Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Detoxikujte se podle pravidel čínské medicíny

Správné dýchání vede i k uvolnění těla a mysli, tedy relaxaci. Dochází při něm také k odstranění nadměrného svalového i nervového napětí.
23. dubna 2010 | 17:50

SERIÁL: Jarni očista organismu by měla mít svůj smysl a řád. Odbornice na čínskou medicínu Jana Elhenická vám prozradí, jaká pravidla při detoxikaci platí.

„Na jaře bychom měli dát přednost obilovinám a zelenině a vařit lehká jídla. Určitě by neměla převažovat syrová ani studená strava,“ říká Jana Elhenická.

10 PRAVIDEL OČISTY

1. Dbejte na dodržování pitného režimu. Ideální je teplá voda, občas si můžete dát i bylinkové čaje. Kávu omezte zcela, naopak pijte obilné kávy, jako jsou Karo, Melta apod. Po ránu je dobré vypít sklenici teplé vody s citronem. Nastartuje metabolismus i činnost jater.

2. Omezte konzumaci masa. Jednou až dvakrát v týdnu si dejte lehčí masa – například drůbeží (bio), králíka nebo masové vývary. Uzeniny vůbec nekupujte!

3. Největší část vašeho jídelníčku by měly tvořit obiloviny a zelenina – nejlépe tepelně upravené.

4. Ve dnech, kdy se vzdáte masa, zařaďte do jídelníčku rostlinné bílkoviny – sóju, fazole, čočku, cizrnu atd.

5. Denně jezte listovou zeleninu, zelené natě a také klíčky.

6. Opatrně s mléčnými výrobky, zejména slazenými jogurty, tavenými sýry. Ty kvůli své chladné povaze oslabují slezinu a také zahleňují organismus.

7. Pravidelně snídejte. Vyzkoušejte teplé snídaně – obilné kaše nebo zeleninové polévky.

8. Jezte pravidelně, nepřejídejte se.

9. Meditujte. Je dobré najít si pravidelně čas, kdy se věnujete sama sobě. Pro utřídění myšlenek a zklidnění stačí pár minut.

10. Nezapomínejte na pohyb na čerstvém vzduchu – každý den zajděte alespoň na 20 minut do přírody.

Nezapomeňte na pohyb

Pravidelně cvičte, ale nezatěžujte se extrémně, volte spíše přirozené formy pohybu – procházky, plavání, jógu, tai-či atd. Jste-li v dobré kondici, můžete si na jaře fyzickou aktivitu přidat.

Náš tip – detoxikace dechem

Jak dýchat? Nadechujte a vydechujte nosem – nosní sliznice tak může zachytávat nečistoty.

Správné dýchání vede i k uvolnění těla a mysli, tedy relaxaci. Dochází při něm také k odstranění nadměrného svalového i nervového napětí. Trénujte si hluboké klidné dýchání každé ráno v posteli.

Půsty ano, či ne?

Renata Elhenická: „Půsty jsou dobré, ale člověk musí být zcela zdravý a silný! A takových lidí je vzhledem k našemu životnímu stylu velmi málo. Nepravidelné půsty většinou spíš oslabí. Když už půst, tak například rýžový. Rýže odlehčí trávicímu traktu a nabalí na sebe nečistoty, které odejdou z těla ven.“

Autor: Olga Poucheová, lena