Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dejte zlozvykům kopačky!

17. března 2023 | 06:00

Mlaskání, slůvka jakoby a prostě v každé větě, nepřetržité zírání do mobilu… Co člověk, to minimálně jeden zlozvyk, který otravuje život a dráždí lidi v okolí. Nezaměňujte ho ale se závislostí, kterou vystihuje silné puzení, nezvladatelná touha, kterou musíte ukojit a jejímž výsledkem může být třeba i zadlužení. Z té vám pomůže nejspíš jen psycholog. Se zlozvykem se můžete pokusit zabojovat sama. Máme pro vás 7 nejčastějších trablů a jejich řešení.

Jak na to? 

Musíte být přesvědčená, že otravný návyk chcete odbourat. Vyjmenujte si důvody, proč je to nutné a dobré. Nejen pro vás, ale třeba i pro rodinu. Pokuste se mozek přesvědčit, že je to potřeba, protože nechcete, aby to od vás odkoukaly děti, ničí vám to zdraví, je to drahé… Počítejte s tím, že vám to nepůjde hladce, budete klopýtat, padat a zase se zvedat. Je to maratonský běh, ovšem s věncem pro vítěze na konci. Když zvládnete „abstinovat“ dva měsíce, máte vyhráno. Určitě se ale zamyslete, proč ke zlozvykům sklouzáváte, v jaké náladě se v tu dobu nacházíte – jste naštvaná, smutná? Zkuste jinou náplast – sáhněte po knížce, pusťte si oblíbený song, protáhněte se, vyjděte nebo vyběhněte do přírody… Mluvte o tom, čím procházíte, s partnerem, kamarádkou, kolegyněmi – dodá to váhu vašemu rozhodnutí, přece před nimi nepřiznáte, že jste neuspěla?! Není od věci stanovit si nějakou odměnu, když se vám podaří zlozvyku se zbavit.

Nakupování ve slevách 

Jasně, mnohdy se hodí číhat a čekat, až cena oblíbeného produktu klesne, ale… Jestli jste výhodným nákupům propadla a doslova si hlídáte týden co týden, kde co zlevní, a pak nakupujete ve vysokém množství do zásoby – ne, není to normální. Ze zlozvyku se můžete dostat tak, že si stanovíte limit, který za týden utratíte a na papír hodíte, co za týden sníte a v jakém množství, a porovnáte to se stavem ve špajzce a mrazáku.

Nakupování
Autor: istockphoto.com

Mlaskání, hltání, krkání 

Když vám to někdy výjimečně ujede, pak je takový úkrok proti společenským normám akceptovatelný, ale jestli bez toho neproběhne konzumace žádného pokrmu, je to na pováženou. Zafungovat by mohlo, když si na jídlo vyčleníte určitý čas a budete se věnovat jen téhle jediné činnosti. Hlídejte si, že u žvýkání máte zavřenou pusu, že na vidličku nabíráte jen drobná sousta, důkladně vše rozkousejte. Snížíte tím i objem vzduchu, který do sebe dostáváte a tím pádem spíš krkat nebudete. 

Kousání nehtů 

Většinou se to s námi táhne od dětství. Nejčastěji za to může dlouhodobý stres. Případně bývá ve hře vnitřní napětí, za kterým stojí nějaký druh nevyřešeného konfliktu. Kousání nám ulevuje od vzteku, zlosti, lítosti. Někdo se ale takhle baví, když má dlouhou chvíli. Zabrat může hořký lak na nehty nebo obalení konců prstů v soli.

Kousání nehtů
Autor: istockphoto.com

Kouření

Snadno se to řekne, skončit s kouřením, hůř se to provádí. Pro začátek můžete přejít na bezdýmné alternativy – ty sice nejsou bez rizika, protože obsahují návykový nikotin, ale tím nejhorším je cigaretový kouř. Ten je hlavní příčinou onemocnění z kouření – při hoření tabáku v cigaretách vzniká velké množství oxidu uhelnatého. Bezdýmné alternativy tabák jen nahřívají, proto vytváří v průměru o 98 procent méně oxidu uhelnatého a výrazně nižší množství jiných škodlivých látek v porovnání s cigaretami. Navíc nové zařízení IQOS ILUMA využívá revoluční technologii indukčního ohřevu tabáku bez nahřívací čepele a nutnosti čištění.

Kouření
Autor: Profimedia

Bílý sex 

Řeč je o nočním vyjídání ledničky, špajzky, šuplíku se sladkostmi. Lidé se nejčastěji budí kvůli hladu, když jim kolísá hladina cukru v krvi. Na to platí jediné – jezte pravidelně a k večeři si dejte alespoň malou porci rýže, brambor nebo luštěnin. Na večerní mlsání u telky volte zeleninu a nízkotučné sýry.

Noční vyjídání ledničky
Autor: istockphoto.com

Neustálá kontrola mobilu 

Co chvíli zalétnete zrakem na displej, jestli vám někdo neposlal zprávu, nepřišlo upozornění z různých skupin, jichž jste součástí? Pokud vám to komplikuje běžné fungování, a třeba jen představa, že jste odešla na nákup bez telefonu, je pro vás infarktová, je čas na detox. Odložte mobil mimo dosah na hodinu, později na půl dne atd. Samozřejmě si nechte puštěný zvuk, kdyby vás někdo akutně sháněl. 

Lelkování

Odkládáte, posouváte povinnosti tak daleko, jak jen to je možné, až vám mnohdy hrozí tvrdé následky? Pak prokrastinujete, jak se tomu moderně říká. Zkuste na to jít jinak, třeba takzvaným porcováním medvěda. Z velké dávky úkolů ukrajujte postupně, začněte drobnými úkony a pak si přidávejte. Hlídejte si, aby vás „musy“ nezahltily. 

Národní sbírka zlozvyků 

Tykání Vietnamcům, řízky na každý výlet, přivážení kamínků z dovolených… To jsou jen střípky z úletů, ve kterých jsme my Češi mistry. Brněnská umělkyně Kateřina Šedá se rozhodla zlozvyky střádat a vytvořit z nich sbírku. „Na statistiku nejčastějších zlozvyků je ještě příliš brzy, protože jsme pořád ve fázi sběru, ale nejčastěji lidi napadnou tyto věci: Češi jsou mistři světa ve všem. Řízky na každou cestu. Ponožky Nike v botách Adidas. Všude ve světě se lidé hádají, kdo pije méně, jen Češi a Slováci se hádají, kdo pije víc,“ prozradila pro deník Blesk žena, která jich sama za sebe dokázala sepsat stovku. „Lidem se při pohledu na ten seznam vždycky dost uleví. Důležitý je při sběru i humor, schopnost brát věci s nadhledem a podívat se na svoje okolí jinou optikou. Když na to lidé přistoupí, dokážu v jedné třídě za hodinu sesbírat i dvě stě zlozvyků,“ směje se mladá žena.

Autor: Kateřina Pokorná