V obou případech totiž může dojít k ztučnění jater, trvalému poškození jednoho z nejdůležitějších orgánů těla.
„U lidí, kteří pijí denně litr perlivého nápoje nebo čerstvého ovocného džusu, se pětkrát častěji rozvinula choroba ztučnění jater,“ tvrdí doktor Nimer Assy z izraelské Haify, jehož studii otiskl odborný časopis Hepatology.
„Fruktóza zvyšuje riziko, že vaše játra budou trpět ztučněním, které může vést až k cirhóze a rakovině jater,“ dodal Assy, podle něhož je právě nadměrná konzumace ovocného cukru velmi nebezpečná.
Dvě sklenice sladkého perlivého nápoje denně jsou zdraví škodlivé. Zjistili to izraelští odborníci, podle nichž je pravidelná konzumace tohoto množství šumivých cukrem přesycených nápojů pro játra stejně nebezpečná jako nadměrná konzumace alkoholu.
Tekutiny pomáhají vytvářet obranný štít našeho těla, protože dodávají sliznicím vlhkost.
Autor: archiv
Klíčová slova: zdraví;rakovina;perlivé nápoje;
Diskuse ke článku
.
Články odjinud