Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Říhání a další neslušné zlozvyky vám ve skutečnosti prospívají! Děláte je také?

  • Tyto zlozvyky vám ve skutečnosti prospívají
    29. května 2023 | 06:00

    I když některé neslušné zlozvyky vám rozhodně nemůžeme doporučit praktikovat na veřejnosti, nelze jim upřít, že vám prospívají. Pro někoho nechutné chování má dokonce pozitivní účinky na zdraví. O kterých odpudivých zlozvycích je řeč?

  • Plivání

    I když plivání na veřejnosti vám nejspíš před ostatními neudělá dobrou vizitku, vašemu zdraví plivání podle vědců prospívá. Pokud se naučíte pravidelně a správně plivat, ideálně někde v soukromí, když se nikdo nedívá, pomůže vám to správně a lépe dýchat. Běžně při plivání totiž dýcháte nosem, takže se vdechnutý vzduch více ohřívá a je také vlhčí. To tělu pomůže efektivněji vstřebávat kyslík. Například při sportu míváme tendenci dýchat spíše ústy, takže ústa produkují více slin a mění se při tom i dechové návyky. Z těchto důvodů je naprosto v pořádku, že máte potřebu vyplivnout hlen vzniklý dočasně zvýšenou tvorbou po běhu nebo cvičení. Pomůže vám to navrátit se rychleji ke klidnému způsobu dýchání, takže se tohoto návyku rozhodně zbavovat nemusíte.

    VIDEO: Jak se zbavit chuti na cigaretu a přestat kouřit jednou provždy? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    6 originálních tipů, jak se zbavit chuti na cigaretu • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Žvýkačka

    Žvýkání sice není považováno za zrovna slušné podle etikety, zato vám může výrazně pomoct, když se snažíte soustředit se. A i když žvýkačka neobsahuje žádné nutričně hodnotné složky, bude vám prospěšná ve chvílích, kdy se snažíte dokončit pracovní projekt, něco nového se naučit nebo když se zrovna potřebujete trochu probrat. Kromě schopnosti soustředit se získáte díky ní také bystřejší paměť. Žvýkání vám navíc uleví od stresu a prostřednictvím hormonu kortizolu vyrovná hladinu hormonů v těle.

  • Prdění

    Za jeden z nejodpudivějších zlozvyků je považováno prdění. Vypouštění větrů na veřejnosti je pak považováno za absolutní faux pas. A přitom — přiznejme si to — prdět musíme všichni. A i když si to občas ani neuvědomujete, tělo uvolňuje plyny 25x za den a přibližně také 3x až 5x během spaní. Zažívací ústrojí začne produkovat přibližně šest hodin od pozření pokrmu oxid uhličitý a metan, kterého se tělo prostřednictvím větrů zbavuje. Oproti tomu zadržování plynů vám může způsobit pořádné bolesti břicha a nadýmání. Pamatujte, že prdění je zkrátka přirozené, proto se nezdráhejte „ulevit si“, když to zrovna potřebujete.

  • Krkání

    I když pro většinu lidí jde o porušování etikety, váš žaludek má na krkání jistě jiný názor. Říhání, které mu umožňuje zbavit se přebytečného vzduchu, je pro něj ve skutečnosti prospěšné. Pokud ho nebudete zadržovat, předejdete možné bolesti na hrudi, která bývá způsobena hromaděním plynu v důsledku potlačování krknutí. Tlak vyvolaný přebytečným plynem v žaludku mívá za následek uvolnění žaludečních šťáv a kyseliny do jícnu, což pak způsobuje onen tlak na hrudníku nebo v krku. Ale pozor, neměla byste krkat příliš často. Když pomineme společenské konvence, mohlo by se jednat o příznak žaludečního refluxu. V takovém případě proto raději navštivte svého lékaře.

  • Méně časté sprchování

    Nesprchujete se příliš často? I když vaši přátelé a kolegové na to mohou mít jiný názor, z hlediska svého zdraví děláte skutečně dobře. Každodenní sprchování by mohlo z vaší pokožky setřít esenciální oleje nezbytné pro její ochranu a hydrataci. A na vině přitom zdaleka nejsou jenom mycí přípravky, které při sprchování používáte. Ani samotná teplá voda bez použití sprchového gelu nebo mýdla nezajistí, že se z kůže nesmyjí užitečné bakterie zajišťující elasticitu a zářivost. Ideální je proto sprchu vynechat alespoň jednou až dvakrát týdně, což bude vaší pokožce vyhovovat, a navíc nejde o nic špatného.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.