Opět jsme vyrazili do ulic a podrobili jsme vás zvídavým dotazům. Tentokrát nás zajímalo, zda je pro vás spropitné samozřejmostí, kolik za servis a kvalitu jídla navíc připlácíte a zda se řídíte spokojeností. Protože příplatky navíc se přeci jen odvíjejí od naší spokojenosti.
Pakliže o vás nebylo dobře postaráno, kdy jste kupříkladu na jídlo a pití čekali opravdu dlouho bez jakékoli omluvy, obsluha byla navýsost nepříjemná či objednané občerstvení nemělo s kvalitou co společného, je pochopitelné, když peníze navíc dávat nebudete.
A jak vyšlo z naší ankety, spokojenost je opravdu jasným ukazatelem ohledně výše spropitného: „Dýška dáváme, protože jsme oba z gastronomie, tak víme, jaký to je. Ale nejde úplně procentuálně vyjádřit kolik. Záleží, jak jsme spokojení, ale většinou zaokrouhlujeme nahoru,“ nechal se slyšet mladý pár v pražských ulicích.
Většina dotazovaných však odpověděla zhruba 10 %, což je doporučované procento. Někteří však dýška nepodporují, jiní spropitné neurčují podle procent. Kolik tedy Češi v restauracích zaplatí navíc a z jakého důvodu někteří dýška vůbec neplatí? To se dozvíte v úvodní anketě!
Na další ankety se můžete podívat níže: