Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Preventivní prohlídky. Víte na co máte nárok?

Vždy je lepší nechat se včas vyšetřit lékařem.
11. prosince 2008 | 13:39

České zdravotnictví prochází neustálými změnami. Pacienti často ztrácejí přehled o tom, na co mají nárok, a co je plně hrazeno pojišťovnami v rámci preventivních prohlídek. Blesk proto přináší přehled toho, o co můžete sami požádat a co by vám lékař neměl odmítnout.

Co je preventivní prohlídka
Jde o vyšetření, které je pacientovi je hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Účelem těchto prohlídek je včasné zjištění ohrožení nebo poruch zdraví. Provádí je registrující lékař, což je praktický lékař pro dospělé, praktický lékař pro děti a dorost, gynekolog a zubní lékař, v přesně stanovených časových intervalech.

Na co mají nárok děti

Do ukončeného prvního roku by dítě mělo být u svého praktického lékaře vyšetřeno devětkrát. "Z toho minimálně šestkrát během prvního půl roku života. Další prohlídka by měla být v 18 měsících. Po ní následuje »tříletá« prevence. Pak jsou prohlídky každé dva roky. Tedy pětiletá, sedmiletá a tak dále. Poslední prohlídka u dětského lékaře je v 18 letech," říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Rod.

Po aplikaci botulotoxinu se pocení na 6 až 12 měsíců výrazně omezí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Součástí hrazené péče je i povinné očkování proti tuberkulóze, záškrtu, tetanu, černému kašli, proti hemofilové nákaze typu B, žloutence typu B, dětské obrně, spalničkám, příušnicím a zarděnkám a tetanu, přeočkování je následně každých 10 let.

Ministerstvo zdravotnictví chce od začátku příštího roku nově zavést dobrovolné očkování dětí proti pneumokokovým nákazám. Rodiče se budou moct rozhodnout, zda dítě chtějí nechat proti nemoci očkovat, nebo ne. Vakcínu proti pneumokokům by za rodiče platily pojišťovny. V Plánu je i posílení očkování proti černému kašli, kdy by děti ve věku od 11 let měly být přeočkovány posilující dávkou.

V některých očkovacích centrech problémy se zásobami vakcín nemají.
Autor: scom

Prohlédnout se musí i zoubky...
Do hrazených prohlídek patří i zubní vyšetření. "První prohlídka by měla proběhnout mezi 6-12 měsícem života a pak vždy dvakrát ročně," říká mluvčí VZP Jiří Rod. A jak by mělo vyšetření vypadat? "Lékař založí kartu, vyšetří stav chrupu a poučí o zubní hygieně. Ve třech, šesti, dvanácti a patnácti letech by se lékař měl zaměřit na vývoj a postavení zubů a čelisti," dodává mluvčí. Součástí této péče je i onkologické preventivní vyšetření, které by mělo odhalit případné přednádorové stavy v ústech.

Neváhejte se obrátit na lékaře.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Co všechno mají chtít dospělí

Po dosažení dospělosti má člověk nárok na jednu preventivní prohlídku vždy po dvou letech. "Při přestupu k praktickému lékaři pro dospělé by měla proběhnout první preventivní prohlídka. Při ní by měl lékař ověřit zdravotní stav, prodělané nemoci a rodinnou zátěž. Součástí prohlídky by mělo být změření a zvážení, orientační vyšetření zraku a sluchu, změření krevního tlaku, poslech srdce a plic. Možná jsou i další vyšetření, které lékař určí na základě svého uvážení," vysvětluje mluvčí Jří Rod.

Další možná vyšetření

- vyšetření moči
- vyšetření štítné žlázy
- vyšetření konečníku
- vyšetření varlat
- vyšetření prsů

I na tohle máte nárok!

Od 40 let máme nárok jednou za čtyři roky na vyšetření EKG
Od 45 let máme nárok každé dva roky na vyšetření hladiny cukru v krvi
Od 50 let jednou za dva roky máme nárok na vyšetření skrytého krvácení do stolice, které dokáže odhalit rakovinu tlustého střeva
V 18, 40, 50 a 60 letech máme nárok na vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi

Zuby také mají servis
Na preventivní prohlídku chrupu mají dospělí nárok ze zákona jedenkrát za rok, VZP ji svým pojištěncům hradí. "Nastávající maminky pak mají nárok na prevenci dvakrát za těhotenství," vysvětluje mluvčí VZP.

Autor: Archív

'Speciality' pro ženy
Na první preventivní vyšetření ke gynekologovi by měla jít každá dívka v 15 letech. "Pak následuje prohlídka vždy jednou ročně. Každá žena má při preventivní prohlídce nárok na cytologické vyšetření, které dokáže odhalit stádia předcházející rakovině děložního čípku," říká mluvčí VZP. Ženy od 45 do 69 let mají nárok jednou za dva roky na bezplatné vyšetření prsů mamografem.

Autor: Petra Hátlová