Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Když útočí hmyz aneb Jak předcházet nepříjemným štípancům

Když hmyz útočí
19. srpna 2009 | 10:40

Zvlášť teď v létě se setkání s ním nedá zabránit. Kolem rybníků je spousta komárů a nad ovocem se to vosami jen hemží. Nenechte si štípanci pokazit dovolenou.

Bodnutí nebo štípnutí hmyzem je nepříjemné, ale může být také nebezpečné. Někomu neublíží ani desítky žihadel, pro jiného jsou nebezpečná už dvě. Pálí a svědí sice každého, ale skutečné zdravotní komplikace způsobí jen alergikům. U nich se i celkem nevinné štípnutí projevuje nejen zrudnutím místa vpichu a otokem, ale také celkovou únavou, poruchami vědomí, průjmem, zvracením, neschopností polykat, snížením tlaku, dýchavičností nebo dokonce bezvědomím.

Nenoste do přírody pestré oblečení. Včely si ho pletou s květinami.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Nebezpečí i bez alergie
V jednom štípnutí se do těla dostane 0,05 až 0,5 ml jedu. Zaútočit na nás může včela, vosa, komár, čmelák nebo sršeň. Komplikace nastává v případě, že se terčem hmyzího útoku stalo okolí tepny nebo žíly na krku, kde otok může způsobit dušení. Stejně nebezpečné je bodnutí v ústech – do jazyka, hltanu, jícnu nebo hrtanu. První pomoc je chlazení. Okamžitě začněte cucat led, přikládat si studené obklady na krk a přivolejte lékaře.

Led
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

Nebuďte lákadlo
Parfémy, voňavé opalovací krémy, ale i blýskavé šperky vábí hmyz. Pokud se chystáte do přírody, raději žádné vůně nepoužívejte a šperky nechte doma. Hmyz přitahuje i pestré oblečení, které si včely pletou s květy. Pozor také na bosé nohy. Spousta včel lítá nízko při zemi a vaše chodilo je pro ně snadným terčem. Nezdržujte se ani v blízkosti přezrálého sladkého ovoce, zbytků potravin a odpadkových košů, které hmyz vyhledává. Jestliže chystáte venkovní piknik, vždy přikrývejte nápoje a pijte brčkem, protože spolknutá vosa je životu nebezpečná.

Latin Dance, Gabriela Sabatini, 20 ml za 315, 30 ml za 460 Kč a 60 ml za 690 Kč
Autor: archivy firem

Odežeňte je
Naše babičky bojovaly proti nepříjemnému hmyzu konzumováním česneku. Doporučuje se sníst jeden stroužek dvakrát denně alespoň tři dny před plánovaným výletem do přírody. Kdo nesnese česnekový zápach, může ho nahradit česnekovými tabletkami z lékárny. Podobně funguje i B-komplex nebo speciální homeopatika. Vitamin B se totiž vylučuje pokožkou a hmyz ho nemá rád. Samozřejmě tento způsob nezaručí, že se vám pak vyhne obloukem, ale nebudete mu tak vonět a snížíte riziko bodnutí.

Česnek
Autor: Michal Protivanský

Hlavně v klidu
Nemá smysl včely, vosy a sršně dráždit ani zabíjet. Pokud chcete zabít sršně třeba mucholapkou, nejen že se vám to s největší pravděpodobností nepodaří, ale ještě přilákáte další hmyz. Z těla rozdrážděného sršně se totiž šíří chemická látka, která vábí jeho kolegy, a navíc v nich vzbuzuje agresivitu. Rojí-li se hmyz kolem vás, pokračujte v chůzi nebo si lehněte na zem a přikryjte si hlavu.

Osvědčené triky na štípance

- Podle nových průzkumů není důležité, jakým způsobem vyndáte žihadlo, ale jak rychle to uděláte.

- Nateklé místo rychleji splaskne, když na něj položíte list jitrocele nebo břečťanu.

- Když vás včela bodne do úst a nemáte po ruce led, začněte rychle jíst zmrzlinu nebo si dejte do pusy navlhčenou sůl. Nezapomeňte rychle vyhledat lékařskou pomoc!

- Místo vpichu je dobré potřít rozkrojenou cibulí, octem, alkoholem nebo ledem.

- Na zmírnění následků po bodnutí můžete použít bromelin, bílkovinu trávící enzym z ananasu, který dokáže omezit otok.

- Pomáhá i potírání postiženého místa levandulovým olejem, který zklidňuje svědění a krém z měsíčku zahradního na zmírnění otoků a pálení.

Levandule
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

Autor: připravily: vin, hrd