Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

10 tipů, jak zatočit s jarní únavou

Ztracenou energii získáte při sportování.
25. března 2009 | 12:23

Jste vyčerpaní, podráždění, nepřetržitě zíváte a cítíte se totálně 'vyšťaveni'. S příchodem jara se není ani čemu divit. U některých citlivých lidí bývá jarní únava dokonce příčinou depresí. Proto vám poradíme, jak toto 'ospalé' období překonat!

Jarní únava bývá důsledkem dlouhodobého nedostatku přirozeného slunečního světla a tepla. V zimním období si ho moc neužijeme a nějakou dobu ho ještě čerpáme z letních zásob. Sluneční paprsky jsou velmi důležité pro tvorbu hormonu serotoninu, který přispívá k pocitu štěstí, pohody a dobré nálady. Jeho nedostatek způsobuje nechutenství, poruchy spánku, úzkosti, deprese, nervozitu a agresivitu. V zimě máme tohoto hormonu velice málo a proto ztrácíme chuť a nadšení do veškerých aktivit. Naopak se v tomto ponurém období ve zvýšené míře tvoří jiný hormon – melatonin, který jednoznačně podporuje spánek a odpočinek. Na jarní únavě se také může podílet nedostatek vitaminů, nevyvážená, převážně tučná strava, málo pohybu a špatný pitný režim.

Načerpejte ztracenou energii!

1. Udělejte si výlet

Čerstvý vzduch vám pročistí hlavu a ze slunce načerpáte potřebnou sílu a dobrou náladu.

Tip: Vyrazte na procházku s hůlkami. Tento sport se jmenuje nordic walking a báječně vám protáhne celé tělo. Namáháte všechny svaly a přitom odlehčíte klouby dolních končetin.

2. Očistěte tělo od škodlivin

Na jarní změny nálad pomáhá půst a úprava jídelníčku. Neznamená to ale žádnou drastickou dietu!

Tip: Jezte vlákninu v nejrůznějších podobách – např. vařené brambory, luštěniny, neloupanou rýži, ovesné vločky, celozrnné pečivo, kukuřici, listovou zeleninu.

3. Dodržujte pitný režim

Pijte zeleninové vývary, neperlivou vodu, ovocné šťávy a bylinkové čaje. Dobře vás pročistí rozmixované nebo povařené ovoce s vodou. Očistný účinek mají také kopřivy.

Tip: Čerstvě nasbírané nebo usušené listy přelijte vroucí vodou, nechejte louhovat 10 – 15 minut a sceďte. Čaj podávejte nejlépe vlažný, vypijte alespoň dva šálky denně.

4. Doplňte vitaminy

Na jaře je nutné zvýšit příjem vitaminů C a D. Dopřejte si proto čerstvé ovoce.

Tip: Pochutnejte si na broskvích, hruškách, pomerančích, grapefruitech, kiwi, papaye nebo vinných hroznech. Vitamin D získáte z mořských ryb.

5. Zapomeňte na těžká jídla

Snažte se vyhýbat především červenému masu, uzeninám a tučným výrobkům. Tělu neprospějí ani knedlíky a hutné smetanové omáčky. Není třeba všechny své špatné stravovací návyky změnit ze dne na den. Změna jídelníčku by měla být postupná a nenásilná.

Tip: Tmavé maso nahraďte rybím, krůtím nebo kuřecím.

6. Přejděte na lehkou stravu

Do jídelníčku zařaďte zeleninu. Je totiž lehce stravitelná. Velké množství množství vitaminů najdete v pórku, celeru, ředkvičkách, brokolici, růžičkové kapustě, čínském zelí, mrkvi, květáku, paprice a jarní cibulce.

Tip: Udělejte si čerstvý zeleninový salát. Nakrájejte na kostičky papriku, čínské zelí, rajčata a okurku. Na kroužky rozkrájejte jarní cibulku a pórek. Vložte je do mísy, mírně je osolte a opepřete. Zakápněte je troškou olivového oleje a podle chuti posypejte strouhaným sýrem nebo mozzarelou.

7. Zajeďte si za sluncem

Nedostatek slunce a tepla se dá vyřešit procházkou za slunečného počasí nebo fototerapií pomocí biolamp v některých regeneračních centrech.

Tip: Zaručeně pomůže dovolená v horách nebo u moře.

8. Běžte si zasportovat

Po zimním období je vhodné postupně zvyšovat tělesnou aktivitu. Okysličíte tím svaly i mozek a zlepšíte svou fyzickou i duševní kondici.
Sport vám pomůže "vypotit" veškerý stres.

Tip: Ideální je vytáhnout kolo nebo se projet na kolečkových bruslích.

9. Nezapomeňte na bylinky

Proti jarní únavě lze úspěšně bojovat i s pomocí přírody. Vyzkoušejte čaje z bylinek. Účinné jsou čaje z pampelišky lékařské, zázvoru, máty peprné, guarany, ženšenu a ibišku. Velmi dobře vás povzbudí maté, šípkový nebo zelený čaj.

Tip: Do jednoho litru vroucí vody přidejte čajovou lžičku nastrouhaného zázvoru, kousek skořice a tři hřebíčky. Vařte ještě dalších pět minut. Poté vyndejte koření a čaj nechte mírně vychladnout. Podávejte s medem a citrónem.

10. Udělejte si na sebe čas

Věnujte se činnostem, na které jindy nemáte čas. Dopřejte si den pouze pro sebe a své koníčky. Jarní úklid nechte na později.

Tip: Zrelaxujte se v solné jeskyni, v pivních lázních nebo si zajděte na masáž.

Autor: Jana Šlegrová