Úterý 17. září 2024
Svátek slaví Naděžda, zítra Kryštof
Zataženo, déšť 16°C

Jaký je vysněný plat Čechů? To byste nečekali!

Video se připravuje ...
Jaký je vysněný plat Čechů? To byste nečekali!
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
10. srpna 2024 | 06:00

Pořad nesoucí název Když ulice mluví, pravidelně přináší ankety a to nejen na aktuální společenská témata. Tentokrát jsme se zaměřili na profese Čechů a ideální mzdu, kterou by za svoji práci chtěli dostávat. Komu stačí průměr a jaká nejvyšší částka padla?

V našem průzkumu odpověděli dotazovaní nejrůznějších profesí – od budoucí zubařky, konstruktéra, přes pracovnici na městském úřadě, až po hostinského. A za jakou ideální mzdu by Češi za své profese pracovali? Někomu by stačil průměr, který činí dle posledních statistik ČSÚ 43 941 Kč, což je o 2 884 Kč více než ve stejném období roku 2023.

„Reálná mzda v 1. čtvrtletí 2024 vzrostla o 4,8 %, a to díky nižšímu růstu spotřebitelských cen než v minulých obdobích. Po devíti čtvrtletích tak nastal obrat, i když v některých odvětvích zaměstnancům mzda reálně nevzrostla,“ okomentovala Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Tato průměrná mzda je však zejména pro mnohé obyvatele hlavního města nedostačující, a to vzhledem k vysokým nákladům. Jaký je tedy podle nich ideální plat? To se dozvíte v úvodním videu!

Na další ankety se můžete podívat zde:

Autor: Žaneta Podlahová, Kateřina Menclová, Tereza Víchová