Lidský život se za posledních sto let radikálně proměnil a s ním také strava, která se dnes často tepelně upravuje. Dokonce i čerstvé ovoce nebo zelenina se znehodnocuje chemickým ošetřováním, skladováním i konzervací. Syrovou stravu často ani pořádně nerozkoušeme, a to je důvod, proč mnohdy získáme minimum živin, které v něm zbyly. Proto se hlavně v zimě preventivně užívají vitaminové doplňky.
V tucích i ve vodě
Za základ se považují vitaminy A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B6, B9 (kyselina listová), B12, kyselina pantotenová, biotin a cholin. Další řadíme mezi "ostatní vitaminy a vitageny" (vitageny je označení pro vitaminy, které musí organismus přijímat v mnohem větším množství než ostatní, například H).
V zásadě rozdělujeme vitaminy na rozpustné ve vodě nebo rozpustné v tucích. Zejména na první skupinu v zimě nezapomínejte. Jde hlavně o vitaminy B a C, které se v těle nemohou ukládat – proto je musíte neustále doplňovat. V létě je v přirozené formě obsahuje nejen ovoce a zelenina, ale i mladá obilná tráva nebo vojtěška. Vitaminy rozpustné v tucích se mohou ukládat v tukové tkáni do rezervy, takže jejich nedostatek se projeví až po delší době. Název těmto látkám dal jejich objevitel chemik Kazimír Funk, který také v roce 1926 izoloval první vitamin v čistém stavu z rýžových slupek a dostal jméno B1.
|
Proč se dívat na hodinky Němečtí vědci prokázali, že nezáleží jen na tom, co užíváte, ale také kdy. Ráno je vhodný vitamin B6 (pivovarské kvasnice), který nastartuje činnost mozku a slouží jako tělesný budíček, zlepší koncentraci, podpoří dobrou náladu i spalování tuků a cukrů. K dopolední svačině s ovocem podávejte vitamin C proti infekcím a zánětům. A v poledne tělo využije znovu vitamin C, A, D, a E. Pokud přidáte i koenzym Q10 s hořčíkem, máte o odpolední energii postaráno.
. Některé vitaminy potřebují pro lepší využitelnost a vstřebání kromě tuků i další vitaminy nebo stopové prvky.
Autor: PROFIMEDIA.CZ
|
Proč vitaminy potřebují vitaminy
Ale ani když si koupíte výživový doplněk, nemáte hned vyhráno. Některé vitaminy potřebují pro lepší využitelnost a vstřebání kromě tuků i další vitaminy nebo stopové prvky. Vitamin C se v přírodě nachází v trvalejší a účinnější formě spolu s flavonoidy a antioxidanty, což je důvod užívat ho s potravinami, ve kterých je obsažený (v ostružinách, červeném víně, bílé kůře pomerančů a citronů...). Jeho účinky podporuje i kyselina listová, zastoupená třeba v zelí nebo kapustě. Vitamin A se zase má konzumovat se zinkem, vitamin E kombinujte se selenem a vitaminy skupiny B se doplňují vzájemně, proto je vhodné užívat je současně a v určitém poměru jako B-komplex.
|
Díky obsahu vitaminů, minerálů a vitagenů je zejména neloupaná rýže ideální potravinou pro zdravé vlasy, nehty, kůži a kosti. Ostatně rýžové slupky jsou častým zdrojem surovin pro výrobu vitaminových doplňků.
Díky obsahu vitaminů, minerálů a vitagenů je zejména neloupaná rýže ideální potravinou pro zdravé vlasy, nehty, kůži a kosti. Ostatně rýžové slupky jsou častým zdrojem surovin pro výrobu vitaminových doplňků.
Autor: PROFIMEDIA.CZ
|
Zrádnost zeleninového salátu
Myslíte, že když si v zimě dopřáváte hodně zeleniny, nedostatek vitaminů se vás netýká? Omyl, právě v této době zelenina většinou neobsahuje tolik živin a vitaminů, jak se obecně předpokládá. Nejhůř jsou na tom druhy dovážené z dalekých krajů. Na vině je jejich průmyslové zpracování, chemické ošetření a dlouhodobé skladování. Naopak zelenina, která vyroste přirozeně a bez chemie, lépe vytváří i uchovává potřebné vitaminy. Dalším faktorem uchování vitaminů je doba od utržení zeleniny (ovoce) do chvíle konzumace. Například špenát přijde během 3 dnů skladování za syrova o 75 procent vitaminu C. Z čerstvé listové zeleniny zmizí během 1 hodiny po utržení až 48 procent vitaminu C a saláty z obchodu zabalené v igelitu (nebo ovoce v plastových košíčcích) už téměř žádné vitaminy nemají.
Během vaření zase přicházíte hlavně o vitamíny B1 a B2, sušením o polovinu obsahu vitaminu C a pětinu betakarotenu. Konzervování je kupodivu šetrné k vitaminům A, D a riboflavinu, ale naopak se ztrácejí vitaminy B1 a C.
|
Jen pro odvážné Už malá hrstička mravenců, moučných červů nebo kobylek pokryje celou naši denní spotřebu vitaminů i minerálů. MUDr. Pavel Kohout, vedoucí oddělení Centra výživy pražské Fakultní homayerovy nemocnice, je přesvědčený, že právě bílkovina z těchto zdrojů bude v souvislosti se světovou potravinovou krizí za 15 až 20 let lacinější a také zdravější alternativou k hovězímu, vepřovému nebo i drůbežímu masu. |
I dobrého s mírou
Nic se však nemá přehánět. I když si v zimě vypomůžete "tabletkovou metodou", na jaře se vraťte k plodům ze své zahrádky. Při dlouhodobém podávání syntetických vitaminů totiž organismu ztrácí schopnost vytvářet si je sám nebo je oddělovat a zužitkovávat z přírodních produktů; nadbytečné dávkování může způsobit i předrážděnost, ztrátu chuti k jídlu, vyrážky a zvětšení jater (to se týká zejména vitaminu A).
Pro malé i velké
Při zimních chřipkách bývají nejohroženější skupinou právě malé děti a starší lidé. Proto farmaceutické firmy vyvíjejí stále více multivitaminových prostředků. Co na to odborník? "Kojenci získávají všechny potřebné živiny z mateřského mléka. Navíc syntetické doplňky organismus malého dítěte zbytečně zatíží. Pokud chtějí matky posílit obranyschopnost miminka, je vhodnější sáhnout po probiotických kapkách, které fungují i jako prevence bolestí bříška a hodí se také pro novorozence," vysvětluje MUDr. Petr Havlíček z dětského oddělení Fakultní nemocnice v Brně a dodává: "U dříve narozených nebo chronicky nemocných a pacientů léčených antibiotiky je nezbytné zvýšit denní dávky zejména B-komplexu, ale i dalších vitaminů a současně podávat živé mléčné kultury. Pro vstřebávání vitaminů je totiž nutný i dobrý stav střev a střevní flóry."
Víte, že...
... zvýšené dávky vitaminu D3 pomáhají odstraňovat zápach z úst.
... vitaminy A , K nebo E jsou účinné i při vnějším použití, ve formě nosních kapek a mastí.
ZDRAVOTIPY* Céčko šestkrát jinak * Zažívání v pohodě * Zdravé klouby * Srdeční záležitost
* Pro nejmenší |




