Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Co dělat, když udeří migréna, aneb Vyléčí vás sex a led

Nesnesitelná bolest hlavy a nic nepomáhá? Možná trpíte migrénou, aniž byste o tom věděli.
10. prosince 2009 | 08:27

Přinejmenším na občasnou bolest hlavy si jistě někdy postěžoval každý. Velmi častá je ale mezi lidmi její horší forma, známá jako migréna. Lidé, kteří touto nemocí trpí, říkají, že kdo to nezažil, nemůže vědět, jak je tahle bolest nesnesitelná.

Migréna postihuje celých 18 % žen a 6 % mužů a nevyhýbá se ani malým dětem. Začíná většinou v pubertě nebo mezi 20. a 30. rokem. Nejvyšší výskyt je pak popisován u žen mezi 35. a 40. rokem života, u mužů přibližně o 10 let dříve. Bohužel záchvat bolesti postihuje i děti, vzácně také kojence.
Jak migrénu rozpoznat?

Obvykle je popisována jako jednostranná intenzivní pulzující bolest hlavy (v rytmu srdce), která bývá provázena řadou doprovodných příznaků. „Vedle zažívacích potíží a zvracení se typicky jedná o přecitlivělost na světlo a eventuálně i na různé pachy,“ říká odborník na migrénu Jiří Slíva.

Přibližně u pětiny nemocných se může bezprostředně před vznikem bolesti objevovat tzv. aura, která ale netrvá déle než 60 minut. Projevuje se záblesky, rozmazaným viděním, výpadky v zorném poli apod., nebo pocity mravenčení a brnění. Více než polovina nemocných 1–2 dny před záchvatem bolesti popisuje potíže jako: Změny nálad, chuti k jídlu nebo zažívací potíže.
Samotná migréna trvá 4–72 hodin.

Jaké jsou příčiny migrény?
Původ migrény není úplně jasný. Důležitou roli hraje dědičnost – výskyt v rodině je popisován téměř u poloviny nemocných.

Existuje také několik typických spouštěcích mechanismů:

• vyšší nadmořská výška
• náhlé změny počasí
• konzumace kávy, čokolády, vína, sýrů, uzeného masa
• užívání některých léků – např. antikoncepce
• kouření
• přejídání a hladovění
• menstruace
• stres
• nedostatek spánku

451372:gallery:true:true

Jak se zbavit migrény?

Léky:
Nejčastěji jde o paracetamol a nesteroidní antiflogistika – z nich je nejčastěji užívaný ibuprofen (např. Nurofen Rapid aj.). Další antimigrenika jsou triptany. Dostupné pod názvem Sumigra, Sumitriptan a Zomig, a to jak ve formě léku tak i nosního spreje.

Léčba bez léků:
Doporučuje se klid na lůžku v dobře vyvětrané místnosti se zataženými závěsy a bez jakýchkoliv rušivých podnětů. Další možností je oblíbená akupunktura a jóga. Autogenní trénink, což je metoda sebehypnózy, která uvolňuje a podporuje zdravý spánek.

Lidové rady na migrénu:

1) Abyste přišli na kloub příčině vaší migrény, veďte si kalendář, kde si budete zapisovat, co jste jedli, jestli jste měli nějaký stres nebo zátěž a nepříjemnosti (ženy by si měly zapisovat svůj menstruační cyklus – migréna je často součástí premenstruačního syndromu nebo ovulace).

2) Snažte se obejít bez léků. Používejte lékárenské přípravky z devětsilu – pozor na jeho domácí použití!

3) Na čelo a spánky si přikládejte sáček s ledem.

4) Masírujte si spánky a krk mátovým olejem.

5) Snažte se odvést od bolesti pozornost například sexem. Prokrví se při něm celé tělo.

6) Jako prevence funguje jíst jednou denně chleba s máslem a na něm lístek řimbaby, která se pěstuje jako okrasná rostlina. (Pozor, nesmí se používat v těhotenství!)

7) Udělejte si čaj z kozlíku lékařského (také baldryán – zpracovává se list a kořen rostliny). Nechejte vyluhovat po dobu 20 minut. Vypijte jeden šálek odpoledne a večer, ale pozor – tlumí sexuální aktivitu.

8) Uvolněte si mimické svaly jednoduchým cvičením. Dvakrát pozvedněte obočí, přimhuřte oči, zamračte se a zeširoka zazívejte. Pohněte dolní čelistí ze strany na stranu a pokrčte nos.

Diagnózu musí stanovit lékař
Definitivní diagnózu migrény by měl určit lékař. Přesně rozpozná projevy a především vyloučí jiné, v některých případech i mnohem závažnější, onemocnění (např. nádor na mozku), a navrhne nejvhodnější léčbu.

Autor: jip, taf