Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tyhle zatopené lomy stojí za objevení! Mají super vodu a ještě něco navíc

  • 11. srpna 2023 | 05:00

    Léto a koupání, to jde samozřejmě ruku v ruce. Vždyť kdo by se nechtěl svlažit v krásně čisté vodě v pařácích, které léto přináší? Jenže mnohdy nevíme, kam za takovým pěkným koupáním vyrazit.

    Aby to nebylo moc daleko, aby to bylo zajímavé, aby tam nebylo moc lidí, to jsou mnohdy naše vysněné požadavky. Samozřejmě že všechny se splnit nedají, i když... Zatopené lomy jsou těmi z nejoblíbenějších koupaček, protože mají většinou čistou vodu, a to díky tomu, že jejich hloubka dosahuje někdy i několik desítek metrů. Pojďte se tedy podívat, jaké zajímavé lokace jsem pro vás našla. Možná se necháte inspirovat k výletu.

  • Lom Antonka

    V tomto lomu se původně těžil kámen a podle historky se traduje, že dělníci při těžbě narazili na pramen, který i přes veškerou snahu nešel zastavit. Lom je hodně hluboký a voda je v něm díky tomu dost studená, a to i v letních dnech. Nejlepší ale je, že možná i díky nízké teplotě se voda drží krásně čistá. Během letních měsíců je jen trochu zakalenější než jindy. Nachází se v jižních Čechách mezi Pelhřimovem a Jindřichovým Hradcem.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Nejkrásnější česká přírodní koupaliště • VIDEO: Videohub

  • Modrý lom

    Na Kamenném vrchu u Trhové Kamenice se dříve nacházely tři lomy, ve kterých se těžila žula. Nyní tu můžete najít malý drahokam k osvěžení: Modrý lom. Lom si musíte trochu zasloužit a najít ho na ne zcela značené trase. Lom je hned "ze startu" třináct metrů hluboký a postupně se hloubka zvětšuje až na pětadvacet metrů. Milují ho celoročně potápěči, protože je tu nádherná viditelnost, což svědčí o čistotě vody. Ve vodě je možno potkat zlaté karase, okouny, jesetery, kapry či raky.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Koupání s vaším pejskem? Víme, kam musíte vyrazit! • VIDEO: Videohub

  • Lom Kojetice

    Kousek od Prahy se nachází bývalý kamenolom, který je velmi atraktivní především tím, že je snadno dostupný. Jeho kamínková pláž a možnost zaparkovat auto v blízkých Kojeticích tak lákají k návštěvě. Především pokud jsou jeho známější sousedé Lhotka a Konětopy k prasknutí plné. V lomu se těžilo až do roku 1994, a to břidlice a silicity. Pokud jste ještě nikdy neviděli sladkovodní medúzy, potom je možnost, že tady je spatříte. Většinou se ale drží tak pět metrů pod hladinou, jsou zcela neškodné.

  • Lom Jimlíkov

    Nedaleko Karlových Varů se skrývá další specialitka, a to zatopený povrchový kaolinový lom. Speciální je v tom, že se tu lidé velmi rádi „bahní“ v kaolinu, což je zábavné nejen pro děti, ale i pro dospěláky. Kaolin z této lokality slouží na výrobu porcelánu. Voda je tu krásně čistá a teplejší než v kamenných lomech. Kolem se nachází duny písku, čímž vzniklo obří pískoviště, jež zabaví vaše děti na hodiny a hodiny. Přestože jsou všude kolem písčité pláže, kousek od břehu už začíná opravdu hluboká voda, takže rodiče s dětmi si musí dát pozor.

  • Lom Seč u Rudice

    Tenhle lom má opět jednu specifickou vlastnost: je to úkaz, který se vytvořil díky pestrému zbarvení sklářského písku, který zde byl těžen. Zažila jsem tenhle efekt v Austrálii na Rainbow Beach v Queenslandu a přitom tu máme něco podobného, co by kamenem dohodil. Na šířku má lom tři sta metrů a hluboký je sedmdesát. Kdyby vám byl lom povědomý, potom vězte, že tuto lokaci využili filmaři a natáčel se tu seriál Labyrint. Důl je v chráněné krajinné oblasti, ale stále patří těžařské společnosti, koupání je dovoleno, ale musí se zde dodržovat jistá pravidla.

  • Lom Štachlovice

    U Štachlovic, které se nacházejí na česko-polské hranici kousek od Vidnavy, můžete najít další zatopený lom. V tomto lomu se těžila žula, není moc velký, hloubku má asi dvaadvacet metrů, ale voda je krásně čistá a koupání je tu oblíbené. V letních měsících tu dokonce najdete i mobilní toaletu. Co je specifické pro tento lom, je možnost skoků do vody z lanovky, která vede nad celým lomem. Dostupnost není nijak složitá, dá se k němu dostat autem nebo vlakem – do Vidnavy a pak dva kilometry pěšky. Dá se tu i kempovat.

Diskuse ke článku
.