Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Gynekologické záněty - co pomůže?

Bylinkový čaj
5. prosince 2008 | 10:47

Zná to asi většina z vás. Gynekologickými záněty totiž opakovaně trpí až 40 % žen. A nevyhýbají se ani dětem nebo babičkám. Poradíme vám proto, jak na ně.

Z bylinkové zahrádky vybírá léky na vaše trápení znalec léčivých rostlin Pavel Váňa. Během své mnohaleté praxe vyvinul řadu účinných přírodních prostředků a bylinných mastí a napsal několik knih, především "Rady bylináře Pavla".

Trpím často mykózami a gynekologickými záněty. Je možné tyto potíže léčit pomocí bylin? Užívám často vkládaná antibiotika, problémy se mi nějaký čas po vyléčení zase vrací. Jana, Jihlava

ODPOVÍDÁ:

Pavel Váňa, bylinkář

Pavel Váňa, bylinkář
Autor: archiv

Gynekologické záněty u žen probíhají většinou v souvislosti se záněty ledvin a močového měchýře. Většina žen je náchylná na tyto nemoci po prochladnutí dolních končetin nebo oblasti břicha. Projevují se svěděním, pálením, někdy i bolestí v podbřišku, které provází výtok. Gynekologický zánět je často zrcadlem celkového dění v těle. Nemůžeme vyléčit gynekologický zánět bez úpravy všech systémů v těle. Počínaje stravováním, pitným režimem, pohybovou aktivitou, oblékáním, užíváním hormonální antikoncepce až po způsob sexuálních praktik.

Co pomůže
Při potížích s menstruačním cyklem, při nedostatku hormonů žlutého tělíska, bolestivé a vynechávající menstruaci, zánětech vaječníků, dělohy, při výtocích a také při poševních infekcích pomáhá kontryhel. Čaj se připravuje ze 2 polévkových lžic, které se vaří 3 minuty v 0,5 l vody. Nálev se nechá 30 minut odstát a užívá se 6x denně po přibližně 80 ml. Další velmi účinnou rostlinou je dioscorea (mexický jam), který se vyznačuje silnou protizánětlivou aktivitou a antirevmatickými účinky. Také blahodárně působí při nedostatečné tvorbě progesteronu ve žlutém tělísku. Tento čaj pijte jednou denně: 1 lžičku vařte 2 minuty a 20 minut louhujte.

Olivový olej
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Balzám k masírování břicha
Připravte směs: stejný díl kontryhele, mochny husí, řebříčku. Díl směsi promíchejte s deseti díly kvalitního olivového oleje lisovaného zastudena. Každý den promíchejte a po dvou týdnech povařte na mírném ohni 15 minut ve vodní lázni. Na 90 gramů oleje přidáme 10 gramů rozpuštěného včelího vosku a směsí jemně masírujeme oblast břicha. Mast můžeme vtírat i do bolestivých a unavených nohou.

LÉČIVÉ ČAJE
na odstranění gynekologických potíží

Čaj z medvědice
Dvě lžičky medvědice léčivé zalijte čtvrt litrem studené vody a osm hodin nechte louhovat. K tomu přidejte na špičku nože jedlé sody. Pijte dvakrát denně šálek po dobu šesti týdnů. Tento protizánětlivý čaj léčí močové cesty a měchýř.

Bylinkový čaj
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Gynekologická směs
K čaji z medvědice je potřeba současně pít i gynekologickou směs. Směs vytvoříme z dílu listu kontryhele, květu i natě řebříčku, natě třezalky, natě meduňky a květu i natě sedmikrásky. Dvě lžičky této směsi spařte čtvrt litrem vařící vody a přikryté nechte dvacet minut louhovat. Šálek léčivého nápoje pijte dvakrát denně.

NÁŠ TIP
Obklady na bolavé břicho vyrobíme jednoduše rozdrcením zelí, které přiložíme přímo na tělo.

Obklady na bolavé břicho vyrobíme jednoduše rozdrcením zelí, které přiložíme přímo na tělo.
Autor: Michal Protivanský

Autor: vin