Pondělí 9. září 2024
Svátek slaví Daniela, zítra Irma
Zataženo, déšť 20°C

Zeptali jsme se vás: Jaké spropitné dávají Češi v restauracích? Většina se drží standardu

Video se připravuje ...
Zeptali jsme se vás: Jaké spropitné dávají Češi v restauracích? Většina se drží standardu
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
4. srpna 2024 | 05:00

Spropitné či chcete-li dýško, zpodobňuje zpětnou vazbu, kterou vyjadřujeme spokojenost s kvalitou jídla, nápojů, ale i servisu po dobu strávené v restauraci. Ačkoliv navíc zaplacené peníze nejsou povinností, za slušnost se považuje 10 % z celkové částky, pakliže odcházíte z restaurace spokojení, což je důležité zmínit. Jak to vnímají Češi? To se dozvíte z naší ankety!

Opět jsme vyrazili do ulic a podrobili jsme vás zvídavým dotazům. Tentokrát nás zajímalo, zda je pro vás spropitné samozřejmostí, kolik za servis a kvalitu jídla navíc připlácíte a zda se řídíte spokojeností. Protože příplatky navíc se přeci jen odvíjejí od naší spokojenosti.

Pakliže o vás nebylo dobře postaráno, kdy jste kupříkladu na jídlo a pití čekali opravdu dlouho bez jakékoli omluvy, obsluha byla navýsost nepříjemná či objednané občerstvení nemělo s kvalitou co společného, je pochopitelné, když peníze navíc dávat nebudete.

A jak vyšlo z naší ankety, spokojenost je opravdu jasným ukazatelem ohledně výše spropitného: „Dýška dáváme, protože jsme oba z gastronomie, tak víme, jaký to je. Ale nejde úplně procentuálně vyjádřit kolik. Záleží, jak jsme spokojení, ale většinou zaokrouhlujeme nahoru,“ nechal se slyšet mladý pár v pražských ulicích.

Většina dotazovaných však odpověděla zhruba 10 %, což je doporučované procento. Někteří však dýška nepodporují, jiní spropitné neurčují podle procent. Kolik tedy Češi v restauracích zaplatí navíc a z jakého důvodu někteří dýška vůbec neplatí? To se dozvíte v úvodní anketě!

Na další ankety se můžete podívat níže:

Autor: Žaneta Podlahová, Kateřina Menclová, Tereza Víchová