Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obezita zabíjí: Pomůže bandáž žaludku?

Obezita je životu nebezpečná nemoc. Jednou z pomocí je bandáž žaludku.
26. dubna 2010 | 19:06

Nadměrná váha je životu nebezpečná. Ubírá na jeho kvalitě. Jistým světlým bodem, jak rychle zhubnout je zaškrcení žaludku. Operace se ale nemusí povést. Mementem je osud paní Pavly, která po bandáži umírá v křečích. Stojí za to riziko podstoupit?

Tempo, kterým přibývá obézních lidí je čím dál vyšší. „Obezita je skutečně závažné onemocnění s dalekosáhlými následky. Často si ani sami postižení neuvědomují hloubku svých problémů,“ uvedl přední český obezitolog Štěpán Svačina.

„Například významně zkracuje lidský život. Lidé s obezitou třetího stupně se většinou nedožijí 60 let. Když, tak s vážnými zdravotními problémy. Všeobecně se věří, že průměrný věk v civilizovaném světě stále roste. Poslední výzkumy, které se zaměřily na délku plnohodnotného života, ale ukázaly, že se naopak zkracuje. Pokud budeme v „obézním trendu“ pokračovat, odborníci předpokládají, že se dnešní mladá generace dožije v průměru o tři až pět let méně.

Lidé s nadváhou trpí nejen posměšky necitlivého okolí. Zejména také zdravotními komplikacemi, které se přidružují. Kdysi se předpokládalo, že lidé „při těle“ jsou veselejší, vyrovnanější a spokojenější. Řada klinických studií prokázala, že opak je pravdou.

Kolotoč neúspěchu

„Prostorově výraznější“ se tak často ocitají ve stejné situaci jako opilec z Malého prince. Pil proto, aby zapomněl, jak je nešťastný, protože tolik pije. Cestu z tohoto bludného kruhu jim nabízejí moderní medicína, psychologie. Zdravá výživa. Vydat se po ní vyžaduje velké odhodlání. Jen malé procento lidí nakonec uspěje.

Mnoho lidí se domnívá, že „tlouštíky“ není třeba litovat, protože si za svůj problém můžou sami. „Dříve se soudilo, že lidé s nadváhou se přejídají, málo se pohybují a vůbec mají obecně slabou vůli,“ říká Martin Fried z 1. lékařské fakulty UK v Praze. Moderní lékařství a výzkum DNA však prokázaly, že za obezitu si lidé můžou maximálně z padesáti procent. Světová zdravotnická organizace uznala za chronické onemocnění.

Bandáž žaludku?

Doporučuje se u lidí s BMI nad 40, nebo nad 35. Podstatou operace je přiškrcení horní části žaludku takzvanou bandáží. Asi během hodiny lékaři opticky promění žalu dek z velikého vaku na přesýpací hodiny, přičemž horní část žaludku má velikost pingpongového míčku. Výhodou je, že po prvních soustech jídla pak dochází k pocitu plnosti. Chuť k jídlu se nesníží, ale tlak balonkové manžety na nervová zakončení v horní části žaludku signalizuje mozkovým centrům pocit plného žaludku.

Váhový pokles bývá dva roky po operaci asi třicet až čtyřicet kilo. O šedesát procent více, než se dosahuje obvyklými postupy. Společně s ubývajícími kily se postupně zlepšuje i zdravotní stav. Dochází i ke snížení krevního tlaku a zmírňují se potíže s klouby. Klesá téměř dvojnásobně riziko onemocnění karcinomem prsu, hormonálních poruch, neplodnosti.

Nic není bez rizika!

Každá operace pokaždé představuje možnost pochybení. Nedávno se objevil i případ pacientky, která kvůli bandáži žaludku postupně umírá. Zdá se, že negativní vývoj v jejím případě nelze nijak zvrátit. Jsou tedy na místě obavy? „Důvodem k operaci je prevence nebo léčba nemocí způsobených obezitou, zlepšení kvality a délky života pacienta,“ uvádí primář Ladislav Svoboda z Klinického centra Iscare v Praze. „Radikální zásah je zcela na místě. Zvláště pokud si uvědomíme relativně malé riziko operačního zákroku v porovnání s vysokým rizikem nemocí provázejících obezitu, statisticky kratším životem a jeho horší kvalitou, včetně ztíženého společenského uplatnění,“ tvrdí. Při dlouhodobém sledování představuje operace nižší riziko než samotná obezita ve svém druhém a třetím stupni.

Bandáží snaha nekončí

Ani s bandáží však nezhubne každý. Pacient po operaci musí spolupracovat a dodržet některá dietní omezení. Především je důležité nezvyšovat nadměrně množství jídla i při pocitu nasycení a nepřejídat se. Jinak může dojít k přeplnění horní části žaludku, zvracení, poškození žaludku a závažným komplikacím. Je vhodné stravovat se alespoň pětkrát denně a dát si pozor na cukry, tuky, alkoholické nápoje a kalorické limonády, které bandáž nezadrží.

Autor: Věra Vojtěchová, amp