Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak jíst či nejíst vitaminy v krabičce - 2. díl

8. ledna 2009 | 14:09

Své jméno dostaly z latinského slova vita (život), protože jejich funkce pro veškeré životní pochody je skutečně klíčová. Potřebujeme je pro svůj růst, výživu, obnovu a správnou funkci tkání i metabolické procesy v těle.

Organismus si vitaminy sám vyrobit nedokáže – s výjimkou vitaminu D a niacinu, a tak se do těla dostávají v potravě. V chřipkovém období, při nachlazení nebo chronických onemocněních a při už zjevném nedostatku vitaminů nám – zejména v zimě – přírodní zdroje pro jejich příjem většinou nepostačují. A tehdy saháme po vitaminech v krabičkách. Jejich účinnost však zvýšíte, když je zkombinujete s jejich přirozenými zdroji. Proto například k vitaminu C konzumujte i citrony a pomeranče, a to i s vnitřní bílou částí kůry nebo s jinými zdroji bioflavonoidů.

Příznaků PMS vás zbaví vhodné medikamenty nebo léky proti úzkosti.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Nemocní musí být opatrní!
Ale ani osvědčené životabudiče a elixíry nemusí být vhodné pro každého. Zvláště obezřetní by měli být chronicky nemocní. Ti by měli pečlivě zvážit každý nový potravinový doplněk, který chtějí užívat, poradit se o něm s odborným lékařem a pozorně si přečíst návod. Například vitamin A není vhodné podávat při chronickém onemocnění ledvin a jater, ale jeho příjem by měly zvážit ženy těhotné i ty, které plánují rodinu. U menších dětí může zase dojít k zástavě růstu a u dospělých k nevolnostem a nechutenství. Rovněž se nedoporučuje podávat vitamin A s tetracyklinovými antibiotiky.
Vitamin C byste neměli užívat při výskytu ledvinových kamenů, protože okyselená moč přispívá k tvorbě dalších ledvinových oxalátů (kyselin). Vysoké dávky tohoto vitaminu mohou dráždit sliznici žaludku a občas vyvolávat průjmy, bolesti hlavy, slabost a nespavost. U alergiků se po jeho požití může ojediněle objevit kopřivka. Kdy rozhodně nekonzumovat vitamin D? Při současném podávání léků ze skupiny srdečních glykosidů, při nedostatečné činnosti ledvin nebo ve stavu odvodnění organismu. Při zvýšeném příjmu vitaminu E zase narůstá riziko uvolnění krevních sraženin. Rovněž by se neměl podávat v prvních třech měsících těhotenství a dětem do 3 let. Vitamin K neužívejte při těžších poruchách jater a při žloutence.

NEPŘEHLÉDNĚTE

Co je také třeba
Aby tělo dobře využilo vitaminy, potřebuje i dobrý stav střev a střevní flóry. Patříte-li proto ke dříve narozeným nebo se léčíte antibiotiky, měli byste dávky některých vitaminů zvýšit (například B-komplex) a rovněž užívat živé mléčné kultury.

234037:gallery:true:true

Zloději vitaminů
Nezapomeňte však, že i když svůj zdravotní stav zkonzultujete s lékaři a budete se řídit radami, kolik kterého vitaminu v tabletkách užívat, váš životní styl může dobré záměry zhoršit. Třeba nadměrné pití kávy a jiných kofeinových nápojů likviduje zásoby vitaminu B1 a zvyšuje vylučování železa, vápníku a draslíku močí. Kouření zase zbavuje tělo vitaminu E i vitaminů B-komplexu, výrazně zvyšuje potřebu vitaminu C a selenu, které neutralizují jedy vdechované cigaretami, a potřebu beta-karotenů pro prevenci rakoviny plic. Práce u počítače, pobývání v prostoru se zářivkami a sledování televize spalují vitamin A. Stres, život ve velkoměstě nebo ve znečištěném životním prostředí si žádají více vitaminu C a D, B-komplexu,vlákniny a pektinu, vápníku, hořčíku i zinku. A pití chlorované vody vyžaduje zvýšený příjem vitaminu E.

