Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 nejčastějších předsevzetí do nového roku: Jak je konečně dodržet?

  • 29. prosince 2023 | 06:00

    Nový rok přichází s nadějí a očekáváním nových začátků, a to je ideální doba na větší změny v životě. Spousta z nás si tak dává předsevzetí, která ale dost často nejsme schopni dodržet.

  • Jíst zdravě

    Autor: iStock

    Jedním z nejčastějších a nejvýznamnějších předsevzetí je rozhodnutí jíst zdravěji. Ať už kvůli zdravotním problémům, lepší kondici nebo hubnutí. Základem vyvážené stravy je rozmanitost. Různorodé potraviny znamenají různorodé živiny. Jednostranné diety tak nejsou ideální cestou. „Ve vašem jídelníčku by neměly chybět potraviny, které jsou klíčové pro správné fungování organismu a přispívají k normální činnosti nervové soustavy, svalů a k tvorbě kolagenu. Mezi takové potraviny patří například ananas, citron, ořechy a listová zelenina,“ radí David Buchta, propagátor zdravého životního stylu ze společnosti PRIMULUS (primulus.cz).

  • Pravidelný pohyb

    Autor: iStock

    Zejména po svátcích, kdy se moc nehýbeme a přejídáme se, začne mnoho z nás cvičit, chodit do fitka a běhat. „Pravidelná fyzická aktivita podporuje metabolismus a zvyšuje přísun kyslíku do svalů. Cvičení stimuluje svaly a způsobuje mikrotraumata, čímž vyvolává reakci těla v podobě opravy a regenerace, a podporuje tak produkci testosteronu. Podle Americké kardiologické asociace byste měli zařadit alespoň 150 minut kardiovaskulárního cvičení střední intenzity nebo 75 minut kardiovaskulárního cvičení vysoké intenzity každý týden. Můžete také zařadit vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT), který zahrnuje krátké intervaly intenzivního cvičení a krátké odpočinky,“ říká David Buchta, propagátor zdravého životního stylu ze společnosti PRIMULUS (primulus.cz).

    Hlavní je nepřepálit začátek a myslet také na své fyzické limity. Náročnost přidávejte postupně a před sportovním výkonem nezapomínejte na rozcvičení. „Na úvod zařaďte na 5–10 minut středně náročnou aktivitu jako například cvičení na rotopedu, běh na páse nebo veslování na trenažéru. Vhodné je také začlenit dynamický strečink, který pomáhá efektivně připravit svalstvo na nadcházející zátěž. Příklady takových cviků jsou třeba dynamické dřepy, rotace nebo výpady,“ zdůrazňuje PharmDr. Ivana Lánová, konzultantka BENU lékáren.

    Po ukončení silového tréninku zase můžeme zařadit statický strečink, což zahrnuje protahování jednotlivých svalů v krajních pozicích. Protažení po tréninku totiž pomáhá uklidnit tělo a nervovou soustavu, přispívá ke zlepšení flexibility a v netréninkových dnech podporuje regeneraci. Správný průběh statického strečinku spočívá v držení protahovaného svalu v natažení po dobu několika desítek sekund, a to nejméně 3x pro každý sval, který chceme cíleně protáhnout. Každý cvik lze opakovat, a to ideálně 8x až 10x za sebou.

  • Pitný režim

    Autor: iStock

    Spousta lidí si klade za cíl zvýšit svůj příjem vody a omezit konzumaci nápojů s vysokým obsahem cukru. Je to snaha nejen o hydrataci, ale také o snížení příjmu kalorií a zrušení potenciálních negativních dopadů, které mohou být spojeny s přílišným množstvím sladkých nápojů. Pitný režim se tak stává jakýmsi základním kamenem, na němž můžeme postavit další prvky naší cesty k celkovému zdraví. Tato zdánlivě nenápadná rozhodnutí mohou mít obrovský dopad na celkové zdraví a pohodu. Pitný režim, a tedy i dostatečný příjem vody je klíčový pro správné fungování našeho organismu.

    Nahraďte sladké limonády obyčejnou vodou, kterou mějte v lahvi stále při ruce. Nezapomínejte ani na to, že do pitného režimu se započítávají také další tekutiny jako čaje a polévky. Naopak káva a alkoholické nápoje do něj rozhodně nepatří.

  • Konec s prokrastinací

    Autor: iStock

    Trávíte na sociálních sítích nebo u Netflixu příliš mnoho času a pak jste na sebe naštvaní, že nestíháte důležité úkoly? Nastavte si limity! Určete si, kolik času denně a v jakou konkrétní dobu je pro vás přijatelné sledovat filmy a seriály. Sociální sítě nevyužívejte jen pro zabíjení nudy. Na Instagramu si dokonce můžete nastavit svůj denní limit, jakmile ho překročíte, zobrazí se vám upozornění. Také si tam můžete nastavit tichý noční režim, kdy vám nebudou chodit upozornění na příchozí zprávy.

    Také si zapisujte do to-do listu do popředí důležité úkoly, které by měly být první v pořadí. Úkony, které vám zaberou méně než 5 minut, udělejte hned. Naučte se organizovat svůj čas, ale nebuďte na sebe příliš nároční a klaďte si jen reálné cíle.

  • Relaxace a odpočinek

    Autor: iStock

    Rovnováhu mezi prací a osobním životem je v dnešní době čím dál těžší dodržet. Najít balanc mezi těmito dvěma atributy života je zásadní pro psychickou pohodu i výkonnost. Vedle práce byste měli mít energii na osobní život, ať už zahrnuje rodinu, přátele či koníčky. Abyste toho dosáhli, je třeba si najít pravidelný čas pro odpočinek a regeneraci a jenom týdenní dovolená nebo prodloužený víkend rozhodně nestačí.

    Zvolte jiný způsob duševní hygieny než bezcílné scrollování na sociálních sítích a sledování televize. Zjistěte, co vám pomáhá proti stresu. Můžou to být jóga, procházka v přírodě, čtení knihy nebo vyšívání. Důležité je, abyste u toho nemysleli na výkon, ale jen vypnuli hlavu.

    „Důležité je umět relaxovat, ideálně si najít vhodného koníčka, který vás naplňuje a při němž si zároveň odpočinete a na chvíli zapomenete na každodenní povinnosti a starosti. Zní to jednoduše, ale pro mnoho lidí je to problematické. Klíčové je dostatečně odpočívat. Vedle koníčků a relaxace byste měli udržovat dobré vztahy v rodině, na pracovišti a mezi kamarády. Někdy to není jednoduché, ale minimálně byste se měli o tento stav pokusit,“ říká David Buchta, propagátor zdravého životního stylu ze společnosti PRIMULUS (primulus.cz).

Autor: Štěpánka Bínová
Diskuse ke článku
.