Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Na zahradě pod ostřížím dohledem: Na vašeho čtyřnohého miláčka tam číhá nebezpečí

  • Na psa číhají na zahradě různé nástrahy
    22. května 2023 | 06:00

    Kdo by nebyl šťastný, když vidí rozzářené psí oči, jak s radostí a lehkostí volně pobíhají po zahradě? Znají to všichni pejskaři. Není nad ten pocit, když si všimnete, jak je váš čtyřnohý parťák veselý a šťastný. Aby ovšem vaše společné chvíle na zahradě mohly zůstat bezstarostnými, je třeba dopředu počítat i s možnými nástrahami, které tam na psa číhají. Čemu se raději vyhnout a na co si dávat dobrý pozor?

  • Problémem není rozhrabaný záhon

    I když psi pohyb na zahradě zkrátka milují, je nutné, aby na ně při něm jejich páníčci dávali bedlivý pozor. Měli byste mít neustále na paměti, že se během volné zábavy mohou stát mnohem horší věci, než je rozhrabaný záhon nebo počuraný keřík. Kromě zabezpečení plotu proti podhrabání, které je pro každého pejskaře základ, je třeba myslet i na jiné, podstatnější věci. Pro vašeho roztomilého mazlíčka představují riziko. A pro všechny případy začněte tím, že mu sjednáte kvalitní zdravotní pojištění. V současnosti už bez problémů seženete takové, které vám pokryje i větší veterinární náklady a zdravotní péči v případě nutnosti ošetření vašeho chlupáče. Odlehčíte tím svým výdajům a prozíravost vám v těchto případech může vytrhnout trn z paty.

    Na co si dávat pozor, abyste neublížili svému parťákovi? Podívejte se na video:

    Odemknout video
    Na co si dát pozor, abychom neublížili svému psímu mazlíčkovi? • VIDEO: Videohub

  • Pozor při práci na zahradě

    I když máte pocit, že váš pes zná prostředí na zahradě dokonale, při pěstitelských a jiných pracích ho mějte raději pod neustálým dohledem. „Při sečení trávy, ať už sekačkou, strunovkou nebo kosou, raději psa pošlete domů nebo do boudy. Stejně tak ho pohlídejte při prořezávce stromů, ale třeba i při klácení ořechů nebo setřásání jablek,“ radí, na co všechno bychom měli být opatrní, Bedřich Synek, ředitel společnosti PetExpert, která se specializuje na pojištění domácích mazlíčků.

  • Nebezpečná klíšťata

    Nejen vy, ale i váš nejlepší přítel byste se měli mít na pozoru před nebezpečnými parazity. Na psy jdou většinou klíšťata ještě více. Když si je váš chlupáč přinese domů, vážně ohrožují jeho zdraví. Hrozí mu nákaza boreliózou, babeziózou, anaplazmózou či klíšťovou encefalitidou. Jejich přisátí je proto nejlepší zcela předcházet. Snažte se pejska udržet v bezpečí před klíšťaty pečlivým používáním různých dostupných antiparazitních přípravků. Jaké vám a vašemu mazlíčkovi nejlépe vyhovují, si budete muset vyzkoušet sami. Zatímco někteří majitelé venkovních psů upřednostňují antiparazitní obojky, při pobytu uvnitř nejsou moc vhodné, zejména pokud s vámi pejsek spí v posteli – mohou být agresivní a nebezpečné pro vaši pokožku. V takovém případě sáhněte raději po sprejích v kombinaci s pipetami proti klíšťatům nebo po tabletách. Ty seženete u svého veterináře a nyní už také v lékárně a z hlediska spolehlivosti a účinnosti jsou na tom nejlépe.

  • Čmeláci, vosy a včely představují riziko

    Pro pejska mohou představovat určitou míru rizika také čmeláci, vosy a včely. Jejich bodnutí může u některých mazlíčků vyvolat nečekanou alergickou reakci. Zejména menší plemena, u kterých účinky jedu bývají silnější, jsou tak v přítomnosti bodavého hmyzu v ohrožení. Proto raději mějte svého psího parťáka venku neustále na dohled.

  • Slimák pro vašeho psa není bezpečnou pochoutkou

    Dalším psím nepřítelem je poněkud nečekaně slimák. Když ho váš pes sní, pravděpodobně mu po něm nebude dobře od žaludku. Nevolnostmi to ale nekončí. Slimák může psa nakazit také parazitem známým jako plicnivka. Jedná se o červa, který napadá plíce. Z těchto důvodů pro psy představuje vážné zdravotní riziko, které se nevyplácí podcenit. Pokud uvidíte, že si váš pejsek právě chce slimákem zpestřit jídelníček, okamžitě ho zarazte. Ideálně by měl pes spolehlivě poslouchat i na povely „fuj“ nebo „nesmíš“, které ho před nebezpečnou chybou včas zastaví.

    A to není vše. Pokud máte na zahradě problémy se slimáky, dbejte na to, jakou chemii proti slimákům kupujete. Modré tablety na slimáky jsou pro psa silně jedovaté, protože obsahují škodlivé látky, a pes by si je navíc mohl splést s pamlsky nebo granulemi! Takové tablety raději na svůj záhon vůbec neumisťujte. Nebo zajistěte, aby se k nim váš pes nikdy nedostal. Při nákupu jakýchkoliv přípravků proti škůdcům na záhony si raději VŽDY ověřte, jestli nebudou pro vašeho psa v případě pozření toxické. Ideální je při volném přístupu mazlíčka na zahradu místo se záhony oplotit nebo škodlivou chemii raději nepoužívat vůbec!

  • Hlídejte, aby nesnědl jedovaté rostliny

    Pohybuje se váš pejsek často v blízkosti různých rostlinek? Pokud patří mezi mlsouny, kteří rádi všechno ochutnávají, hlídejte pečlivě, jaké druhy květin má zrovna v tlamě. Vyvarovat by se měl například cibulek narcisů, celých rostlin rajčat včetně plodů, plodů břečťanu, brslenu, jalovce, ale i hroznového vína. Pokud si všimnete, že si váš pes byť jen kousl jakékoliv ze zmíněných rostlin, a to v jakémkoliv – i malém – množství, okamžitě vyrazte k veterináři. Do půlhodiny od pozření je nutné u psa vyvolat zvracení, abyste předešli vážným zdravotním následkům.

    K vyvolání zvracení můžete použít tříprocentní roztok peroxidu vodíku naředěný s vodou v poměru 1:1, který by měl účinkovat během pár minut. Nemáte-li peroxid po ruce, lze využít například i hořčici rozmíchanou ve vodě. Pejskovi hrozí kromě nebezpečí otravy podle odborníků také alergie. „Nejde přitom jen o riziko požití. Pozor například na okrasné trávy, jejichž semena a pluchy se mohou psovi dostat do očí nebo uší a mohou tam působit problémy. V neposlední řadě může psa potrápit alergie na pyl,“ varuje Bedřich Synek ze společnosti PetExpert.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.