrény (specifická léčba - triptany).
Bez léků pomáhá při tenzních bolestech hlavy akupunktura a relaxační techniky, jako např. jóga či autogenní trénin. Tato metoda sebehypnózy uvolňuje a podporuje zdravý spánek. Klid a pravidelný spánkový režim značně snižuje výskyt záchvatů. Mezi základní tišící prostředky patří samozřejmě studený obklad na čelo, pomáhají také masáže krku či jemné tření spánků. Zde jse doporučuje hlavně mátový olej. A co je nejdůležitější? Celková změna životasprávy a úprava životního stylu.

Nejobvyklejší spouštěče migrény

1. stres, únava, úzkost

2. hormonální výkyvy (často těsně před/po menstruaci)

3. klimatické vlivy (změny tlaku nebo nadmořské výšky)

4. vše ostatní (poruchy rytmu spánku a bdění, užívání anikoncepce, některé poživatiny

Jak si můžete sami pomoci?

* Vyvarujte se stresu
* Konfliktní situace řeště nejlépe ihned
* Alkohol pijte střídně (dejte pozor zvláště na červené víno)
* Nepřejídejte se ani nehladovte
* Přestaňte kouřit

263730:gallery:true:true

1. Podněty
Migrénu mohou vyvolávat určité změny v těle nebo v okolí. K těmto spouštěčům patří stres, nedostatek spánku, hormonální výkyvy, změny počasí či hladovění.

2. Kontrolní bod
Většina podnětů se zpracovává v podvěsku mozkovém (hypotalamu. Řídí hospodaření s hormony, rytmus spánku a bdění a pocit hladu. Hypotalamus aktivuje sousední nervové sítě, zodpovědné za nepříjemné průvodní příznaky (nevolnost, zvracení, citlivost na světlo).

3. Motor migrény
Určitá oblast v horní části mozkového kmene se nazývá motor migrény. Odsud vychází trojklanný nerv. Vstupní signály dráždí tento nerv a ataky se šíří do lebky.

4. Nervy
Tepavá migrenózní bolest vzniká i v cévách, které natékají. V takzvané dura mater nejsou jen cévy, ale i citlivá vlákna trojklanného nervu, který vede podněty do center bolesti v kůře velkého mozku.

OTESTUJTE SE!

Jakou bolestí hlavy trpíte? Stačí, když budete na následující otázky odpovídat ANO neno NE.

Dovedete přesněji popsat, zda je bolest hlavy:

1. Převážně jednostranná?
2. Pulzujícího (tepajícího) charakteru?
3. Doprovázená nevolností, případně zvracením?
4. Doprovázená přecitlivělostí na světlo, zvuky či pachy?
5. Zhoršuje se tělesnou námahou?
6. Nemůžete kvůli bolesti provádět běžné denní aktivity?

Více odpovědí NE = není pravděpodobné, že trpíte migrénou. Přesto Vám doporučujeme návštěvu Vašeho praktického lékaře.

Více odpovědí ANO = je pravděpodobné, že trpíte migrénou. Neodkládejte to a vyhledejte svého lékaře nebo jiného odborníka - neurologa.

Autor: Martina Sanolová