Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Největší mýty o hypnóze. Jak je to doopravdy?

Těžko říct, jestli se zrovna bráním hejnu komárů nebo je mi vedro. Oba pocity však byly víc než skutečné.
12. května 2009 | 12:04

Rádi byste se nechali uvést do hypnotického stavu, ale máte strach? Vyvrátíme vám několik mýtů. Hypnóza může pomoct například při nadváze, nespavosti i kousání nehtů.

Hypnotický stav není pro člověka vůbec přirozený
Je to právě naopak, a proto občas může vést k pocitům, že v hypnóze ani nebyl. Profesionální hypnoterapeut však dokáže klientovi poskytnout hned několik důkazů, které zaženou všechny jeho pochybnosti. V průběhu terapie totiž testuje míru hypnotického stavu klienta a on si to přirozeně pamatuje. Nejčastějším důkazem je tzv. časová amnézie, když má klient po hodinové hypnóze subjektivní pocit, že uběhla výrazně kratší doba.

Hrozí mi, že se z ní nevzbudím
Fyzická relaxace je jen doprovodným jevem, ne podmínkou přechodu do hypnotického stavu. Během hypnózy člověk nespí ani není v bezvědomí, takže se vlastně ani nemá z čeho vzbudit. Člověk se z hypnózy může kdykoliv sám spontánně vrátit do plně bdělého stavu.

Ztratím nad sebou kontrolu a budu v moci hypnotizéra

Člověk není v bezvědomí, neztrácí kontrolu nad svými schopnostmi a sebou samým a ani po hypnóze nedělá věci, které by jinak nebyl ochotný udělat.

Může mi ublížit a dokonce mi z ní může přeskočit

Tak jako nemůže člověku ublížit přirozený spánek či bdění, tak nemůže ublížit ani hypnotický stav. Naopak, už samotný hypnotický stav je pro zdraví člověka velmi prospěšný a užitečný, kromě jiného spontánně snižuje míru stresu, zlepšuje překrvení organismu, zvyšuje vyplavování toxinů a mnoho dalších věcí.

Pozor! Hypnóza však není vhodná pro lidi trpící různými formami psychóz, kterých doprovodným symptomem jsou halucinace a poruchy vnímání reality, nejčastěji schizofrenie a paranoia.

Každého není možné zhypnotizovat
Zhypnotizovaný může být každý člověk, který je na základě své psychické kondice schopný se koncentrovat a následovat instrukce hypnotizéra. Problémovou skupinou jsou tedy lidé trpící jistými formami mentální retardace, výrazně sníženou schopností koncentrace, ale i jinak zdraví lidé, jejichž inteligence je tak nízká, že nedokážou splnit uvedené podmínky.

Nebudu si pamatovat, co všechno se se mnou dělo
Když by hypnoterapeut nezasahoval do toho, co si klient bude či nebude pamatovat, ve většině případů si klient pamatuje všechno anebo aspoň velkou většinu podstatných věcí. Jednoduchými sugescemi však většinou terapeut umožní klientovi, aby si pamatoval úplně všechno. Jsou případy a situace, kdy je v nejlepším zájmu klienta a terapie, když se použijí sugesce, které snižují klientovu citlivost a schopnost úplně jasně vnímat traumatizující či negativní vzpomínky. To však musí být v souladu s nejlepšími zájmy člověka a jeho hodnotami.

Autor: Nový Čas, brum