Pondělí 16. září 2024
Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda
Zataženo, déšť 16°C

Jsou Češi lenoši? Zeptali jsme se na jejich vysněnou pracovní dobu!

Video se připravuje ...
Jsou Češi lenoši? Zeptali jsme se na jejich vysněnou pracovní dobu!
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
6. září 2024 | 06:00

Možnost třídenního volna, tedy zkrácení pracovního týdne o jeden den, rezonuje ve společnosti čím dál tím více. Trend, který se aplikuje v Belgii, Švýcarsku, Islandu či Německu se začíná objevovat i v Česku, ačkoliv kratší pracovní týden nabízí zhruba procento tamních firem. Jak se na tuto změnu dívají Češi a jaká by byla podle nich ideální pracovní doba? Na to jsme se zeptali v pražských ulicích!

Panující skepse 

O plošném zavedení čtyřdenního pracovního týdne se v Česku zatím oficiálně neuvažuje. Vedle benefitů, která by tato změna mohla přinést, však panuje i skepse z řady rizik, které by mohly nastat, jak podotýká Marcela Vyskoková, marketingová manažerka personální agentury Advantage Consulting: „Mnohé firmy se obávají, že pokud by byl pátek volný, zaměstnanci by čtvrtek začali vnímat jako nový pátek, což by vedlo k nižší produktivitě. Nevýhody čtyřdenní pracovní doby zahrnují možné logistické a organizační výzvy, například nutnost přizpůsobení pracovních procesů a zajištění dostatečné dostupnosti pro klienty. Některé firmy mohou mít obavy z poklesu produktivity nebo ztráty kontroly nad pracovním výkonem zaměstnanců. Implementace tohoto modelu může také vyžadovat změny v legislativě a kolektivních smlouvách.“

Značné přínosy

Čtyřdenní pracovní týden však ale neznamená méně pracovních úkolů, jen je musejí zaměstnanci stihnout v kratším čase. To vyžaduje lepší oraganizaci práce, větší spolupráci v týmu i zodpovědnost. A právě větší produktivita zaměstnanců je jedním z pozitiv, které kvituje hrstka inovativních firem, jež tento nový pracovní model aplikuje.

„Mezi hlavní benefity čtyřdenní pracovní doby patří zvýšená produktivita, vyšší úroveň spokojenosti zaměstnanců, lepší skloubení pracovního a osobního života – takzvaný work-life balance a snížení stresu. Zaměstnanci mají více času na rodinu, koníčky a osobní rozvoj, což může vést k jejich větší loajalitě a motivaci. Kratší setrvání zaměstnanců v kancelářích představuje i úsporu firemních peněz, jako jsou nižší náklady na energie, úklid kanceláří a celkový provoz,“ popsala Marcela Vyskoková, marketingová manažerka personální agentury Advantage Consulting.

Směnný provoz?

Nutno však podotknout, že některé profese, jako zdravotníci či řidiči MHD, vyžadují nepřetržitý provoz, a tak by museli zaměstnavatelé přijmout více lidí, aby se chod práce neohrozil. Naopak tato změna přeje v odvětví marketingu nebo IT.

Výzkum z ulice!

Změna zkrácení pracovního týdne, tedy z šestidenního na pětidenní, vstoupila naposledy v platnost v roce 1968. Uvítali by Češi další zkrácení? A jaká by byla podle nich obecně ideální pracovní doba? Na to jsme se zeptali v pražských ulicích. Odpovědi se dozvíte v úvodním videu!

Níže se můžete podívat na další ankety rezonujících témat:

Autor: Žaneta Podlahová, Kateřina Menclová, Tereza Víchová