Náš organismus si vitaminy sám vyrobit nedokáže – s výjimkou vitaminu D a niacinu.
Autor: archiv firmy

Kolik čeho?
Každý z vitaminů v organismu funguje odlišně. Některé si tělo může uložit do zásoby, jiné je zapotřebí dodávat pravidelně. Nejdéle si organismus uchovává vitamin B12, ten vydrží až pět let. Ale nespoléhejte se na zásoby. Denní příjem vitaminů, s výjimkou "céčka", se má pohybovat v rozmezí od několika mikrogramů do několika miligramů, například u B2 je to 0,5 – 1 mg, u B6: 1 – 2 mg, u B9 (kyseliny listové): 0,2 mg, vitamin C konzumujte mezi 50 – 100 mg, E: 5 -10 mg. Doporučená denní dávka vitaminu A pro dospělé, potřebná pro prevenci vzniku nedostatku, je 1000 RE (= 5000 UI), běžně se užívá 4000 – 6000 RE (20 000 – 30 000 UI) denně.

Užívání léků ničí vitaminy

* Acylpyrin likviduje vitamin C, kyselinu listovou, bioflavonoidy (rutin) a je nepřítelem draslíku.

* Kortikoidy snižují hladinu draslíku v krvi, narušují vitamin C.

* Antihistaminika narušují vitamin C.

* Antibiotika likvidují produkci vitaminů B a K ve střevech.

* Tablety na spaní narušují vitamin C, bioflavonoidy a vitaminy skupiny B.

Není se čeho bát
Loni byla v USA uveřejněna studie, která naznačovala, že konzumací vitaminů svému tělu škodíme, přičemž nejvíce ohroženi jsou zejména chronicky nemocní pacienti. Co si o tom myslí prof. MUDr. Vilím Šimánek, DrSc.z Ústavu lékařské chemie a biochemie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci? "Poslední práce světových vědců tyto závěry jednoznačně vyloučily a prokázaly, že multivitaminové prostředky rozhodně nikomu neublíží. Co se týká nemocných a chronicky nemocných pacientů, měli by být určitě opatrnější, záleží na diagnóze. Bezpečné jsou rozhodně vitaminy rozpustné ve vodě – C a B. Jejich přebytek organismus prostě vyloučí, i když vitamin C dokáže citlivým lidem potrápit žaludek. Na druhé straně lze při jeho užívání prokázat efekt na větší odolnost vůči chřipkám a nachlazení. U ostatních vitaminů, které jsou rozpustné v tucích a ukládají se v těle, byste neměli překračovat stanovené denní dávky. Preferoval bych spíše nákup jednotlivých vitaminů před multivitaminy."

Víte, že...

...sledování televize ničí vitamin A? Znovu ho nahradit můžete třeba sladkým šťavnatým ovocem kaki persimon.

Víte, že sledování televize ničí vitamin A? Znovu ho nahradit můžete třeba sladkým šťavnatým ovocem kaki persimon.
Autor: KAKI PERSIMON

...slunce nám dává energie a také vitamin D.

Slunce nám dává energie a také vitamin D.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

ZDRAVOTIPY

* Seznamte se: Resveratrol
Jde o přírodní látku, která se vyskytuje například v červeném víně. Abyste jí ale přijali 50 mg denně (které obsahuje 1 tableta potravinového doplňku Everol), museli byste vypít asi 20 litrů červeného. Resveratrol pomáhá chránit DNA uloženou v buňkách před přirozenými degenerativními změnami spojenými se stárnutím organismu.
90 kapslí za 750 Kč prodávají lékárny.

* Když pokožka žízní...
... nestačí se jen napít. Ochránit, vyživit a dodat vláhu, to jsou úkoly pro tělovou emulzi Payot Hydratation 24, která kromě vitaminu A i C, lékořice a zpevňujicí složky obsahuje také výtažky z australské rostliny Imperata Cylindrica, bohaté na draslík chránící rovnováhu vody v pleti.
200 ml za 770 Kč prodávají vybrané parfumerie a FANN.

* Pomoc při dětské kolice
Nadmuté a bolavé bříško, to jsou průvodní jevy dětské koliky, která dokáže pěkně potrápit. Pro ztrápené ratolesti se však nabízí rychlá pomoc v podobě Probiotických kapek pro děti, které jsou volně prodejné a obsahují živé bakterie Lactobacillus reuteri Protectis. Kapky nemění chuť nápojů nebo jídla, neobsahují laktózu ani mléčnou bílkovinu.
5 ml za 650 Kč dostanete v lékárnách.

* Zdravé hubnutí
Abyste se po svátcích rychleji dostali do formy, pomůže vám set Survival, ve kterém najdete: Carnitin + HCA Thermoslim (pro tvarování postavy), Iontový nápoj IONIX Sport (minerály, vitaminy) a Synephrine Inulin Liquid (zrychluje metabolismus).
Balíček za 690 Kč dostanete v síti prodejen Vitaland.

Autor: Věra Vojtěchová, drakš