Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Důležité signály těla aneb Sledujte, co říká váš organismus

Sledujte, co říká váš organismus
5. srpna 2009 | 08:35

Víte, proč se kočka po ránu protahuje? Zjišťuje, co ji bolí, zkoumá, jestli je všechno v pořádku. My svoje tělo většinou ignorujeme. Naučte se rozumět jeho signálům a zjistěte, co ho trápí.

Naše tělo nám může prozradit nejen to, jestli nám to dnes sluší, ale také nás upozornit i na některé změny v organismu nebo začínající nemoc. Pokud se v těle objeví problém, často ho zaženeme pomocí léků a nezjišťujeme příčiny. Tím ale odpojíme všechny „poplašné žárovky“, které hlásí, že je třeba situaci začít řešit. Poznejte řeč svého těla.

Příliš světlé oční spojivky

Můžou ohlašovat chudokrevnost, případně nedostatek železa. Aby se vyloučila anémie, je důležité udělat rozbor krve. Ten přesně určí množství červených krvinek, hemoglobinu i železa v krvi.

Nejdříve oči
Autor: Dušan Křístek

Žluté oční bělmo
Žlutá barva říká, že máte zvýšenou hladinu bilirubinu v krvi, což bývá jedním ze znaků nemoci jater. I v tomto případě je potřebná kontrola krevního obrazu nebo ultrazvukové vyšetření jater a žlučových cest.

Tik v oku nebo koutcích úst
Zpravidla jde o nedostatek vitaminu B. Možná nemáte vhodnou stravu nebo vašemu tělu tento vitamin ubírá nedostatek spánku a nahromaděný stres.

Bílé kruhy okolo zorniček

Bývají znakem příliš vysokého množství tuku v krvi. Tento syndrom se objevuje obvykle u mladých lidí a může ohlašovat infarkt. Je potřeba nasadit dietu, snížit příjem tuků i alkoholu, a pokud určí lékař, i začít užívat léky.

Tmavé kruhy pod očima
Nejde jen o estetický problém. Kruhy pod očima souvisejí se zadržováním vody v těle a nemocemi ledvin. Pomozte svému tělu tak, že se večer vyhnete slaným jídlům, kávě i čaji, které právě zadržování vody v organismu zhoršují.

Bolavá ústa
Zřejmě trpíte virovým onemocněním – aftami. I ty mají svou příčinu ve stresu a napětí, ale vyvolat je můžou i některé chemické látky nebo přecitlivělost na zubní pasty a ústní vody. Onemocnění se léčí vyplachováním úst antiseptickými přípravky.

Oteklý a červený jazyk
Tyto symptomy vypovídají o bakteriálním nebo virovém zánětu sliznice. Nemoc obvykle přejde sama, ale její průběh se dá urychlit vyplachováním úst pomocí dezinfekčních prostředků.

Oteklý a červený jazyk vypovídá o bakteriálním nebo virovém zánětu sliznice.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Hladký jazyk
Tělo takto obvykle hlásí nedostatek vitaminů. Měla byste si dopřávat víc ovoce, zeleniny nebo vitaminových potravinových doplňků.

Bílý jazyk
Povlak bílé barvy na jazyku je spojený zejména se zvýšenou teplotou a provází mnoho onemocnění – od prochladnutí, chřipky, angíny až po špatné trávení. Když tyto nemoci zmizí, ztratí se.

Otoky na krku
Nemáte na krku drobné zduřeniny, které jsou na dotek tvrdé a bolestivé? Pokud ano, jde o zvětšené lymfatické uzliny, které takto reagují při infekci nebo i vážnějších nemocech. Nateklé lymfatické uzliny pod čelistmi se objevují při hnisavém zubním váčku nebo infekci rtů vyvolané virem herpesu – oparem. Pokud máte zduřených víc uzlin, zřejmě vás trápí infekční onemocnění dýchacích cest, ucha nebo nosních dutin. Raději navštivte lékaře.

Příčinou lámání nehtů bývá nedostatek minerálních prvků nebo některých vitaminů, zejména A, ale může se vyskytnout i při snížené funkci štítné žlázy.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Lámání nehtů
Příčinou tohoto problému bývá nedostatek minerálních prvků nebo některých vitaminů, zejména A, ale může se vyskytnout i při snížené funkci štítné žlázy. Vaše nehty také trpí chemikáliemi, které jsou v saponátech a čisticích přípravcích. V takovém případě vám jednoduše pomůžou gumové rukavice.

Nehty jako lžíce
Pokud jsou vaše nehty zahnuté do tvaru lžíce, vaše tělo tím volá po vyšší zásobě želena, vitaminu C a cysteinu – bílkoviny, kterou najdete v mase a zelené zelenině. Sestavte si pestřejší jídelníček, protože bohatá strava umí váš problém vyřešit.

Vypadávání vlasů
Každý zdravý člověk za den ztratí 80 až 120 vlasů; pokud na vašem kartáči zůstává čím dál víc vlasů, problém je asi ve vaší životosprávě nebo hladině hormonů. Drastické diety mají také na vlasy mimořádně špatný vliv, ale nedostatek výživy se na nich začne projevovat až po třech měsících. Pokud je vás jídelníček vyrovnaný s dostatkem vitaminů, a přesto vám vlasy padají déle než půl roku, raději navštivte lékaře.

Pokud je vás jídelníček vyrovnaný s dostatkem vitaminů, a přesto vám vlasy padají déle než půl roku, raději navštivte lékaře.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: připravily: vin, hrd