Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Víte, jak zachránit svému mazlíčkovi život? Tohle jsou pravidla první pomoci

  • 10. června 2023 | 06:00

    Mám doma jednu neposedu, která je závislá na balónku, klacíku, šišce, zkrátka všem, co se dá aportovat. V nouzi nejvyšší si poradí i s párátkem. Nedávno se nám o víkendu stala velká nepříjemnost. V trávě byla schovaná zrezivělá trubka, o kterou se při honbě za aportem pořezala. A co teď?

    Ve mně by se v ten okamžik paradoxně krve nedořezal, zpanikařila jsem a měla pocit, že mi moje malá láska umře před očima. Začala jsem jí škrtit packu, protože jsem chtěla zastavit krvácení. Kdyby u toho nebylo několik dalších, více příčetných jedinců, byla bych ztracená. Takže, jak jste na tom vy s první pomocí svému mazlíčkovi, víte, jak postupovat? O odborný názor jsem požádala veterinářku a ambasadorku značky Fitmin Kateřinu Frankovou.

  • Vybavení lékárničky

    Každá domácnost je vybavena lékárničkou pro případ, že by se člověku něco stalo. Ta většinou obsahuje obvaz, náplasti, případně základní léky. Jinak by tomu nemělo být ani u zvířat. Pokud v domácnosti žije kočka nebo pes, vždy se hodí skladovat doma lékárničku i pro ně. „Pes či kočka, kteří se běžně pohybují po zahradě, mají vyšší riziko, že by se jim mohlo něco stát. Obsah lékárničky je tak tvořený prakticky vším, co by majitel mohl potřebovat k základnímu ošetření svého mazlíčka. V cestovním balení nechybí náplast, nůžky, obvaz nebo dokonce obinadlo. Pro lepší manipulaci a pohodlí páníčka jsou k dispozici také rukavice a savá utěrka. Lékárnička byla vytvořena tak, aby se majitel v případě nouze dokázal o svého čtyřnohého kamaráda postarat i v krizové situaci,“ vysvětluje Kateřina Franková.

    Podívejte se na video o psí lékárničce:

    Video se připravuje ...
    I pes potřebuje svou lékárničku. Může mu zachránit život • VIDEO: Kateřina Lang

  • Jak pomoci zraněnému psovi

    Tak jak jsem to dělala já, by to být nemělo. V první řadě byste totiž měla zachovat klid, abyste svou nervozitu nepřenášela na malého pacienta. Ošetření nebo ohledávání zranění by mělo probíhat na bezpečném místě, tedy ne třeba v silnici a podobně. Pokud je pejsek v šoku, mohl by bát agresivní nebo nechce spolupracovat a tak je lepší, nasadit mu náhubek nebo omotat tlamu obinadlem. Je to i pro vaši bezpečnost. Posuďte a najděte nejnebezpečnější část zranění, pokud jich má třeba pejsek několik a začněte s pomocí u nich. Jestliže je třeba a pes je přímém ohrožení života zahajte první pomoc a co nejrychleji kontaktujte veterináře.

    Podívejte se na video o psích depresích:

    Video se připravuje ...
    Věděli jste, že podzimními depresemi trpí i psi a kočky? • VIDEO: FTV Prima

  • Varovné závažné signály

    Jestliže s pejskem nebo kočičkou trávíte každý den, již znáte jejich chování a je jasné, že cokoliv, co bude vybočovat, neujde vaší pozornosti. Pokud tedy bude zvíře mít jeden z těchto příznaků, je důležité, abyste okamžitě reagovala a navštívila pokud možno co nejrychleji veterináře. Mnohdy rychlost zachrání život. První si můžete všimnout toho, že pes nekadí nebo má naopak průjem. Mnohdy dojde ke ztrátě chuti k jídlu, což je silný negativní indikátor. Stejně tak zvracení, horečka, pohybové poruchy, kašel nebo viditelné bolesti.

    Podívejte se, jak vám pes, prodlouží život:

  • První pomoc u koček

    I když máme jako páníčci neustále oči na stopkách, někdy se prostě zranění nevyhneme. A stejně jako nás učí principy první pomoci u lidí, je v tomto případě dobré znát zásady první pomoci i u psů a koček. Jedním z problémů je dušení. Protože jsou psi i kočky velmi zvědaví tvorové a často ochutnávají i to, co nemají, snadno spolknou předmět, který se jim následně zasekne v krku. Pokud má kočka v dýchacích cestách cizí těleso, její první reflex bude zvracení na prázdno a snaha o odstranění předmětu drápy. Tak by si mohla ale ublížit. „Pokud se kočka začne dusit cizím předmětem, měl by jí její majitel přispěchat na pomoc. Je velmi pravděpodobné, že kočka v panice bude útočit, a tak by se měl mít majitel na pozoru. Ideálně za asistence další osoby musí páníček otevřít kočce tlamu a zjistit, co je zdrojem potíží. Za předpokladu, že je předmět dostupný, majitel se může pokusit ho vytáhnout. Pokud to ale nepůjde, je důležité dostat zvíře co nejrychleji k veterináři,“ vysvětluje Kateřina.

  • První pomoc u psů

    Pokud se dusí pes a má zacpané dýchací cesty, postup je velmi podobný. Je ovšem důležité mít na paměti, že pes může svému majiteli nechtěně ublížit. „Když se pes dusí, jako první mu musí člověk narovnat hlavu a krk, z tlamy potom vytáhnout jazyk. Díky tomu získáte přehled, co způsobuje vašemu parťákovi problém. Pokud se jedná o těleso, které dokážete vytáhnout, zkuste to. Ovšem pokud ne, okamžitě odvezte psa na veterinu,“ doporučuje Kateřina Franková. Majitel může dát psovi v případě nouze i umělé dýchání. U větších plemen se provádí z úst do nosu, u menších psů a štěňat potom do nosu i tlamy. Vdechy by měly být rovnoměrné a opakovat by se měly zhruba po třech vteřinách. Hlavní je však kontrolovat hrudník psa a vždy po minutě i dech a tep.

  • Kurzy první pomoci

    Pokud si chcete být jisti, že svým čtyřnohým kamarádům dokážete pomoci a budete připraveni na všechny možné situace, můžete se přihlásit na seminář první pomoci. Tam odborníci učí páníčky kromě resuscitace třeba i správnou manipulaci se zraněným zvířetem, zastavení krvácení nebo mnoho dalších užitečných dovedností. „Semináře první pomoci nejsou nutností, ale pokud jsou majitelé ochotni učinit tento krok pro své mazlíčky, je to jedině dobře. Běžnému majiteli ovšem stačí psí a kočičí lékárnička. Pokud máte pocit, že je vaše zvíře jakkoli zraněné neváhejte s ním jet k veterináři, který ho vyšetří a poskytne mu odbornou péči, “ uzavírá Kateřina Franková.

Diskuse ke článku
.