Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jíst či nejíst vitaminy v krabičce - 1. díl

7. ledna 2009 | 15:27

Je tu zima, a tak mnozí z nás ve snaze posílit svou obranyschopnost sahají po vitaminových doplňcích. Víte však, kdy vám tyto přípravky skutečně pomohou a na co při jejich užívání dbát?

Lidský život se za posledních sto let radikálně proměnil a s ním také strava, která se dnes často tepelně upravuje. Dokonce i čerstvé ovoce nebo zelenina se znehodnocuje chemickým ošetřováním, skladováním i konzervací. Syrovou stravu často ani pořádně nerozkoušeme, a to je důvod, proč mnohdy získáme minimum živin, které v něm zbyly. Proto se hlavně v zimě preventivně užívají vitaminové doplňky.

V zimě zelenina většinou neobsahuje tolik živin a vitaminů, jak se obecně předpokládá.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

V tucích i ve vodě
Za základ se považují vitaminy A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B6, B9 (kyselina listová), B12, kyselina pantotenová, biotin a cholin. Další řadíme mezi "ostatní vitaminy a vitageny" (vitageny je označení pro vitaminy, které musí organismus přijímat v mnohem větším množství než ostatní, například H).
V zásadě rozdělujeme vitaminy na rozpustné ve vodě nebo rozpustné v tucích. Zejména na první skupinu v zimě nezapomínejte. Jde hlavně o vitaminy B a C, které se v těle nemohou ukládat – proto je musíte neustále doplňovat. V létě je v přirozené formě obsahuje nejen ovoce a zelenina, ale i mladá obilná tráva nebo vojtěška. Vitaminy rozpustné v tucích se mohou ukládat v tukové tkáni do rezervy, takže jejich nedostatek se projeví až po delší době. Název těmto látkám dal jejich objevitel chemik Kazimír Funk, který také v roce 1926 izoloval první vitamin v čistém stavu z rýžových slupek a dostal jméno B1.

Proč se dívat na hodinky

Němečtí vědci prokázali, že nezáleží jen na tom, co užíváte, ale také kdy. Ráno je vhodný vitamin B6 (pivovarské kvasnice), který nastartuje činnost mozku a slouží jako tělesný budíček, zlepší koncentraci, podpoří dobrou náladu i spalování tuků a cukrů. K dopolední svačině s ovocem podávejte vitamin C proti infekcím a zánětům. A v poledne tělo využije znovu vitamin C, A, D, a E. Pokud přidáte i koenzym Q10 s hořčíkem, máte o odpolední energii postaráno.

. Některé vitaminy potřebují pro lepší využitelnost a vstřebání kromě tuků i další vitaminy nebo stopové prvky.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Proč vitaminy potřebují vitaminy
Ale ani když si koupíte výživový doplněk, nemáte hned vyhráno. Některé vitaminy potřebují pro lepší využitelnost a vstřebání kromě tuků i další vitaminy nebo stopové prvky. Vitamin C se v přírodě nachází v trvalejší a účinnější formě spolu s flavonoidy a antioxidanty, což je důvod užívat ho s potravinami, ve kterých je obsažený (v ostružinách, červeném víně, bílé kůře pomerančů a citronů...). Jeho účinky podporuje i kyselina listová, zastoupená třeba v zelí nebo kapustě. Vitamin A se zase má konzumovat se zinkem, vitamin E kombinujte se selenem a vitaminy skupiny B se doplňují vzájemně, proto je vhodné užívat je současně a v určitém poměru jako B-komplex.

Díky obsahu vitaminů, minerálů a vitagenů je zejména neloupaná rýže ideální potravinou pro zdravé vlasy, nehty, kůži a kosti. Ostatně rýžové slupky jsou častým zdrojem surovin pro výrobu vitaminových doplňků.

Díky obsahu vitaminů, minerálů a vitagenů je zejména neloupaná rýže ideální potravinou pro zdravé vlasy, nehty, kůži a kosti. Ostatně rýžové slupky jsou častým zdrojem surovin pro výrobu vitaminových doplňků.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Zrádnost zeleninového salátu
Myslíte, že když si v zimě dopřáváte hodně zeleniny, nedostatek vitaminů se vás netýká? Omyl, právě v této době zelenina většinou neobsahuje tolik živin a vitaminů, jak se obecně předpokládá. Nejhůř jsou na tom druhy dovážené z dalekých krajů. Na vině je jejich průmyslové zpracování, chemické ošetření a dlouhodobé skladování. Naopak zelenina, která vyroste přirozeně a bez chemie, lépe vytváří i uchovává potřebné vitaminy. Dalším faktorem uchování vitaminů je doba od utržení zeleniny (ovoce) do chvíle konzumace. Například špenát přijde během 3 dnů skladování za syrova o 75 procent vitaminu C. Z čerstvé listové zeleniny zmizí během 1 hodiny po utržení až 48 procent vitaminu C a saláty z obchodu zabalené v igelitu (nebo ovoce v plastových košíčcích) už téměř žádné vitaminy nemají.
Během vaření zase přicházíte hlavně o vitamíny B1 a B2, sušením o polovinu obsahu vitaminu C a pětinu betakarotenu. Konzervování je kupodivu šetrné k vitaminům A, D a riboflavinu, ale naopak se ztrácejí vitaminy B1 a C.

