Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ideální doba k odstranění znamének? Právě teď!

19. března 2009 | 11:29

Pokud máte nějaké podezřelé znaménko a uvažujete o jeho odstranění, je právě nejvhodnější doba. V letních měsících se zákroky totiž příliš nedoporučují.

Máte pocit, že vám některé znaménko ubírá na kráse? Nebo se bojíte, že se 'zvrhne' v rakovinu? Počet nemocných s nejzhoubnějším kožním nádorem se za posledních 30 let čtyřikrát zvýšil.

Mateřská znaménka vznikají při vývoji plodu už před narozením. Těchto vrozených skvrnek většinou nemíváme mnoho. Ve starém Řecku dokonce věřili, že jejich jednotlivá umístění prozrazují charakter člověka! Mohou mít různý tvar, barvu i velikost – od 1cm až po velmi rozsáhlé plochy. Od dětství do dvaceti let věku se nám na kůži tvoří pigmentové névy, nebývají ale větší než 2 cm.

Vyhledejte dermatologa, když znaménko

• mechanicky poškodíte

• zvětšuje svou velikost (nad 6 mm)

• mění tvar nebo barvu

• svědí nebo krvácí

• mokvá

Máte možnost výběru
Pokud se objeví v místě, kde dochází ke dráždění oděvem, může velmi bolet. Dermatologové tvrdí, že když se kůže dlouhodobě tře, může vzniknout rakovina. Strhnuté znaménko může být navíc velice bolestivé. „Obecně riziková jsou s nepravidelným zbarvením, v místě tření např. v pase nebo pod podprsenkou a ta, která jsou vystavená přímému slunci,“ vysvětluje MUDr. František Řezník.



Nedejte na pověry
Dříve byl všeobecně vžitý názor, že když ke znaménku "pustíte" chirurga se sklapelem, budete mít rakovinu. Bohužel tato mylná představa přetrvává někdy dodnes. Jenže opak je pravdou. „Znaménka, která se zvětšují, mění barvu nebo krvácejí, by se měla odstranit co nejdříve!“ zdůrazňuje MUDr. Petr Strach. Kožní nádory se tvoří především v dospělosti. Včasná návštěva dermatologa s "podezřelým" znaménkem je tou jedinou správnou volbou. Pomocí přístroje se speciálním světlem ověří, zda je nebezpečné a zda je vhodné ho vyjmout. Nejideálnější doba na tento zákrok je na jaře a na podzim, kdy se kůže extrémně nepotí a rána se pak lépe hojí.

ZPŮSOBY ODSTRANĚNÍ ZNAMÉNEK

Chirurgické "vyříznutí"

Způsob provedení: Znaménko se znecitliví anestetikem injekcí a po deseti minutách se odstraní skalpelem. Kůže se sešije a operované místo se přelepí náplastí.

Doba zákroku: max. 15 min

Výhody:

+ Vlastní odstranění a sešití je bezbolestné.
+ Součástí výkonu bývá vyšetření odebrané tkáně na nádorové bujení
+ Nejsou žádné čekací lhůty

Nevýhody:

- Zůstane vám jizva
- 8. – 10. den po zákroku musíte jít na kontrolu a vyndavání stehů

Omezení: Zhruba jeden týden po výkon je nutné nosit na operovaném místě náplast. Doporučuje se vynechat saunu, bazén, posilovnu a solárium.

Cena: Pokud je zákrok nutný ze zdravotních důvodů, uhradí ho zdravotní pojišťovna. Je-li prováděn z kosmetických příčin, platí si ho pacient sám - cca 600 Kč za jedno znaménko.

Vypalování laserem

Způsob provedení: Laser s použitím CO2 působí do určité hloubky. Odpaří vrchní vrstvu pokožky a zároveň zacelí drobné ranky a cévky ve spodní vrstvě.

