Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nákaza virem způsobujícím rakovinu čípku hrozí i malým dívkám

Papillomavirus typu 16 (HPV16) patří k nejrozšířenějším a nacházejí se u 70% pacientek s rakovinou děložního krčku.
19. května 2009 | 07:36

Virem, který způsobuje rakovinu děložního čípku, se mohou nakazit už malé dívky. Dostanou ho tedy mnohem dřív, než začnou se sexem.

Podle agentury DPA na to přišli vědci z vídeňské lékařské univerzity. Takzvaný papilomavirus, který je původcem rakoviny děložního hrdla, se přenáší při pohlavním styku z muže na ženu.

Tým rakouských odborníků zkoumal výskyt virů u 110 děvčat od čtyř do 15 let. U téměř pětiny z nich test viry potvrdil. Ve třech čtvrtinách těchto případů pak vědci prokázali typ virů, které mají vliv na vznik rakoviny. Nyní se pokusí zjistit, proč se dívky nakazily dávno před začátkem pohlavního života. Odborníci se domnívají, že se vir mohl na děti přenést už při porodu. Další možností je přenos infekce například z matčina ručníku.

Ve většině případů se imunitní systém dokáže s nákazou vypořádat, takže se rakovina neobjeví. Je možné se ale proti ní nechat očkovat. Odborníci doporučují očkování hlavně u mladých děvčat, ale i u chlapců. Podle Daniely Dörflerové z výzkumného týmu vídeňské univerzity by se podle výsledků zkoumání ale mělo začít uvažovat už o očkování malých děvčátek.

V Evropě plošné bezplatné očkování děvčat zavedlo zatím devět zemí - Dánsko, Německo, Řecko, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko, Španělsko a Británie. V Belgii a Francii se na úhradě vakcíny spolupodílí stát. Očkování je dostupné i v Česku. Zájemkyně či zájemci si je musí platit. Některé zdravotní pojišťovny na ně ale přispívají.

Rakovina děložního čípku je sedmým nejčastějším typem rakoviny u žen v Evropě. Každoročně tu lékaři odhalí 60 000 nových případů onemocnění a chorobě podlehne 30 000 žen. V Česku každý rok zdravotníci potvrdí 1000 nových případů, 400 pacientek zemře.

Autor: ČTK, šim