Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyřešte jednou provždy bolesti zad!

Když bolí záda
28. dubna 2010 | 14:46

Problém devadesáti procent lidí.Jen málokdo nikdy nezažil, co znamená bolest zad. Ostatní ví, že někdy stačí i špatný pohyb nebo pootočení a bolest vás složí do předklonu.

Bolest zad je hodně nepříjemný problém, který trápí většinu z nás alespoň několikrát za život. Lékaři říkají, že je to daň za to, že chodíme vzpřímeně. Páteř totiž drží celou váhu našeho těla při všech činnostech a námaze. Jsou ale způsoby, jak bolesti zad předejít nebo ji omezit na minimum.

Hlavně „netuhněte“!

Abychom se vyhnuli potížím se zády, je velmi důležité se hýbat, cvičit, sportovat, zkrátka, udržovat se v dobré kondici. „Podstatné je, aby člověk ,nezatuhl‘. Rozcvičené kosti a páteř lépe odolávají i nechtěné nebo nárazové námaze, jsou odolnější a ohebnější,“ říká fyzioterapeut Richard Bureš z pražského centra Wellnes – Sky. Záda vytrénovaného, rozcvičeného člověka skutečně vydrží daleko vyšší zátěž a nebolívají tak často jako toho, kdo se moc nehýbe.

Svépomoc nepodceňujte

Je zbytečné s každou bolestí zad hned běžet k lékaři. Většinou totiž odejde tak, jak přišla, a nezůstane po ní ani památka. Pravda ale je, že lidi, kteří mají sklon k potížím se zády, trápí opakovaně v průběhu celého života. Mnozí už mají vyzkoušené cviky a metody, jak si pomoci, když se bolest zase objeví. „Osobně jsem se naučila několik základních pravidel pro zdravá záda. Například sedím na dobré židli a spím s jedním polštářem pod hlavou,“ říká sedmatřicetiletá Michala D. z Prahy. Když ji ,chytnou‘ záda, má skvělou terapeutku. „Léčí mě akupunkturou a lávovými kameny. Vždycky se mi hned uleví. U lékaře jsem se zády ještě nebyla,“ říká Michala.

Antidepresiva na záda?

Někteří lidé, kteří mají problémy se zády dlouhodobě, se léčí antidepresivy. Proč? V jejich centrálním mozkovém systému může docházet k podobným biochemickým změnám jako u lidí s depresemi. Proto tento druh léků.

Bolest není nezbytná...

Když budete dodržovat několik základních pravidel pro zdravá záda dlouhodobě, pocítíte úlevu! Spojte například cvičení s dobrou stravou, správným držením těla a sezením. Není to tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Zkuste si například spočítat, kolikrát denně si při sezení na nevhodné židli přehodíte nohu přes nohu. Budete nemile překvapeni. Přitom právě špatný ,posed‘ je velmi častou příčinou dlouhodobých bolestí zad – zejména v současné době, když tisíce lidí sedí celý den u počítačů a podobně. Když pro svá záda uděláte něco užitečného, odmění se vám – přestanou bolet. Alespoň v drtivé většině případů.

Když bolí záda
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Nejčastější příčiny:

Nespecifikovaná bolest – postihuje hodně lidí. Projevuje se krátkými a náhlými záchvaty bolesti a není stanovená žádná konkrétní diagnóza.

Posunuté ploténky – po namáhání páteře (ohýbání, otáčení, zvedání) meziobratlová ploténka praskne nebo vyhřezne. Její rosolovité jádro je pak vytlačené na nerv a vzniká bolest.

Ischias – říká se tak bolesti, kterou způsobuje poškození sedacího nervu, který prochází shora dolů zadní částí dolní končetiny.

Bederní spondylóza
– je velmi běžná. Jde vlastně o opotřebení bederní páteře v oblasti beder.

Lumbago
– jedná se o jeden z nejběžnějších problémů se zády, při kterém se opakují záchvaty prudké bolesti, která vystřeluje do hýždí a stehna.

Kdy je nutné při bolesti zad zajít k lékaři:

- když máte problém s ovládáním měchýře nebo střeva.
- když pociťujete necitlivost v oblasti třísel nebo konečníku.
- když máte pocit slabosti v dolních končetinách.
- když bolest nastupuje pomalu (týdny) a k tomu hubnete nebo máte jiný zdravotní problém.
- když potíže trvají šest a více týdnů.
- když se bolest opakuje moc často.

Jak bolest léčit bez doktora?

Užívejte běžné léky proti bolesti - ibuprofen, paracetamol.
Pomáhá krátký odpočinek na lůžku, ale pozor: jeho přemíra může mít opačný účinek a bolest se zhorší.
Bolesti může ulevit studený (pozor v oblasti ledvin) nebo naopak teplý zábal na zádech.

Odborník, kterého můžete navštívit:

- fyzioterapeut
- lékař (specialista neurolog, ortoped a podobně)
- osteopat (používá pomalejší obecnější pohyby při kloubní manipulaci)
- chiropraktik (soustřeďuje se na rychlejší, jemné, specifické pohyby)

Jak se chránit proti bolesti zad:

1. Zlepšete držení těla.
2. Kupujte správnou obuv.
3. Pořiďte si auto se správnými sedadly (ta mají vestavěnou nastavitelnou bederní opěrku a výšku a úhel sedáku je možné seřídit podle konkrétní potřeby řidiče).
4. Pozor na sezení (špatné je sezení na stoličce bez opěrky či noha přes nohu – nejlepší je naopak sedět na rovné židli, kdy budeme mít opřenou dolní část zad o opěradlo).
5. Vyhýbejte se některým pohybům – ohýbání dopředu a otáčivé pohyby či zvedání těžkých předmětů můžou způsobit potíže se zády – buďte proto opatrní.
6. Cvičte a udržujte kondici.
7. Používejte jen jeden polštář.
8. Jezte zdravě, nezapomínejte na vápník a vitaminy a snažte se udržovat ideální váhu.

Alternativní způsoby léčby:

* akupunktura
* léčba metodou TENS (zládnete ji i doma – jde o terapii drobnými elektrickými impulsy)
* reiki
* jóga

Autor: Silvie Risová