Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ukliďte si v těle, tentokrát podle západních standardů

Týdenní odlehčovací kůra nastartuje očistu. Už po pár dnech se budete cítit plni energie.
22. dubna 2010 | 16:56

V čtyřdílném seriálu vás odborníci seznámí s možnostmi, jak očistit organismus. Vyberte si metodu, která vám bude nejpříjemnější, a pusťte se do toho! Je nejvyšší čas.

Detoxikace podle západních standardů

„Sluníčko svítí déle a my jsme díky němu plní energie – a naše aktivita vyčerpává zásoby vitaminů. Odlehčení jídelníčku nebo alespoň vylepšení životosprávy je právě teď na místě. Naordinujte si více pohybové aktivity a snižte příjem energie. Pro začátek může pomoct týdenní odlehčovací kúra,“ říká nutriční terapeutka Věra Králová.

TÝDENNÍ PLÁN

První den: zelenina – nejvhodnější je syrová: saláty s kvalitním rostlinným olejem, ale může být i tepelně upravená. Snězte jí maximálně 1,5 kg – aspoň v pěti denních dávkách.

Druhý den: ovoce – denní dávka je obdobná jako u zeleniny. Vybírejte z mnoha druhů, kupte si ananas (pro vysoký podíl vlákniny), grapefruity, jablka či mango. Méně vhodné jsou hrušky, hroznové víno nebo banány, protože patří mezi nejsladší druhy ovoce.

Od třetího dne: postupně přidávejte ostatní sacharidové potraviny, začít můžete třeba bramborami. Zeleninu poduste na troše oleje nebo margarínu (ideální pro získání vitaminů rozpustných v tucích), dejte si kysané zelí – tělu poskytne větší množství vitaminu C. Celozrnné pečivo, těstoviny, rýži kombinujte se zeleninou či ovocem. Každý den přidávejte pouze jednu novou potravinu!

Od pátého dne: zařazujte živočišné bílkoviny – nízkotučné sýry, jogurty (nejlépe bílé) a tvaroh.

Od sedmého dne: přidejte do jídelníčku bílé maso – rybí, kuřecí, králičí, krůtí. Upravujte ho dušením, vařením nebo opékáním. Zapomeňte na smažení nebo úpravy na větším množství tuku.

Pijte!
Denně byste měli vypít alespoň 2,5 až 3 l tekutin, přičemž za nejvhodnější jsou považované obyčejná voda, bylinné a ovocné čaje.

Autor: Olga Poucheová, lena