Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nohy s odérem zralého sýra? Ne, odteď už jen voňavé!

19. března 2009 | 14:39

Víte, že na nohou je čtvrt milionu potních žláz, které vyprodukují okolo čtvrt litru potu denně? Ten se pak rozkládá a jeho bakterie se přeměňují na kyseliny a amoniak. A nepříjemný zápach je na světě.

Problémem je, že nohy vězí po většinu času v ponožkách a obuvi. Pot se kvůli tomu nemůže správně odpařovat, nedochází ke chladicímu efektu a noha se potí ještě více. Dlouhodobě může toto "uzavření" nohou vést až k poruše regulace potních žláz: Nohy se potí za každého počasí.

Aby vámnohy nebyly cítit jako zralý sýr, je třeba o ně pečovat.
Autor: scom

Pachatel: "sýrová" bakterie
Pot, který je sám o sobě bez zápachu, je rozkládán bakteriemi, které má každý člověk na kůži. Bakterie, která se potem na nohou živí, je spřízněná s bakterií, která se používá při výrobě zrajícího sýra. Skutečnost, že naše chodidla jsou pokryta až 16 hodin denně, způsobuje, že vlhkost se vsakuje také do ponožek či bot a tím se hromadí vycházející zápach.

Několik praktických rad k zachování svěžích chodidel

• myjte nohy denně a pečlivě osušte

• používejte čisté ručníky

• ošetřujte nohy zásypy a deodoranty

• noste denně čisté ponožky

• volte kožené boty z přírodního materiálu

• do bot používejte parfémované vložky

Domácí pedikúru začněte příjemně teplou koupelí nohou, která vám připraví pokožku na další ošetření.
Autor: Dušan Křístek

Chytrou houbou na plíseň
Přípravek Antimycosin obsahuje speciální houbu, která proniká do plísní na nohou a čerpá z nich výživu. Tím zamezuje šíření plísně, potlačení zápachu a omezení pocení.

Ponožky proti zápachu aneb Stříbro likviduje odér
Ponožky s obsahem nanočástic stříbra jsou netoxické, nedráždivé, nevyvolávají alergické reakce, proto je lze pro jejich jedinečné vlastnosti používat pro pravidelné každodenní nošení, pro nošení v náročných podmínkách i jako prevenci vzniku plísňových onemocnění nohou. Odstraňují zápach, napomáhají při léčbě plísňových onemocnění, svědění nohou a urychlují hojení ran. „Výrobce by měl prokázat testy, zda výrobek má antibakteriální účinek, dlouhodobost účinku, a hlavně, zda je bezpečný pro člověka při běžném nošení i sportu,“ říká Miroslav Lakomý z firmy Antibacteria.

Kdy určitě sáhnout po speciálních ponožkách?
„Antibakteriální ponožky se speciálně vypředeným polypropylenovým vláknem s obsahem iontů stříbra by měli nosit lidé, kterým se nohy hodně potí, trpí plísněmi a nemají šanci se během dne přezouvat,“ říká Zdeněk Janoušek ze společnosti Boma. „Ionty stříbra zpomalují a omezují růst bakterií způsobujících rozklad potu a zabraňují zápachu a tvorbě plísní. Tento materiál je vhodný hlavně na ponožky určené pro sport. Pro společenské ponožky je ideální kombinace mikročástic Aloe vera a iontů stříbra. Tato kombinace zajišťuje maximální komfort nohou po celý den.“

Názor dermatoložky
Moniky Arenbergerové
z pražské vinohradské nemocnice:

Monika Arenbergerová, dermatoložka
Autor: archiv

Na ponožkách záleží

Aby se nohy udržely čisté a bez zápachu, je potřeba: každodenní sprchování, koupele – např. z odvaru z octa, dubové kůry nebo hypermanganu – prostě vše s kyselým pH, které účinkuje antibakteriálně. Vhodné je nošení prodyšných, nejlépe kožených bot. Ponožky by neměly byt syntetické, ale bavlněné nebo speciální se stříbrem, které působí antibakteriálně. Velice vhodné jsou deodoranty nebo zásypy. Když se plosky olupují, svědí, jsou pokryté šupinkami, jedná se často o plísňové onemocnění. Pokud problémy přetrvávají, je vhodné navštívit lékaře. Zvýšená potivost se dá regulovat i opichy botulotoxinem. Jsou ale poměrně bolestivé, finančně náročné a efekt vydrží 6 měsíců.

Autor: Iva Dvořáková