Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak spát zdravě a kvalitně

Vyspěte se dorůžova
24. února 2009 | 09:25

Večer nemůžete usnout, v noci se pak pořád budíte a ráno jste ještě unavenější než když jste si šli lehnout? Bez zdravého spánku nefunguje naše tělo ani hlava. Poradíme vám, jak si během spánku opravdu odpočinete.

Podle Guinnessovy knihy rekordů nejdéle nespala jistá Angličanka. Vydržela to 18 dní a 17 hodin. Jak vypadal její organismus po maratonu bdění a jak dlouho ho dospávala, už se neuvádí.

Vyspěte se dorůžova
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Spánek působí i na naši náladu. Když ho máme nedostatek, jsme podráždění a není s námi řeč. Dlouhodobá nespavost může vést až k depresi a ovlivňovat naše zdraví. Dokáže způsobit i žaludeční problémy nebo srdečně-cévní nemoci.

Chce to správnou postel
Postel pro dvě osoby by měla být minimálně 1,6 metru široká, protože člověk se za jednu noc minimálně třicetkrát otočí, zkrátka změní polohu, a na to potřebuje mít prostor. Kdo trpí bolestmi zad a vyhovuje mu jen poloha na břiše, měl by si obstarat tvrdou matraci. Když vybíráte postel, dejte přednost té, která má dřevěný rošt. Taková postel totiž reaguje na těžkého člověka stejně jako na lehkého. Postele s lamelovým roštem si můžete koupit kdekoli, jsou cenově dostupné a na výběr máte širokou škálu – pevné nepolohovatelné, polohovatelné nebo dokonce s elektrickým ovládáním.

Se spánkem má problémy třicet milionů lidí.

Kdo správně sedí přes den, v noci lépe spí
Mnoho pacientů tvrdí, že se jim ráno velmi těžko vstává. Často je na vině nesprávné sezení v práci nebo ve škole. Máte-li sedavé zaměstnání, dávejte pozor na to, jak přes den sedíte, v jaké poloze jsou vaše nohy a jestli máte správnou židli. Při práci s počítačem nesmíte sedět shrbené, tělo musí být narovnané, ramena směřují dozadu a dolů, hlava je vzpřímená.

Vyspěte se dorůžova
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Postel s polštářem
Většina lidí má svou oblíbenou polohu, ve které uléhá do postele, a jinak by prostě neusnula. Někdo musí mít pod hlavou horu s prachovým peřím, jiný spí s malým polštářkem, někdo dokonce úplně na rovné ploše bez polštáře. Nejlepší je mít polštáře dva. Jeden si můžete dát mezi kolena nebo mezi ruku a tělo a na druhém mít položenou hlavu. Tímto způsobem se vaše tělo v noci snadněji zregeneruje.

NÁŠ TIP

Počítání oveček bude minulostí
Asi hodinu před spánkem si napište svoje problémy, starosti nebo prostě své myšlenky na papír. Když sešit nebo papír odložíte, vydejte se na pětiminutovou procházku, která vám pomůže provětrat hlavu, nebo si dejte sprchu a nechte vodu, ať vaše starosti odplaví. Pak se vám bude zaručeně lépe spát.

Vyspěte se dorůžova
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Sklenka vody vám pomůže usnout
I výběr jídla a nápojů ovlivňuje kvalitu spánku. Je to způsobené hormonem štěstí serotoninem, který nezlepšuje jen náladu, ale stará se i o klidnější a delší spánek. Dobré spaní podporují vitaminy B6 – například je obsahují ryby, ořechy nebo smetana. Při problémech se spánkem byste měla pít hodně vody, teplého mléka nebo minerálky. Pokud večeříte v pozdějších hodinách, měla byste jít do postele také trochu později. Ideální doba mezi jídlem a spánkem jsou dvě hodiny. Žaludek se stihne uklidnit a strávit zbytky jídla.

Třeba právě vám pomohou koktejly, pudinky, tyčinky, polévky i kompletní menu. Mají málo energie a spoustu bílkovin v instantní podobě.
Autor: scom

Před spaním pijte "zázračný" nápoj
Připravíte ho snadno, do sójového mléka přidejte rozmačkané banány a k tomu lžičku medu. Všechno rozmixujte a vypijte půl hodiny před spaním. Mělo by se vám lépe usínat a spánek by měl být klidnější.

Starosti nechte před ložnicí

Člověk často přemýšlí nad svými starostmi, problémy nebo věcmi, které musí zítra stihnout, právě před spaním. Jaký div, že je potom těžké usnout a spánek provázejí divoké sny. Nemluvě o problémech s penězi, prací nebo o hádce s partnerem, při kterých mozek pracuje na plné obrátky. To všechno jsou věci, které řešíme právě večer, když se vrátíme z práce. Přes den na ně nemáme čas

NÁŠ TIP

I polštář je důležitý
Správný polštář by měl mít velikost 40x80 centimetrů. Uléhat byste na něj měla tak, aby na něm ležela jen hlava, ne ramena. Vynikající jsou ty, které mají takzvanou podpěrku hlavy a jsou vyrobené z latexu nebo studené pěny. Vhodné jsou i polštáře v kombinaci těchto materiálů.

Vyspěte se dorůžova
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: připravily: vin, ola, jk