Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Předejděte včas plochým nohám!

Alfou i omegou pro zdravé nohy je především správná obuv.
1. dubna 2009 | 08:57

Ujdou s námi tisíce kilometrů, dennodenně je zatěžujeme vlastním tělem, bohužel si jich ale moc nevšímáme. Bortí se klenba, prsty připomínají kladívka, vznikají otoky nebo kuří oka.

Varovným signálem, že nohy strádají, nejsou ani bolesti páteře. K ortopedům pak pacienti většinou přicházejí s jasnou diagnózou: ploché nohy.
Lidské chodidlo je uspořádáno do dvou klenebních oblouků – podélného a příčného. Tyto oblouky tvoří primárně kosti, které jsou zajištěny vazy a svaly. Jejich úloha je sice druhotná, ale za to důležitá při udržování dynamického zatížení, například při chůzi. Pokud se noha neklene tak, jak by měla, bortí se, objevují se otoky, pocity těžkých nohou, nebo dokonce potíže se zády.

Pokud je to možné, choďte v letních měsících naboso.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Kde hledat příčiny
Plochá noha může být už vrozená, nebo ji získáme během života. O problému nemůžeme ale mluvit u batolat a dětí do tří let, jejichž nožka je vyplněna tukovým polštářem. Proto otisk chodidla u "prcků" nemá vytvořenou klenbu, ta se postupně vyvíjí. Od chvíle, kdy ale začne dítě chodit, by měli rodiče dbát na správný výběr obuvi. U dospělých vzniká plochá noha v důsledku nadváhy, častého stání, např. v práci, nebo nošením nevhodné obuvi. Může být také dědičná, na svědomí ji mohou mít i nervové poruchy, metabolické změny v těle (vznik osteoporózy), zánětlivé choroby jako je revmatismus nebo dostatek vitaminu D.

Tři funkce nohy

• Statická – je oporou těla
• Dynamická – důležitá při chůzi a běhu
• Adaptační – tlumí nárazy

Nebezpečné podpatky
Zda budeme plochou nohu mít, nebo ne přitom můžeme sami ovlivnit. Na vzniku deformit se totiž podepisuje i móda. „Nošení vysokých podpatků má za následek borcení klenby. Uvědomte si, že s každým centimetrem podpatku přenášíte asi 10% tělesné hmotnosti na přednoží. Avšak i celodenní chůze v botách bez podpatku také není vhodná. Ideální je bota na klínku asi 3 – 4 cm,“ říká ortoped MUDr. Martin Jeřábek. Ploché nohy s sebou nesou navíc další zdravotní problémy. Pacienti mají potíže s křečovými žilami, potýkají se s bolestmi chodidel, vznikají otlaky na ploskách, pod hlavičkami zánártních kůstek a pod patou nebo nad deformovanými kladívkovými prsty. Přidat se mohou také bolesti páteře.

Následky ploché nohy:

• Otlaky
• Vbočené palce
• Kuří oka
• Zarostlé nehty
• Kladívkové prsty

Prevence je důležitá
Peníze utrácejte raději za dražší, ale kvalitní obuv, která nebude vaše nohy likvidovat. „Bohužel módní trendy a zdravotní nezávadnost jsou téměř vždy proti sobě. Během dne se také přezouvejte a boty střídejte i podle toho, jakou činnost vykonáváte,“ radí MUDr. Jeřábek. Jestli přece jen zůstáváte celý den v jedněch botách, které jsou navíc neprodyšné, dopřejte nohám večer osvěžující koupel. Svým končetinám ulevíte rozhodně i zábaly a návštěvou pedikúry, kde si s mozoly a ztvrdlou kůží poradí.

Ulevte svým nohám
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kdy jít k lékaři
Pokud se vám začíná bortit klenba, míváte bolesti nohou, je lepší navštívit specialistu – ortopeda. Koupí sériových vložek nic nevyřešíte, můžete stav i zhoršit. Ten vám navrhne další postup, zde je vhodná již operace, nebo vás odešle na specializované pracoviště, kde zhotoví ortopedické vložky na míru dle typu a stupně deformity. Na vložky přispívají zdravot. pojišťovny 100 Kč, v případě, že jste diabetik, hradí až 80% z ceny vložek. Ta se pohybuje od 750 až po 2000 Kč i více, záleží na konkrétním pracovišti a použitém materiálu.

Jak se vyhnout problémům

• Pokud pozorujete, že má vaše dítě nesouměrně sešlapané podrážky, vyhledejte specialistu z oboru ortopedie nebo podiatra.

• Zhruba ve čtyřech letech navštivte s dítětem ortopeda a nechejte vyšetřit jeho pohybový aparát

• Neobouvejte každý den "vysoké podpatky" – dochází k prohýbání bederní páteře a v důsledku toho bolí záda

• Nohy rovněž deformují špičaté boty, které mačkají prsty k sobě

• Sportovní obuv by měla mít pružnou podrážku, aby nedocházelo ke zbytečnému zatěžování nohou

• Během dne se několikrát přezujte boty

• Pokud je to možné, choďte v letních měsících naboso

• Trpíte-li nadváhou, zhubněte

• Při prvních příznacích ploché nohy, pořiďte do bot ortopedické vložky, které klenbu podpírají a vyrovnávají zatížení jednotlivých partií chodidla

ODBORNÍK ODPOVÍDÁ

MUDr. Martin Jeřábek,
Ortopedická ordinace, Praha, www.ortopedica.cz

MUDr. Martin Jeřábek, www.ortopedica.cz
Autor: archiv

Jak sami poznáme, že máme ploché nohy?
Například otiskem bosé mokré nohy doma na dlaždicích v koupelně nebo venku u bazénu. Když je otisk nohy široký, můze se jednat o podélně plochou nohu, naopak je-li velmi úzký nebo dokonce přerušený v prostřední části plosky, jde pravděpodobně o příčně plochou nohu. Toto je samozřejmě pouze orientační nápověda.

Využíváte při diagnostice plochých nohou speciální přístroje?
Ano, jedná se o moderní odborné počítačem řízené vyšetření nohou, na unikátním zařízení, snímajícím digitálně v reálném čase průběh zátěže nohou v jednotlivých fázích kroku. Vlastní vyšetření je pro klienta nenáročné a spočívá v sérii prvků, případně postojů na tlakově citlivé plošině s mnoha tisíci senzory. Výsledkem testů je přesná analýza způsobu zatěžování nohou v pohybu i vestoje. Pojišťovny toto vyšetření nehradí. Přispívají ale na zhotovení ortopedických vložek.

Dají se deformace napravit operativně?
Operační řešení dětské ploché nohy přichází jen velmi vzácně při těžké plochovbočené noze a ne dříve než před 8. rokem věku. U dospělých je pak operace častější, a to jak při odstranění přidružených deformit prstů – vbočeného palce, kladívkovitých prstů, drápovitých prstů, bolestivých otlaků a kuřích ok, tak i částečně rekonstrukce příčné klenby, která je příčinou největších obtíží.

Je prevencí plochých nohou chození naboso?
Rozhodně ano, a to již od dětského věku. Chůze po přírodním terénu jako je tráva, písek nebo kaménky je nejpřirozenější způsob stimulace četných receptorů, které máme v ploskách nohou. Přes centrální nervový systém posilujeme a procvičujeme svaly nohou. "Primitivní národy", které chodí celý život naboso, nemají prakticky žádné statické získané deformity nohou.

Autor: Věra Bláhová, lena