Jen pro odvážné

Už malá hrstička mravenců, moučných červů nebo kobylek pokryje celou naši denní spotřebu vitaminů i minerálů. MUDr. Pavel Kohout, vedoucí oddělení Centra výživy pražské Fakultní homayerovy nemocnice, je přesvědčený, že právě bílkovina z těchto zdrojů bude v souvislosti se světovou potravinovou krizí za 15 až 20 let lacinější a také zdravější alternativou k hovězímu, vepřovému nebo i drůbežímu masu.

I dobrého s mírou
Nic se však nemá přehánět. I když si v zimě vypomůžete "tabletkovou metodou", na jaře se vraťte k plodům ze své zahrádky. Při dlouhodobém podávání syntetických vitaminů totiž organismu ztrácí schopnost vytvářet si je sám nebo je oddělovat a zužitkovávat z přírodních produktů; nadbytečné dávkování může způsobit i předrážděnost, ztrátu chuti k jídlu, vyrážky a zvětšení jater (to se týká zejména vitaminu A).

Nečekejte, že vám lékař při chřipce napíše antibiotika. Je to zbytečné. Léčí se totiž jen bakteriální, ne virové infekce.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

Pro malé i velké
Při zimních chřipkách bývají nejohroženější skupinou právě malé děti a starší lidé. Proto farmaceutické firmy vyvíjejí stále více multivitaminových prostředků. Co na to odborník? "Kojenci získávají všechny potřebné živiny z mateřského mléka. Navíc syntetické doplňky organismus malého dítěte zbytečně zatíží. Pokud chtějí matky posílit obranyschopnost miminka, je vhodnější sáhnout po probiotických kapkách, které fungují i jako prevence bolestí bříška a hodí se také pro novorozence," vysvětluje MUDr. Petr Havlíček z dětského oddělení Fakultní nemocnice v Brně a dodává: "U dříve narozených nebo chronicky nemocných a pacientů léčených antibiotiky je nezbytné zvýšit denní dávky zejména B-komplexu, ale i dalších vitaminů a současně podávat živé mléčné kultury. Pro vstřebávání vitaminů je totiž nutný i dobrý stav střev a střevní flóry."

Víte, že...

... zvýšené dávky vitaminu D3 pomáhají odstraňovat zápach z úst.

... vitaminy A , K nebo E jsou účinné i při vnějším použití, ve formě nosních kapek a mastí.

ZDRAVOTIPY

* Céčko šestkrát jinak
Jak podpořit organismus v sychravém podzimu? Dopřejte si potravinový doplněk s vitaminem C (každá tableta má 100 mg tohoto vitaminu) od Rapeta. Na výběr máte hned šest variant: vitamin C a med i šípek, céčko s pomerančem i malinou, céčko s červeným vínem (obsahuje i flavonoidy) a další.
60 tablet za 49 Kč dostanete v lékárnách.

* Zažívání v pohodě
Čím častěji jíte průmyslově upravované potraviny, tím víc své tělo "zásobujete" hůře stravitelnými složkami. Pak není divu, když přijdou střevní potíže. Kromě úpravy jídelníčku situaci pomůže zlepšit Lepicol obsahující probiotika a vlákninu.
180 g za 250 Kč prodávají lékárny.

* Zdravé klouby
Trápí vaše blízké bolesti pohybového aparátu? Pak kupte tomu, kdo potřebuje vyživit klouby a tak zlepšit jejich pohyblivost, vánoční balení Lignisulu 3. Obsahuje 2x 90 tablet a dárek zdarma – Nano Q10, energii pro vaše tělo a srdce.
Vánoční balení za 649 Kč prodávají lékárny.

* Srdeční záležitost
Nemá smysl nervovat se statistikami o kardiovaskulárních chorobách a mozkových příhodách, mnohem lepší je postarat se o své zdraví. Zkuste více pohybu, méně stresu, kvalitní stravu a rozumné užívání potravinového doplňku, například HEMA OMEGA 3-6-9 s rybím tukem a brutnákovým i panenským olivovým olejem.
30 kapslí za cca 90 Kč dostanete v lékárnách.

* Pro nejmenší
Nejen dospělí, i děti potřebují dostatek živin. V přípravku Multi-tabs Immuno Kid najdete nejdůležitější vitamíny a minerály potřebné pro zdravý vývoj našich nejmenších. V balení nyní navíc najdete veselé magnetky.
30 tablet za 170 Kč prodávají lékárny.

Autor: Věra Vojtěchová
Diskuse ke článku
.
Související články