Doba zákroku: maximálně 10 – 15 minut

Výhody:

+ V 99% případů nevzniká jizva
+ Provádí se při místním znecitlivění a bolestivost je minimální
+ Většinou nejsou nutné další kontroly
+ Mohou »odpařit« více znamének najednou

Nevýhody:

- Je finančně náročnější
- Laser není vhodný u dětí do pěti let
- Někdy se znaménko znovu objeví, a je nutné zákrok opakovat.
- Čekací doby mohou být několik týdnů

Omezení: Po dobu hojení nechoďte do sauny, bazénu a nenavštěvujte posilovnu. Na solárium a opalování zapomeňte na dobu 3 až 6 měsíců, mohly by se vytvořit pigmentové skvrny. Pokud budete na přímém slunci, chraňte pokožku krémem s vysokým UV faktorem.

Cena: 1000 Kč odstranění jednoho znaménka, každé další 500 Kč. Pokud jich je více, záleží na domluvě. Pojišťovny většinou nepřispívají.
Ceny se na jednotlivých klinikách mohou lišit.

ODBORNÍCI ODPOVÍDAJÍ

MUDr. Blanka Pivcová
Centrum laserové estetiky, a.s., Praha 2

Která znaménka se odstraňují laserem?
„Všechna, u kterých bylo vyloučeno riziko vzniku nádoru. Ta riziková se vyjmou chirurgicky a důkladně se vyšetří.“

Jaká je čekací doba na zákrok?
„Dva až čtyři týdny. V zimním období může být i delší.

Jsou nutná nějaká vyšetření?
„U nás klient absolvuje odbornou konzultaci s případným vyšetřením MICROderm analýzou (speciálním světlem), kterou provádí zkušený kožní lékař. Cena tohoto vyšetření se pohybuje od 350 do 390 Kč.“

Hrozí nějaké pooperační komplikace?
„Těsně po zákroku je kůže načervenalá a někdy vzniká i malý otok.Ve většině případů jsme nezaznamenali žádné pooperační problémy. Výjimečně mohou vzniknout v rizikových partiích drobné jizvy.“

Zůstavají po laseru bílé flíčky?
„Je to vlasně dočasná ztráta pigmentu. Když se ošetřené místo zahojí, většinou se barva navrátí.“

MUDr. Petr Strach,
Chirurgická ambulance, Řevnice

Jak dlouho se hojí ranka po vyříznutí?
„Rány se obvykle zhojí jizvou za 1-3 týdny – záleží na typu a umístění. Samozřejmě, že procesy v jizvě pak probíhají ještě delší dobu.“

Dělá se pokaždé vyšetření na možné rakovinné bujení?
„Vyšetření odebrané tkáně mikroskopem bývá k zachycení případných nádorových buněk pravidlem.“

Používá se na odstraňování i tekutý dusík a elektrokauter?
„Tyto metody jsou vhodné spíše k odstranění bradavic, případně jiných kožních onemocnění. Ke spolehlivému a kompletnímu odstranění pigmentových znamének se ale nehodí.“

MUDr. František Řezník
Chirurgická ambulance, Blansko

Je jiný způsob znecitlivění než jehlou?
„Například nanesením znecitlivujícího krému nebo v hypnóze, ale u těchto postupů nelze zaručit dokonalé znecitlivění.“

Je nebezpečné, když nás znaménko často pobolívá?
„Na bolestivost znaménka mají vliv různé okolnosti – např. teplé počasí, pocení, poškrábání, nošení určitých textilií. Nebezpečné to není, ale je lepší takové znaménko preventivně odstranit.“

Dá se nějak zabránit tomu, aby vznikla nepěkná jizva?
„Výsledek, jak jizva vypadá, zavisí na kvalitě kůže. Pokud je dotyčný zdravý, bývá výsledek velmi dobrý. Např. u dívek, držících nějakou dietu, může být výsledná jizva odpovídající stavu organizmu.“

Autor: Jana Šlegrová