Neděle 8. září 2024
Svátek slaví Mariana, zítra Daniela
Polojasno 29°C

Tohle jsou nejžádanější cíle letní dovolené: Kolik Čechy stojí týden a co je zaručeně naštve?

Video se připravuje ...
Když ulice mluví: Kam se chystají Češi na dovolenou?
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
18. července 2024 | 05:02

Ani problémy na letišti většinu lidí neodradí a zájezdy se pro letošní léto vykupují před očima. Víme, jaké jsou NEJ destinace, o kterou exotiku stoupá zájem a kde jsou nejraději ti, kdo dají přednost tuzemských cílům. Zeptali jsme se i v ulicích a odpovědi byly rozmanité.

Zahraniční dovolená? Prvenství je jasné

Ceny za pobyty i v restauracích tu sice rok od roku rostou, nicméně do nejoblíbenějšího Chorvatska se vydá každé léto 700 000 z nás. Roli hraje kromě průzračného moře a dostupnosti autem také to, že se tu snadno domluvíme. Další destinace jsou v žebříčku oblíbenosti také už několik let. Týden volna si užíváme v Řecku, Turecku, Bulharsku, Itálii, Egyptě a Španělsku. 

Stále více Čechů vyhledává i exotické cíle. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur roste zájem o Albánii nebo Azorské ostrovy. Turisté se vydají stále častěji i do Vietnamu, na Srí Lanku, Kostariku nebo do Mexika. 

Čechy krásné…

Češi jsou ale rádi na dovolené i v tuzemsku. Mezi turisticky oblíbené destinace patří kromě Prahy Jihočeský kraj. Podle žebříčku CzechTourism je tu velmi navštěvovaný především Český Krumlov, zámek v Hluboké nad Vltavou nebo stezka v korunách stromů na Lipně. Oblíbené jsou i Liberecký nebo Královéhradecký kraj, a to především kvůli horám. Na Jižní Moravě patří k turistickým cílům vinné sklípky, Aqualand Moravia nebo zámek Lednice a brněnská zoo. V naší anketě je ale vidět, že často stačí půjčit si na týden chatu nebo chalupu, kde si vystačíme i bez výletů.

Dovolená za všechny peníze

Za dovolenou se nezdráháme utrácet, v posledních letech výrazně stoupá zájem o kvalitnější služby a taky pětihvězdičkové hotely. Obvykle turisté rádi využívají služeb cestovních kanceláří a mají za své peníze plný servis. Za letecký zájezd utratíme v průměru 20000 korun za osobu, autobusové jsou levnější - asi 11000 korun. Za takovou investici ale očekáváme i odpovídající služby a pokud v destinaci nedostaneme to, co jsme objednali, přistupujeme stále častěji ke stížnostem i reklamacím. Nejčastěji to je kvůli změně hotelu nebo pokoji, který neodpovídá tomu, který jsme vybrali v katalogu. Čechy ale dokáže rozčílit i nekvalitní strava.

Kam se letos vydáváte vy? Podívejte se na odpovědi ve videu.

Autor: Tereza Víchová